Δύο μαύρα στεφάνια ελιάς στη μνήμη των πεσόντων στο Αφρίν

Κρήτη
Δύο μαύρα στεφάνια ελιάς στη μνήμη των πεσόντων στο Αφρίν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Με αφορμή την γιορτή του Νέβρος (NEWROZ) που συμβολίζει την έλευση της άνοιξης και την αναγέννηση, τον θρίαμβο της ζωής ενάντια στο θάνατο, βρεθήκαμε το Σάββατο 24 Μαρτίου, στην πλατεία Ελευθερίας σε μια τελετή μνήμης για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους δικούς μας νεκρούς".

"Όλες αυτές κι αυτούς που δίνουν το αίμα τους για τη Ζωή, για να πάψει το Κράτος του Πολέμου και του Φόβου να αποτελεί το  μέλλον της ανθρωπότητας, αυτές και αυτούς που το αίμα τους ενώνεται με το ποτάμι που κυλά μες στην ιστορία σε όλους τους τόπους αυτού του κόσμου όπου υπήρξε και υπάρχει αγώνας για ελευθερία, ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.

Στην εναρκτήρια ομιλία τονίστηκε η ανάγκη να διαπραγματευτούμε με τα δικά μας χαρακτηριστικά την σημασία της συλλογικής μας μνήμης, ώστε να αρχίσουμε σιγά σιγά να αντικαθιστούμε τη συνθήκη συλλογικής λήθης που δυστυχώς κυριαρχεί.  Κατά την διάρκεια της τελετής ο σύντροφος Λάμπρος Φούντας με το ακορντεόν και την φωνή του μας θύμισε πως θα ξανάρθει σε πέντε γενιές.

Ακολούθησε ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση στο Αφρίν, ενός λεπτού σιγή για τις εκατοντάδες μαχήτριες και τους μαχητές και τους άμαχους που έπεσαν για την υπεράσπιση της επανάστασης εκεί και μια ομιλία για την σημασία του διεθνισμού. Eπίσης, διαβάστηκε το μήνυμα της συντρόφισσας Helin Qereçox (Anna Cambell) που δολοφονήθηκε από τον τουρκικό στρατό στις 15/3/2018".

"Σε μια συγκινητική και ενωτική ατμόσφαιρα οι περίπου 40 παρευρισκόμενοι-ες τραγουδήσαμε το «Τίποτα δεν πάει χαμένο» του Μάνου Λοΐζου και καταθέσαμε στεφάνια βαμμένα στα χρώματα του κουρδικού αγώνα: το κίτρινο, το κόκκινο και το πράσινο.

Παράλληλα, θεωρήσαμε απαραίτητο να απαντήσουμε δημόσια στην προκλητική κίνηση του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, ο οποίος προ ημερών δώρισε στην γενική πρόξενο της Τουρκίας με την οποία είχε συνάντηση, ένα χάλκινο κλαδί ελιάς, τη στιγμή που η χώρα η οποία εκπροσωπεί η Ογιά Γιαζάρ, διεξάγει την στρατιωτική επιχείρηση με το όνομα «ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΑΙΑΣ» στην αυτόνομη περιοχή της Βόρεια Συρίας.

Σαν ελάχιστη απάντηση, εναποθέσαμε δυο μαυρισμένα στεφάνια ελιάς στην πρόσοψη της Περιφέρειας Κρήτης (η οποία βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το σημείο που διεξήχθη η τελετή), συνοδευόμενα από τρικάκια και τοιχοκόλληση επικριτικού κειμένου και από φωτογραφίες διαμαρτυρόμενων Κούρδων-ισσών, τα οποία κέντρισαν πολύ το ενδιαφέρων των περαστικών".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News