«Χασούρα και απολύσεις λόγω των έργων» - Οργισμένοι οι επιχειρηματίες

Ηράκλειο
«Χασούρα και απολύσεις λόγω των έργων» - Οργισμένοι οι επιχειρηματίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταστροφικό για τις επιχειρήσεις του κέντρου χαρακτηρίζεται το έργο ανάπλασης καθώς όπως υποστηρίζουν πολλές καταγράφουν «χασούρα» ενώ άλλες βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο.

Την επιστολή υπογράφουν 110 καταστήματα-επιχειρήσεις που σημειώνουν ότι ήδη έχουν απολυθεί αρκετοί εργαζόμενοι από τα καταστήματα, ζητούν άμεσο διάλογο με τη δημοτική αρχή για να βρεθεί λύση με τα έργα και να ενημερωθούν για την πορεία τους.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους:

"Το έργο Ανάπλασης στο Κέντρο του Ηρακλείου (Δικαιοσύνης-Ίδης-Καλοκαιρινού) , αποβαίνει σε έργο καταστροφής των επιχειρήσεων του Κέντρου της Πόλης μας και όχι μόνο αφού έχουν επηρεαστεί όλες οι παραπλήσιες οδοί (1821-Εβανς-Ζωγράφου- Αβέρωφ κ.ά.), εξαντλώντας τες οικονομικά αργά και σταθερά, πολύ πριν αυτό φθάσει στο τέλος του.

Η ανησυχία διακατέχει όλους μας που βλέπομε το 60% της δουλειάς μας να εξανεμίζεται ήδη στον δεύτερο μήνα.  ¨Αλλα μαγαζιά θα κλείσουν οριστικά και τα υπόλοιπα δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους τους που θα είναι απαιτητοί από τον Ιούλιο του έτους που τρέχει. Οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες και πολλαπλασιαστικές.

Δεν γνωρίζομε εάν η Αξ/μη Δημοτική Αρχή έχει αυτήν την επίγνωση της καταστροφής μας, που επιφέρει με αυτό το ¨Εργο,καθώς με την περίφραξη της οδού ΙΔΗΣ και της λεωφ.ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ , με την ταυτόχρονη απαγόρευση της κυκλοφορίας των διαφόρων οχημάτων από την μοναδική αυτή οδική αρτηρία της παληάς πόλης του Ηρακλείου (ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ-ΙΔΗΣ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ), της ολοκληρωτικής αλλαγής κατεύθυνσης κυκλοφορίας των δρόμων και δρομολογίων των Αστικών λεωφορίων  που εμποδίζει την πρόσβαση των κατοίκων της στο Κέντρο, ελάχιστοι Ηρακλειώτες έχουν την δυνατότητα να το επισκεφθούν (αποκλεισμός του Σταυρού της Πόλης). Και εάν καταφέρουν να φθάσουν, δεν γνωρίζουν πως να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπως μας λένε, διότι έχουν αλλάξει οι στάσεις των λεωφορείων. Ουσιαστικά έχει αποκλεισθεί όλο το κέντρο της πόλης μας.

Στην συμβολή των οδών  Ιδης-Ψαρομηλίγγων-Βουρβάχων η ταλαιπωρία συνεχίζεται, αφού «μπήκαμε» στον πέμπτο μήνα εργασιών, χωρίς εργασίες ! Στην πόλη μας έ χουν ήδη γίνει αρκετοί πεζόδρομοι στο κέντρο, στην πλατεία Λιονταργιών, στην Δαιδάλου, σε όλη την 25η Αυγούστου, ένα πλέγμα πεζόδρομων στην Κοραή-Ανδρόγεω, άλλο ένα πλέγμα πεζοδρόμων στην Χάνδακος, από την Βόρεια πλευρά της οδικής αρτηρίας Δικαιοσύνης-Ιδης-Καλοκαιρινού. Από την Νότια πλευρά της οδικής αυτής αρτηρίας, υπάχουν επίσης πεζόδρομοι καθ’όλο το μήκος της και η κυκλοφορία των οχημάτων που εξυπηρετεί τoν κόσμο γίνεται μόνο  από αυτήν.  Εάν κλείσει και αυτή, μοιραία οδηγούμαστε στην ερημοποίηση του Εμπορικού Κέντρου του Ηρακλείου.

