Ηράκλειο

Ποιες περιοχές θα έχουν διακοπή στο νερό

Διακοπές νερού μπορεί να προκληθούν σε περιοχές του Ηρακλείου λόγω έργων στον τροφοδοτικό αγωγό των Μαλίων.

Τα προβλήματα ενδέχεται να προκληθούν από το πρωί μέχρι και το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΗ.

Οι περιοχές όπου μπορεί να δημιουργηθούν διακοπές είναι οι εξής:


- Κατσαμπάς
- Καρτερός
- Πρασσά
- Καλιθέα

 

Τα πρόστιμα λύση στη λειψυδρία

Και τώρα πρόστιμα! Και τώρα η λύση του... κουβά! Αφού δε μερίμνησαν εγκαίρως, προληπτικά, για να εξασφαλίσουν επάρκεια νερού μέσα σε μια δύσκολη χρονιά ανομβρίας, αφού δεν υπήρξε ένας οργανωμένος πολιτικός σχεδιασμός για το κρίσιμο μέτωπο της ύδρευσης, αφού δεν έγινε αυτά τα χρόνια το στοιχειώδες που είναι η αντιμετώπιση των διαρροών που αντιστοιχούν στο 50% του δικτύου (!), Δήμος και ΔΕΥΑΗ προχωρούν τώρα σε δρακόντεια περιοριστικά μέτρα κατανάλωσης νερού. Μέτρα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που πήρε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ, που προβλέπουν αυξήσεις τιμολογίου για όσους καταναλώνουν περισσότερο, περιπολίες και πρόστιμα για όσους θεαθούν να χρησιμοποιούν λάστιχα!

Μάλιστα στη δέσμη των μέτρων προβλέπεται ακόμα και αφαίρεση υδρομέτρου για όσους διαπιστωθεί να ξεπερνούν τα όρια κατανάλωσης! Πλέον το λάστιχο καθίσταται μια απαγορευμένη λέξη στο Ηράκλειο, και όσοι θέλουν να ποτίσουν κήπους, αυλές, λουλούδια ή να πλύνουν το αμάξι τους θα πρέπει να το κάνουν μονάχα με ποτιστήρια ή κουβάδες!

Για του λόγου το αληθές, με την απόφαση της ΔΕΥΑΗ προβλέπονται:

* Απαγόρευση ποτίσματος γκαζόν και πλήρωσης κολυμβητικών δεξαμενών από το δίκτυο ύδρευσης (εξαιρούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις).

* Το πότισμα των καλλωπιστικών φυτών επιτρέπεται με ποτιστήρι.

* Απαγόρευση πλυσίματος αυτοκινήτων, αυλών, εξωστών και κοινοχρήστων χώρων με λάστιχο. Επιτρέπεται με πιεστικό ή ποτιστήρι.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν δημότες οι οποίοι παραβιάζουν τα παραπάνω, θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις επανάληψης θα αφαιρείται ο υδρομετρητής τους. Επανασύνδεση του υδρομετρητή θα γίνεται μετά την καταβολή του προστίμου και του τέλους επανασύνδεσης.

Η απόφαση προβλέπει (σωστά με μια πρώτη ματιά ως φιλοσοφία) οικονομική “πριμοδότηση” -επιβράβευση για όσους δημότες περιορίσουν την κατανάλωση, και οικονομική “τιμωρία” για όσους κάνουν το αντίθετο. Εδώ βεβαίως παρατηρείται ωστόσο ένα διπλό παράδοξο.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι, σε περίπτωση που η κατανάλωση του νερού κατά την καλοκαιρινή περίοδο μειωθεί κατά 10%, ο δημότης δικαιούται μείωση της τιμής χρέωσης του νερού κατά 5%. Κατά περίεργο τρόπο δεν προβλέπεται κλιμακωτή μείωση-ανταμοιβή. Δηλαδή η μείωση της τιμής χρέωσης του κυβικού θα είναι ίδια είτε κάποιος μειώσει το νερό που καταναλώνει κατά 10% είτε π.χ. κατά 40%. Σημειωτέον επίσης ότι τη μείωση αυτή της τιμολόγησης του νερού θα πρέπει ο δημότης να την αιτηθεί πηγαίνοντας στη ΔΕΥΑΗ.

Αντιστρόφως, αν κάποιος καταναλωτής αυξήσει την κατανάλωσή του, θα αυξηθεί η τιμή χρέωσης του κυβικού. Όχι όμως κατά 5% όπως στην περίπτωση της μείωσης της κατανάλωσης, αλλά κατά 10%.

