Σπαρακτικό το μοιρολόι της Παναγίας στη Νέα Αλικαρνασσό

Ηράκλειο
Σπαρακτικό το μοιρολόι της Παναγίας στη Νέα Αλικαρνασσό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, οι γυναίκες σε όλη την Κρήτη και σε κάθε ενορία ξεχωριστά ξεκινούν το στολισμό των επιταφίων με κάθε λογής λουλούδια που στολίζουν το σώμα του Χριστού.

Ολόκληρη η μέρα, είναι αφιερωμένη στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου που αργά το βράδυ περνάει από δρόμους και γειτονιές.

Οι επιτάφιοι σε όλες τις περιοχές και τις γειτονιές από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, ευωδιάζουν τις μυρωδιές της άνοιξης και οι πιστοί όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με ευλάβεια προσκύνησαν τον ενταφιασμένο Ιησού, πλημμυρίζοντας τους ναούς από νωρίς το πρωί.

 Στον Άγιο Νικόλαο στη Νέα Αλικαρνασσό οι γυναίκες που κρατούν τα μικρασιάτικα έθιμα, έψαλαν και φέτος το μοιρολόι της Παναγίας, τραγουδώντας τους σπαραχτικούς στίχους που είπε η Παναγία βλέποντας στο Σταυρό το μοναχογιό της.

Όπως διευκρίνισαν οι γυναίκες που κρατούν το έθιμο, η θλιβερή αυτή ημέρα, αφήνει να ξεδιπλωθεί ο πόνος που έχει κάθε μια γυναίκα μέσα της, ενώ ταυτόχρονα κρατά ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στη Μικρά Ασία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News