Με το παρόν, θέλομε να τονίσομε πόσο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στον Εμπορικό κόσμο του Κέντρου.  Οι αποκλεισμοί, με οποιονδήποτε τρόπο επιβάλλονται, είναι αντικοινωνικοί, αντιδημοκρατικοί, αντιδημοτικοί, απομονώνουν και εμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση των Πολιτών . Οι απώλειες σε κάθε επιχειρηματία του Κέντρου είναι για την εποχή αυτή ανυπολόγιστες.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή να συγκαλέσει ΑΜΕΣΑ τους επιχειρηματίες του Κέντρου της παλιάς πόλης που έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υφίστανται την πελώρια ζημία,  προς συζήτηση. Μόνο η ΑΜΕΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ για ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.

Ήδη έχουν απολυθεί αρκετοί εργαζόμενοι από τα καταστήματα και άλλοι έχουν απομακρυνθεί από την εργασία τους, με την αιτιολογία της νόμιμης αδείας τους.

 Δεν γνωρίζομε εάν έχει προηγηθεί οικονομική  μελέτη και πρόβλεψη ζημίας των επιχειρήσεων-καταστημάτων των περιοχών αυτών με ένα τόσο μεγάλης έκτασης Εργο στο κέντρο της Πόλης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που λογικά παραπέμπει στην υποψία αυτή.

Όλοι γνωρίζομε πως σε Πολιτισμένες Χώρες, δεν ξεκινά έργο ανάπλασης εάν δεν έχει  πραγματοποιηθεί και μετρηθεί η οικονομική επίπτωση, στις επιχειρήσεις της περιοχής που θα γίνει το Έργο και τις επιχειρήσεις που πρόκεινται σ’ αυτό καθώς και ο χρόνος διάρκειάς του, που είναι σημαντικότατος παράγων της επίπτωσης.

Η τόλμη να αναγνωρίσετε την ανάγκη διόρθωσης, ως προς την χρονική διάρκεια των εργασιών και τα συνακόλουθα μέτρα (απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων κλπ), θα μετρήσει θετικά στην γνώμη όλων μας που επιχειρούμε στην περιοχή αυτή. Αυτή η ανάγκη να επανέλθει η κυκλοφορία των οχημάτων  το συντομότερο δυνατόν, όπως και η διατήρηση  απόλυτα και ξεκάθαρα της Εμπορικότητας των οδών Δικαιοσύνης- Ιδης-Καλοκαιρινού πρέπει να είναι ΔΕΣΜΕΥΣΗ για την Δημοτική Αρχή.  Ο κ. Αντιδήμαρχος, ο επικεφαλής των εργασιών της Ανάπλασης , τόλμησε τις τελευταίες εβδομάδες να επισκεφθεί το ¨Εργο και να δώσει εξηγήσεις όσον αφορά τις δυσκολίες που προέκυψαν καθ’ οδόν, καθώς και την περαιτέρω εξέλιξή του, μιλώντας με όσους συμπολίτες μας ήταν κατά τύχη παρόντες. ΄¨Ομως εμείς ανησυχούμε...

Δεν έχει νόημα να γίνει μια ανάπλαση εάν αυτή θα επιφέρει την καταστροφή της αγοράς της παλιάς πόλης και ποιος θα υπερηφανεύεται γι αυτό.  Σε πόσο υψηλούς τόνους πρέπει να το φωνάξομε, σε πόσες γλώσσες..Η ανάπλαση πρέπει να γίνει χωρίς να επιφέρει την καταστροφή".

Ηράκλειο 5/3/2018

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News