Εδώ λοιπόν έχουμε μια έλλειψη ισοτιμίας, ενώ είναι επίσης κάπως παράδοξο ότι στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή της αύξησης της κατανάλωσης, η αύξηση της χρέωσης θα γίνεται αυτομάτως από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Ηρακλείου!

Πρόστιμα, αφαίρεση υδρομέτρων και κουβάδες λοιπόν για να μη διψάσει τελείως το Ηράκλειο μέσα στο καλοκαίρι, σε μια κίνηση εκ μέρους της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου που καταμαρτυρεί μεν το μέγεθος της απόγνωσης για το πού βρίσκονται τα αποθέματα νερού και πόσο ορατός είναι εφιάλτης της λειψυδρίας, προξενεί όμως και απορίες για το αν εξαντλήθηκαν οι πιθανές λύσεις πριν φτάσουμε στα ακραία μέτρα τιμωρίας ουσιαστικά των καταναλωτών... Καταναλωτών, σημειωτέον, που δεν απολαμβάνουν δωρεάν το δημόσιο αγαθό που λέγεται νερό, αλλά το πληρώνουν και έχουν κάθε λόγο να παραξενεύονται ή να δυσφορούν στο άκουσμα, εν έτει 2018 και σε μια ελεύθερη οικονομία, ότι θα τρώνε “καμπάνες” αν τολμήσουν να καταναλώσουν λίγο περισσότερο νερό.

Ουσιαστικά διά της έσχατης, ακραίας λύσης της απειλής της τιμωρίας θα επιχειρηθεί από τη δημοτική Αρχή να “προστατευτούν” τα υπάρχοντα λιγοστά αποθέματα νερού, την ώρα πάντως που για το πρώτιστο, δηλαδή για την ενίσχυση των αποθεμάτων νερού, το μόνο που έχει να περιμένει η πόλη είναι το αν καταφέρουν να ενταχθούν στο σύστημα δύο από τις οκτώ νέες γεωτρήσεις που προωθεί τώρα προς υλοποίηση (με μεγάλη καθυστέρηση) η ΔΕΥΑΗ!

 

Η απόφαση με τα μέτρα

 

Στη σχετική απόφαση που πήρε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ προβλέπεται «η θέσπιση των παρακάτω μέτρων, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης νερού, λόγω παρατεταμένης ξηρασίας-λειψυδρίας:

α) Απαγόρευση ποτίσματος γκαζόν και πλήρωσης κολυμβητικών δεξαμενών από το δίκτυο ύδρευσης (εξαιρούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις).

Το πότισμα των καλλωπιστικών φυτών επιτρέπεται με ποτιστήρι.

β) Απαγόρευση πλυσίματος αυτοκινήτων, αυλών, εξωστών και κοινοχρήστων χώρων με λάστιχο. Επιτρέπεται με πιεστικό ή ποτιστήρι.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν δημότες οι οποίοι παραβιάζουν τα παραπάνω, θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις επανάληψης θα αφαιρείται ο υδρομετρητής τους. Επανασύνδεση του υδρομετρητή θα γίνεται μετά την καταβολή του προστίμου και του τέλους επανασύνδεσης.

Για την εφαρμογή των ως άνω μέτρων, θα συνδράμει τη ΔΕΥΑΗ η Δημοτική Αστυνομία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει εκτεταμένη και συνεχής σχετική ενημέρωση των δημοτών μέσω των ΜΜΕ.

γ) Για τη χρονική περίοδο από 1/5/2018 μέχρι 30/9/2018, αναστέλλεται η ισχύς του άρθρου 36 του Κανονισμού Ύδρευσης της ΔΕΥΑΗ, που αφορά στις “Αφανείς διαρροές εσωτερικών εγκαταστάσεων”. Καλούνται οι δημότες να ελέγξουν τις εσωτερικές εγκαταστάσεις και τις δεξαμενές τους, ως προς τη στεγανότητα, τις διατάξεις ελέγχου πλήρωσης (φλοτέρ) κ.λπ.

δ) Μετά από σχετική αίτηση του δημότη, προβλέπεται μείωση κατά 5% της τιμής ανά m3 νερού, εφόσον η κατανάλωση κατά την καλοκαιρινή περίοδο, δηλαδή από 1/5 έως 30/9, μειωθεί κατά 10% τουλάχιστον. Αντιθέτως, σε περίπτωση αύξησης της κατανάλωσης που θα υπερβαίνει το 10%, θα επιβάλλεται ισόποση αύξηση της τιμής ανά m3 νερού.

