Ηράκλειο

Σκουριάζουν «Ξενία» και πρώην Βάση – Που «κολλάει» η αξιοποίηση;

Την άκρη του νήματος για το ξεκαθάρισμα και την αξιοποίηση με διάφορους τρόπους του χαμένου στη... μετάφραση θησαυρού που λέγεται δημόσια περιουσία θα επιχειρήσουν να βρουν οι τρεις εμπλεκόμενοι φορείς, ΕΤΑΔ, ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείο.

Μια προσπάθεια που μοιάζει με δύσκολο έως ανέφικτο “στοίχημα”, αν αναλογιστεί κανείς το “μύλο” που επικρατεί γύρω από τα δημόσια ακίνητα και στην οποία προσπάθεια υπάρχει και άρωμα... Κρήτης!

Βλέπετε, στα 71.748 ακίνητα που έχει στην κατοχή της η Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου και στα 91 ακίνητα που έχει κρατήσει στη δική του κατοχή το ΤΑΙΠΕΔ συγκαταλέγονται στην πρώτη περίπτωση το πρώην μοτέλ “Ξενία” στον Καρτερό, που οδεύει προς παραχώρηση στο Δήμο Χερσονήσου, και στη δεύτερη περίπτωση η πρώην αμερικανική Βάση Γουρνών, για την οποία μετά το “πάγωμα” της προκήρυξης νέου διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης στην κατεύθυνση μικτών τουριστικών-εμπορικών επενδύσεων, που είχε προαναγγείλει αλλά δεν έβγαλε ποτέ το ΤΑΙΠΕΔ για τον Ιούνιο του 2017, τηρείται μια περίεργη σιγή ιχθύος...

Και στα δύο αυτά κρατικά “φιλέτα”, που δεσπόζουν στα γεωγραφικά όρια του δήμου Χερσονήσου, γίνεται ονομαστική αναφορά σε σχετικά κεντρικά δημοσιεύματα, που επικεντρώνονται στον τεράστιο αχταρμά με το “θησαυρό” ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου.

Χαρακτηριστικό του απίστευτου “αλαλούμ” γύρω από τα δημόσια ακίνητα είναι δημοσίευμα της “Καθημερινής”, σύμφωνα με το οποίο μπορεί στο μητρώο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να βρίσκονται εγγεγραμμένα 71.748 ακίνητα, μεταξύ των οποίων και 597 νησιά, αλλά είναι ζήτημα εάν η υπηρεσία γνωρίζει πού βρίσκονται τα 1.000 εξ αυτών.

Το ξεκαθάρισμα όλου αυτού του χαρτοφυλακίου αποτελεί ένα τιτάνιο έργο, που είναι αμφίβολο κατά πόσο το προσωπικό της ΕΤΑΔ θα μπορούσε να φέρει εις πέρας, ακόμα και αν είχε προθεσμία δεκαετίας. Διαχρονικά, στελέχη της διοίκησης της ΕΤΑΔ έχουν υπολογίσει πως με ίδιες δυνάμεις η Εταιρεία δεν μπορεί να ωριμάσει νομικά και πολεοδομικά περισσότερα από εκατό ακίνητα ετησίως.

Είναι όμως όλα τόσο χαοτικά; Η απάντηση είναι όχι! Και χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως σημειώνεται, αποτελούν τα πρώην “Ξενία”, μεταξύ των οποίων και το πρώην μοτέλ “Ξενία” στον Καρτερό!

Νομικοί κύκλοι της ΕΤΑΔ αναφέρουν πως ενδεχομένως και πριν από το καλοκαίρι θα προχωρήσει η αξιοποίηση με παραχώρηση κάποιων “Ξενία”, και συγκεκριμένα της Βυτίνας, της Καστανιάς και της Έδεσσας, και αργότερα της Κομοτηνής, της Άνδρου και του Καρτερού στην Κρήτη.

