Θα έχουν «ανάσταση» οι έμποροι το φετινό Πάσχα;

Ηράκλειο
Θα έχουν «ανάσταση» οι έμποροι το φετινό Πάσχα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εορταστικούς πασχαλινούς ρυθμούς κινείται η αγορά του Ηρακλείου καθώς ξεκίνησε το πασχαλινό ωράριο.

Την ίδια ώρα, το διευρυμένο ωράριο και η εορταστική αυτή περίοδος φέρνουν αισιοδοξία   στην αγορά του Ηρακλείου για αυξημένη κίνηση τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι ίδιοι οι έμποροι, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία προϊόντων, προσπάθησαν και έχουν διατηρήσει τις τιμές τους ειδικά στα είδη τροφίμων και στα είδη πρώτης ανάγκης στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, ενώ, όπως λένε, αναμένουν μεγαλύτερη κινητικότητα στα καταστήματά τους τις τελευταίες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σήμερα πάντως Μεγάλη Δευτέρα έως και μεθαύριο Μεγάλη Τετάρτη τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με σπαστό ωράριο: 9:00-14:00 και 17:00-21:00. Τη Μεγάλη Πέμπτη τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν με συνεχές ωράριο 9:00-21:00, τη Μεγάλη Παρασκευή 12:00-18:00, το Μεγάλο Σάββατο 9:00-15:00, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά.

Πρόκειται για ένα διευρυμένο ωράριο, στα πλαίσια της προσπάθειας προσέλκυσης περισσότερων καταναλωτών αλλά και εξυπηρέτησης ταυτόχρονα εκείνων που επιθυμούν να κάνουν τις πασχαλινές αγορές τους.

Αντιδράσεις για την Κυριακή

Εντωμεταξύ, χτες Κυριακή των Βαΐων αρκετά καταστήματα στο Ηράκλειο ήταν ανοικτά, εν μέσω όμως αντιδράσεων για μια ακόμη φορά, με τους συνδικαλιστές να διαμαρτύρονται για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή και με τους λιγοστούς ωστόσο καταναλωτές που βρέθηκαν στο κέντρο να προχωρούν περισσότερο σε διερευνητικές ματιές, κοιτάζοντας τις βιτρίνες παρά σε αγορές.

Επίσης, χτες η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό στο Ηράκλειο προχώρησε σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στα Λιοντάρια με σύνθημα «Ποτέ δουλειά την Κυριακή», εκφράζοντας την αντίδρασή τους ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Σημειώνεται πως η χτεσινή Κυριακή περιλαμβάνεται μέσα στις θεσμοθετημένες Κυριακές του Ν. 4177/2013, με τους εργαζόμενους ωστόσο να αντιδρούν ζητώντας την προστασία των αργιών και της απεργίας και τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου με αφορμή τη χθεσινή ημέρα αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Κυριακή 1 Απρίλη είναι άλλη μια Κυριακή που θα δουλεύεις μακριά από τα παιδιά σου, την οικογένειά σου, τους φίλους σου, μακριά από την ξεκούραση που τόσο πολύ έχεις ανάγκη μετά από μια γεμάτη εβδομάδα, μακριά από τον ελεύθερο χρόνο, την ψυχαγωγία.

Θα είναι άραγε η μόνη ή η τελευταία Κυριακή που σε καλούν να δουλέψεις; Ξέρεις κι εσύ ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν. Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια γραμμή στήριξης των μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου, όπως και οι προηγούμενες. Η μία Κυριακή στην αρχή του χρόνου έφερε τις 7, κι αυτές με τη σειρά τους έφεραν τις 32 σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, με στόχο την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που κατακτήθηκε με αίμα.

Είναι η ίδια ακριβώς μεθόδευση όπως αυτή με το ωράριο, που ξεκίνησε με 3 απογεύματα κλειστά, μετά έγινε ενιαίο 9:00-21:00, τάχα μου για να ανοίξουν περισσότερες θέσεις εργασίας. Τελικά κατέληξε σε ωράριο “λάστιχο”, απολύσεις, ανεργία, ημιαπασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, συμβάσεις εργασίας ακόμα και 1 μέρας, εντατικοποίηση της δουλειάς με ίδιο ή και λιγότερο προσωπικό, 4ωρα, 5ωρα τις Κυριακές για να μη δίνεται το ρεπό κ.ά. Μάλιστα, οι ντόπιοι μεγαλοεργοδότες το πήγαν ακόμη παραπέρα. Η ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου ζητά από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κουκιαδάκη καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, δηλαδή από Απρίλη έως Οκτώβρη, να παραμένουν τα καταστήματα ανοιχτά καθημερινά έως τις 11 το βράδυ, καθώς επίσης και λειτουργία τις Κυριακές για όλη αυτή την περίοδο».

Τέλος, τα μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, όπως λένε, δημιουργούν σωματειακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς και παλεύουν μέσα από το σωματείο τους διεκδικώντας: «Υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς μας. Μόνιμη-σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς. Κανένας εργαζόμενος να μην αμείβεται κάτω από τα 751 ευρώ. Κανένας πλειστηριασμός σε εργατική-λαϊκή κατοικία».

Διπλές τιμές στις προσφορές

Με αυστηρές κυρώσεις κινδυνεύουν οι έμποροι εάν δεν αναγράφουν διπλές τιμές στα προϊόντα προσφοράς αλλά καταφεύγουν στη χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης. Αυτό επισημαίνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε εγκύκλιό της προς τα μέλη της με συμβουλές ενόψει της λειτουργίας των καταστημάτων στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου για το Πάσχα.

Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, οι έμποροι πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 2 άρθρου 2 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014, «κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα».

Η ΕΣΕΕ αναφέρει, επίσης, ότι ενημερώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, πως «σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι πολλοί επιχειρηματίες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν το σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα προϊόντα που προσφέρουν διπλές τιμές, αλλά καταφεύγουν στη χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης», ενώ επισημαίνει πως «δε χρειάζεται να τονίσουμε ότι αυτή η πρακτική, όσο και αν γίνεται καλοπροαίρετα, παραβιάζει το νόμο και επισύρει αυστηρές κυρώσεις, θεωρούμε δε ότι αυτήν την εποχή της κρίσης είναι εντελώς αχρείαστο να επιβάλλονται αχρείαστα πρόστιμα που μπορεί να πλήξουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Μέχρι στιγμής, οι ελεγκτικές Αρχές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, αντιλαμβανόμενες ότι δεν υπάρχει κανείς δόλος εξαπάτησης του καταναλωτή, έχουν προχωρήσει μόνο σε απλές συστάσεις, ωστόσο αυτό δε θα ισχύει για πάντα. Επιβάλλεται, λοιπόν, προσοχή από τους εμπόρους που θα πραγματοποιήσουν προσφορές ενόψει του Πάσχα, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ' όλα την παλιά και νέα τιμή των προσφερόμενων προϊόντων και κατόπιν, εάν το επιθυμούν, ποσοστό μείωσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News