ε) Με σχετικό φυλλάδιο, το οποίο αποστέλλεται μέσω ταχυδρομείου με τους λογαριασμούς ύδρευσης στους δημότες, επισημαίνονται πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού:

- Διορθώνετε αμέσως τις βρύσες που στάζουν, τα καζανάκια που τρέχουν και γενικά όλες τις διαρροές που εντοπίζετε στις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις. Θυμηθείτε, όσο ασήμαντο κι αν φαίνεται, 10 σταγόνες νερό το λεπτό ισοδυναμούν με 2 τόνους χαμένο νερό το χρόνο.

- Πλύνετε το αυτοκίνητό σας με σφουγγάρι και κουβά αντί με λάστιχο. Έτσι εξοικονομείτε έως και το 85% της ποσότητας του νερού.

- Καθαρίζετε τις αυλές, βεράντες, μπαλκόνια, πεζοδρόμια και γενικά όλους τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας με σκούπισμα και σφουγγάρισμα, χωρίς να χρησιμοποιείτε λάστιχο. Έτσι εξοικονομείτε έως 40 λίτρα νερού το λεπτό.

- Εγκαταστήστε τουαλέτα με καζανάκι ελεγχόμενης ροής. Εναλλακτικά, ρυθμίστε το φλοτέρ στο καζανάκι ή τοποθετήστε ένα τούβλο (ή μια πλαστική σακούλα). Θυμηθείτε, η τουαλέτα ευθύνεται για την περισσότερη κατανάλωση νερού κατ’ άτομο καθημερινά. Με κάθε τράβηγμα στο καζανάκι χάνονται 10 λίτρα νερού.

- Προτιμήστε το σύντομο ντους αντί να γεμίζετε με νερό την μπανιέρα σας. Εγκαταστήστε κεφαλή ντους χαμηλής κατανάλωσης νερού. Η εξοικονόμηση νερού μπορεί να είναι έως και 100 λίτρα.

- Ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού σας με ποτιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, που η εξάτμιση είναι περιορισμένη και απαιτείται λιγότερη ποσότητα νερού.

- Μην αφήνετε τη βρύση ανοικτή όταν ξυρίζεστε ή όταν πλένετε τα δόντια σας. Θυμηθείτε, με τη βρύση ανοιχτή καταναλώνετε 15-20 λίτρα νερού, ενώ με προσεκτική χρήση χρειάζεστε λιγότερο από 3 λίτρα.

- Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων όταν είναι γεμάτα και ρυθμίστε τα στο πιο οικονομικό πρόγραμμα. Έτσι εξοικονομείτε έως και 150 λίτρα νερού.

- Αντί να πλένετε τα πιάτα ή τα φρούτα και λαχανικά κάτω από τη βρύση που τρέχει, γεμίστε μια λεκάνη. Η εξοικονόμηση νερού που θα επιτύχετε μπορεί να είναι έως και 100 λίτρα.

- Κοιτάτε για ετικέτες τάξης χαμηλής κατανάλωσης νερού όταν αγοράζετε νέες ηλεκτρικές συσκευές.

- Εγκαταστήστε δεξαμενή βρόχινου νερού και συνδέστε το νερό αυτό στον κήπο. Το βρόχινο νερό είναι ιδιαίτερα θρεπτικό για τα φυτά.

- Προσέχετε τα παιδιά σας και μην τα αφήνετε να σπαταλούν νερό παίζοντας με ανοικτές τις βρύσες του σπιτιού σας. Ενημερώστε τους γύρω σας για τη σημασία της εξοικονόμησης του νερού».

Ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους;

Βεβαίως, ακόμα και με τα ερωτηματικά που προκαλεί και τα παράδοξα σημεία, η απόφαση της ΔΕΥΑΗ για την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατανάλωσης νερού μοιάζει δύσκολα εφαρμόσιμη στην πράξη.

Ο λόγος απλός... Χρειάζεται ένας οργανωμένος ελεγκτικός μηχανισμός που ο Δήμος δε διαθέτει. Εκτός κι αν κανείς πιστεύει πως το λιγοστό προσωπικό της ΔΕΥΑΗ ή οι μετρημένοι στα δάχτυλα δημοτικοί αστυνομικοί, που είναι φορτωμένοι με πολλά καθήκοντα και μάλιστα τρέχουν και δε φτάνουν τους μήνες αυτούς με τα έργα ανάπλασης στο κέντρο, θα μπορούν να περιπολούν στις γειτονιές για να τσεκάρουν αν δημότες πλένουν με τα λάστιχα!

Το θέμα έθεσε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηρακλείου, ζητώντας μάλιστα και εξηγήσεις για το ότι η σχετική απόφαση της ΔΕΥΑΗ βγήκε στη δημοσιότητα πριν γίνει γνωστή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Απαντώντας στον Ηλία Λυγερό, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιάννης Ρασούλης, είπε πως το θέμα θα συζητηθεί σε οργανωμένη βάση και με άνεση χρόνου στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια