default-image

Κόντρες για τις «στεγνές» βρύσες στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Κόντρες για τις «στεγνές» βρύσες στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φτάσαμε στα πρόθυρα του μπλακ-άουτ στην ύδρευση με την αφρικανική σκόνη» παραδέχτηκε ευθέως χθες - εντείνοντας, αν μη τι άλλο, την έκδηλη ανησυχία στον κόσμο ενόψει καλοκαιριού - ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Αφού μίλησε για ιστορική ανομβρία και συνθήκες εκτάκτου ανάγκης λόγω καιρού, τα... έριξε για την όλη δραματική κατάσταση του συστήματος υδροδότησης και το “κραχ” μέσα στο μήνα Μάρτιο (!) σε άλλους...

Ο Βασίλης Λαμπρινός εξαπέλυσε συγκεκριμένα αιχμές κατά της προηγούμενης δημοτικής Αρχής Κουράκη (που παρέδωσε, όπως είπε, τη ΔΕΥΑΗ σε κακή οικονομική κατάσταση), αλλά και κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (αν και δεν την κατονόμασε), θεωρώντας ότι έχει μπλοκάρει το σχεδιασμό του Δήμου!

Οι αιχμές Λαμπρινού, όπως ήταν φυσικό, αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα για να “ανάψει” σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. Ο Γιάννης Κουράκης, ο οποίος χαρακτήρισε πρωτοφανές στα χρονικά το “κραχ” στην ύδρευση μέσα στο Μάρτιο μήνα, έσπευσε να του απαντήσει χθες πως, αντί να ανατρέχει στο παρελθόν για να καλύψει την πολιτική ανικανότητά του, καλό θα ήταν να δει σοβαρά τι θα κάνει για το νερό.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει απάντηση και από πλευράς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την οποία, έστω και χωρίς να την κατονομάσει ο δήμαρχος, “κάρφωσε” για την αφαλάτωση...

Αναλυτικότερα, ο δήμαρχος Ηρακλείου μαζί με τον πρόεδρο Γιάννη Ρασούλη και στελέχη της ΔΕΥΑΗ παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, με φόντο τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην υδροδότηση της πόλης αυτές τις μέρες και τον απειλούμενο εφιάλτη της λειψυδρίας ενόψει του καλοκαιριού.

Ο Βασίλης Λαμπρινός εμφανίστηκε έντονα θορυβημένος, σχεδόν σοκαρισμένος για τον τρομακτικό ρυθμό που άδειασαν οι δεξαμενές νερού λόγω της αυξημένης κατανάλωσης αμέσως μετά το πέρασμα της αφρικανικής σκόνης. Προσπάθησε όμως την ίδια ώρα να στείλει μηνύματα καθησυχασμού και ελπίδας προς τους δημότες, στους οποίους απηύθυνε μήνυμα να δείξουν και αυτοί μεγάλη σύνεση στην κατανάλωση νερού.

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση του μεγέθους του προβλήματος, θεωρούμε μέγιστο καθήκον μας να το λύσουμε και εργαζόμαστε εντατικά, προκειμένου να βρούμε το νερό που μας λείπει και να ανακουφίσουμε κατά το δυνατόν τα ταλαιπωρημένα νοικοκυριά.

Στο σημείο που βρισκόμαστε, δε χρειάζεται πανικός, χρειάζεται η συνεργασία όλων μας. Οφείλουμε όλοι να χρησιμοποιούμε το νερό με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και προσοχή» ήταν το μήνυμα του Βασίλη Λαμπρινού.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν πολιτικά οι εντυπώσεις και οι αντιδράσεις για το σκηνικό μπλακ-άουτ στην ύδρευση που ζήσαμε αυτές τις μέρες, ο δήμαρχος παρέθεσε το σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί και στα εμπόδια - όπως υποστήριξε - που έχει βρει με ευθύνη άλλων.

«Το πρόβλημα του νερού ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει το Ηράκλειο εδώ και δεκαετίες. Εμείς από την πλευρά μας, γνωρίζοντας ότι - όπως είχαμε πει προεκλογικά - το φράγμα Αποσελέμη δεν αποτελεί πανάκεια, επί τριάμισι χρόνια εργαζόμαστε για να το αντιμετωπίσουμε. Προτού προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας όμως, χρειάστηκε να εξορθολογήσουμε την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΗ, η οποία όταν αναλάβαμε ήταν κακή. Τον τελευταίο χρόνο και αφού τα οικονομικά δεδομένα της Επιχείρησης βελτιώθηκαν, ανεβάσαμε ρυθμούς σε όλα τα μέτωπα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιάννης Ρασούλης τόνισε πως μετά το “μπλακ-άουτ”, τώρα το δίκτυο έχει αρχίσει να εξισορροπεί. Γνωστοποίησε ακόμα πως στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΗ θα αναρτώνται οι περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Γ.Κουράκης:«Ζητήστε συγγνώμη για την κοροϊδία σας»

Σκληρή απάντηση με αφορμή τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου εξαπέλυσε χθες ο Γιάννης Κουράκης.

«Και παλαιότερα είχαμε ανομβρίες. Είναι όμως η πρώτη φορά στα χρονικά που το Ηράκλειο, Μάρτιο μήνα, αντιμετώπισε τέτοιο σοβαρό πρόβλημα. Αυτό οφείλεται στην πολιτική ανικανότητα και στην κακή διαχείριση. Δεν μπορείς, μετά από 4 χρόνια, ως δημοτική Αρχή να επικαλείσαι διάφορες δικαιολογίες επειδή δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα. Όταν μάλιστα είναι γνωστό πως συγκριτικά με παλαιότερα μπήκαν επιπλέον ποσότητες νερού στο Ηράκλειο από το φράγμα Αποσελέμη.

Επειδή θεωρώ ότι κορόιδεψαν πολιτικά το λαό με αυτά που έλεγαν προεκλογικά, περί 24ωρης συνεχούς υδροδότησης, και τώρα βλέπουμε 24ωρα με στεγνές βρύσες, ας ζητήσουν μια μεγάλη συγγνώμη.

Αλλά πού! Και συνεχίζουν να λειτουργούν με τρομερή προχειρότητα. Τώρα μόλις ανακοίνωσαν 8 νέες γεωτρήσεις, και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος», υπογράμμισε ο κ. Κουράκης, προσθέτοντας: «Για τα οικονομικά της ΔΕΥΑΗ δεν τα ήξερε καλά ο κύριος δήμαρχος για τα όσα ίσχυαν παλαιότερα. Αδικεί όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει και πάνω απ’ όλα αδικούν τον εαυτό τους...

Αυτές οι πρακτικές του παρελθόντος, να καταγγέλλεις κάποιους χωρίς να τους κατονομάζεις, είναι παλαιοκομματική πολιτική. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Ας κατονομάσει ποιοι τον εμποδίζουν να υλοποιήσει το σχεδιασμό του, όπως λέει...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News