Παρά το «Γολγοθά» στο «σταυρό» αλλάζει και πάλι η κυκλοφορία

Κρήτη
Παρά το «Γολγοθά» στο «σταυρό» αλλάζει και πάλι η κυκλοφορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε και ποια λεωφόρος κλείνει στο πολύπαθο κέντρο του Ηρακλείου

Κραυγές αγωνίας και σφοδρές αντιδράσεις ακούγονται από τους καταστηματάρχες στην “καρδιά” του Ηρακλείου. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στο ρυθμό εκτέλεσης των εργασιών ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, και συγκεκριμένα στο τμήμα Ίδης-αρχής της Καλοκαιρινού, έχουν ρίξει κατακόρυφα τον τζίρο τους έως και 70%, με την υπομονή των καταστηματαρχών να έχει εξαντληθεί και την οργή τους να έχει πιάσει “κόκκινο”.

Οι έμποροι εν μέσω κρίσης, έχοντας να πληρώσουν φόρους, λογαριασμούς και προσωπικό, παλεύουν χρόνια τώρα να επιβιώσουν. Μέσα στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τα έργα ανάπλασης, αν και επιθυμητά - καθώς με την ολοκλήρωσή τους θα δώσουν νέα πνοή και καλύτερη εικόνα στο κέντρο του Ηρακλείου - έχουν αυτή τη στιγμή, λόγω της κωλυσιεργίας που παρατηρείται, οδηγήσει σε μαρασμό τους δρόμους στους οποίους εκτελούνται...

Μαρασμός που συνοδεύεται από την κατακόρυφη πτώση στον τζίρο των καταστημάτων, με συνέπεια πολλοί από τους ιδιοκτήτες τους να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην αντέξουν και να βάλουν λουκέτο.

Αλλαγές στον τρόπο εκτέλεσης - Κλείνει η Δικαιοσύνης

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έρχονται αλλαγές στον τρόπο εκτέλεσης των σχετικών εργασιών ανάπλασης. Μετά την Κυριακή του Θωμά, η λεωφόρος Δικαιοσύνης, από πλατεία Ελευθερίας μέχρι το ύψος της μικρής Έβανς, κλείνει για τα οχήματα, καθώς θα πιάσει δουλειά ο εργολάβος για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 μηνών, με τον κ. Αναστασάκη να προσθέτει πως «θεωρούμε ότι είναι πιο σωστό να κινηθούμε στην κατεύθυνση ανάπλασης της Δικαιοσύνης, ώστε να μείνει το πολύ μικρό κομμάτι του “σταυρού” στο τέλος και να μην έχουμε κυκλοφοριακό έμφραγμα».

Θυμίζουμε ότι είχαμε προ ημερών και επιστολή διαμαρτυρίας προς το Δήμο, την οποία συνυπέγραψαν όχι ένας ή δύο, αλλά 110 συνολικά καταστηματάρχες του κέντρου! Μια επιστολή μέσα από την οποία εξέφραζαν τις απορίες τους, τις επιφυλάξεις, τα παράπονα και τις ενστάσεις τους για το σχεδιασμό και το εν εξελίξει έργο.

Παράπονα σοβαρά υπάρχουν και για το κυκλοφοριακό. Στο κομμάτι της Καλοκαιρινού, σχεδόν καθημερινά, με τα μαγαζιά ανοιχτά, γίνεται ο κακός χαμός από τα παρκαρισμένα Ι.Χ., με το όλο σκηνικό να θυμίζει όχι δρόμο... αλλά χώρο πάρκινγκ!

Σε απογνωση οι έμποροι -Βουτιά στο τζίρο έως 70%

Με την αγωνία για το μέλλον των επιχειρήσεών τους ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, οι επιχειρηματίες σε συνάντηση που είχαν χθες με τη δημοτική Αρχή, στη Λότζια, εξέφρασαν τα παράπονά τους στο δήμαρχο, λέγοντας ότι ενόψει και των ημερών του Πάσχα, στις οποίες ποντάρουν αναμένοντας καλύτερες μέρες στα ταμεία τους, είναι αμαρτία να βρίσκονται «σε ομηρία» και ότι υπάρχει «οριακή βιωσιμότητα και κοινωνικό κόστος».

