default-image

Κυριακή... στρατηγικής σήμερα στο Talos Plaza

Ηράκλειο
Κυριακή... στρατηγικής σήμερα στο Talos Plaza

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία Κυριακή... στρατηγικής για μικρούς και μεγάλους, με παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό και τουρνουά σκάκι, ήταν σήμερα στο Talos Plaza. Συγκεκριμένα, τον Έλληνα με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford-Binet) και έναν από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο είχε την τιμή να υποδεχτεί το Talos Plaza το μεσημέρι της Κυριακής.

Πρόκειται για τον Νίκο Λυγερό που μαζί με τους μαθητές του μας μύησε σε “παιχνίδια έξυπνης παιδείας”. Όπως δηλώνει, «τα “παιχνίδια έξυπνης παιδείας” επιτρέπουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Έχουν ως χαρακτηριστικό να απαιτούν μια έντονη δραστηριότητα, αξιοποιώντας τη δυνατότητα της σκέψης και αποτελούν εφαρμογή υψηλής στρατηγικής».

Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας ερευνητής (μαθηματικά, ποίηση, ζωγραφική, στρατηγική και γεωπολιτική, κ.ά.). Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στις Σχολές Εθνικής Άμυνας, Πολεμικής Αεροπορίας, Αστυνομικής Ακαδημίας, Εθνικής Ασφάλειας, και στη Σχολή Στρατολογικού. Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής.

Έχει ιδρύσει την οργάνωση “The Ρi Society”, στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176. Είναι επίσης δημιουργός δοκιμασιών νοημοσύνης μεγάλου εύρους.

Αγώνες σκάκι

Αγώνες με δίωρη διάρκεια οι οποίες ξεκίνησαν από τις 12 το μεσημέρι, έλαβαν χώρα από το πολύ δραστήριο Σκακιστικό Τμήμα του ΟΦΗ, αγώνες σκάκι blitz στο Talos Plaza.

Τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι οι αγώνες rapid (25 λεπτά) και blitz (5 λεπτά χρόνος σκέψης), όπου δεν είναι υποχρεωτική η καταγραφή (παρτιδόφυλλο) και είναι αρκετά θεαματικοί για παρακολούθηση από θεατές. Το blitz (=αστραπή) είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους ισχυρούς σκακιστές που είναι εξοικειωμένοι στο γρήγορο παίξιμο.

Προκαλεί ιδιαίτερες συγκινήσεις στους φίλους του αθλήματος και είναι πολύ χρήσιμο σε... πολυάσχολους ερασιτέχνες σκακιστές, που δεν έχουν πολύ χρόνο να διαθέσουν για συμμετοχή σε μεγάλα επίσημα τουρνουά.

Το Σκακιστικό Τμήμα του ΟΦΗ διοργανώνει τελευταία αρκετά τέτοια τουρνουά αγώνων blitz, κυρίως σε καφετέριες του Ηρακλείου, σε πιο χαλαρό περιβάλλον από τους επίσημους αγωνιστικούς χώρους που έχουν περιορισμούς στην προσέλευση θεατών και χρονοβόρα ολοκλήρωση των αγώνων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News