Οι καταστηματάρχες βρέθηκαν στη Λότζια προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα των έργων που λαμβάνουν χώρα στο “σταυρό” της πόλης και τα οποία έχουν επιφέρει μείωση του τζίρου στα μαγαζιά τους, με την όλη συζήτηση να γίνεται σε έντονους τόνους και με τους ίδιους να διαμαρτύρονται για την όλη κατάσταση, εκφράζοντας παράλληλα τους φόβους και την αγωνία τους. «Περιμέναμε όλοι τουλάχιστον το Πάσχα να δουλέψουμε. Δυστυχώς, όμως, οι ελπίδες μας χάνονται υπό αυτές τις συνθήκες, και με την εικόνα στο κέντρο του Ηρακλείου να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, λόγω των έργων που εμποδίζουν την απρόσκοπτη διέλευση των καταναλωτών. Το κομμάτι ειδικά της Καλοκαιρινού, στο οποίο καιρό τώρα φιγουράρουν μπάζα και υλικά τα οποία θα μπορούσαν να έχουν απομακρυνθεί, λειτουργεί αρνητικά στη θέα τόσο των ντόπιων καταναλωτών, όσο και των ξένων που επισκέπτονται την πόλη μας, αφήνοντας άσχημες εντυπώσεις. Μας είχαν πει ότι στις 28 Μαρτίου θα είχε ολοκληρωθεί και ότι θα δινόταν στη χρήση των πεζών το έργο. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε στο χρόνο που μας υποσχέθηκαν, με νεότερες υποσχέσεις να λένε πως η τσιμεντοποίηση μεταφέρεται τώρα για μετά το Πάσχα», λένε εξοργισμένοι οι καταστηματάρχες.

Άναψαν τα αίματα

Στη θέα μάλιστα του εργολάβου, καταστηματάρχες ξέσπασαν στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στη Λότζια, κάνοντας λόγο για κοροϊδία, ενώ, την ίδια ώρα, άμεσα λύση για το ξήλωμα της περίφραξης αλλά και για την απαγόρευση της στάθμευσης οχημάτων ζήτησαν καταστηματάρχες επί της Καλοκαιρινού. «Μαθαίνουμε... Χάθηκε χρόνος λόγω συντονισμού ενεργειών και συγχρονισμού λεπτομερειών», παραδέχτηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση, ενώ θα δοθούν τμήματα της Ίδης για την κίνηση των πεζών. «Δρομολογούνται άμεσα λύσεις», δεσμεύτηκε ο αντιδήμαρχος, ο οποίος δέχτηκε τα πυρά καταστηματαρχών για την κατάσταση την οποία βιώνουν. Οι τελευταίοι, μεταξύ άλλων, τονίζουν πως δεν υπάρχει μοχλός πίεσης της Λότζιας προς τον εργολάβο.

«Θα αρχίσουμε να δίνουμε σε χρήση, για την κίνηση των πεζών, ευρύτερα τμήματα της Ίδης», τόνισε ο κ. Αναστασάκης, με το έργο, όμως, να έχει επηρεάσει την κίνηση των καταστημάτων σε όλο το κέντρο του Ηρακλείου. Έτσι, αγανάκτηση εκφράστηκε και από τους καταστηματάρχες της οδού 1821 για τον όγκο της κυκλοφορίας. «Θα γίνουμε η λεωφόρος 62 Μαρτύρων του κέντρου;», αναρωτήθηκαν, στέλνοντας το μήνυμα στη δημοτική Αρχή να μην... απαξιώνει κεντρικούς δρόμους.

«Ακούσαμε εύλογες παρατηρήσεις, υιοθετήσαμε πολλές από αυτές και πιστεύω ότι και οι καταστηματάρχες αντιλήφθηκαν τις θέσεις της δημοτικής Αρχής. Το έργο μπορεί να προχωρήσει και να συνεχίσει απρόσκοπτα, με καλή συνεννόηση», τόνισε λίγο μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τους επιχειρηματίες ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News