«Κάποια εξ αυτών δεν αποκλείεται να περάσουν στους Δήμους έναντι ετήσιου μισθώματος ή ποσοστού από τα μελλοντικά έσοδα αξιοποίησης» ισχυρίζονται ορισμένοι κύκλοι και θυμίζουν πως οι παράκτιες ζώνες σε Βούλα, Βουλιαγμένη και Βάρκιζα παραχωρήθηκαν έναντι ποσοστών από τα έσοδα αξιοποίησης περίπου προ ενός έτους στον ομώνυμο Δήμο, που αναπτύσσει δράσεις αναψυχής, αθλητισμού και εστίασης», αναφέρει το δημοσίευμα, προαναγγέλλοντας αίσιο τέλος στις διαβουλεύσεις παραχώρησης του “Ξενία” Καρτερού από την ΕΤΑΔ στο Δήμο Χερσονήσου.

Στο μέτωπο του πρώην μοτέλ “Ξενία”, θυμίζουμε ότι μετά από τις φθινοπωρινές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, η ΕΤΑΔ κατέθεσε ένα σχέδιο συμφωνίας παραχώρησης προς το Δήμο Χερσονήσου και έχει ήδη βγει θετική απόφαση αποδοχής από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τα “αγκάθια” βεβαίως δε λείπουν, καθώς ο Δήμος διαφωνεί άρδην με το αρχικό αίτημα της ΕΤΑΔ για την ετήσια καταβολή από το Δήμο στην Εταιρεία του 30% των ακαθόριστων εσόδων, δηλαδή του τζίρου από την όποια τουριστική-εμπορική χρήση του πρώην “Ξενία”.

Οι ακριβείς όροι της παραχώρησης αναμένεται να προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας που θα κάνει ο Δήμος για να δει πώς ακριβώς μπορεί να κινηθεί στο μέτωπο της αξιοποίησης του πρώην “Ξενία”.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Μαστοράκης, έχει ήδη κάνει γνωστό πως υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο αξιοποίησης από πλευράς του Δήμου... Συγκεκριμένα, πρόταση του Δήμου είναι η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής με τη δημιουργία πανεπιστημιακού καμπ, στο οποίο θα μπορούν να φιλοξενούνται φοιτητές. Επίσης, προτείνεται η εγκατάσταση “Μουσείου Μινωικής Γραφής” και η αξιοποίηση μέρους των εγκαταστάσεων του μνημείου για την κάλυψη των αναγκών της σχολικής στέγης του Καρτερού. Τέλος, προτείνεται η δημιουργία κέντρου ανάδειξης του θαλάσσιου αθλητισμού.

Γούρνες: Άγνωστοι αι βουλαί... για το “φιλέτο”

Ειδική κατηγορία μέσα στο μακρύ, μπλεγμένο “κουβάρι” των δημόσιων ακινήτων αποτελούν τα 91 ακίνητα (μεταξύ των οποίων και η πρώην αμερικανική Βάση των Γουρνών) που κράτησε - κατ' επιταγή των δανειστών - το ΤΑΙΠΕΔ όταν συγκροτήθηκε το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και έγιναν θυγατρικές του η ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ.

Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι όλα τα μεγάλα ακίνητα που τελούν υπό αποκρατικοποίηση ή παραχωρήθηκαν ήδη, όπως η έκταση του Ελληνικού, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Ποσείδι Χαλκιδικής και η Κασσιόπη στην Κέρκυρα, καθώς επίσης πλήθος εκτάσεων κάμπινγκ, ιαματικών πηγών, παραδοσιακών αρχοντικών, αγροκτημάτων, πρώην ειρηνοδικείων, ξενοδοχείων, η ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, τρία ακίνητα εξωτερικού, το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά, το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ στη Θέρη Θεσσαλονίκης, η έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου της Κρήτης, η Πουνταζέζα στο Λαύριο και κάποια ακόμα.

Για την πρώην Βάση, πάντως, δεν ακούγεται εδώ και μήνες απολύτως τίποτε επισήμως τουλάχιστον, διότι ανεπίσημα έχουν ακουστεί διάφορα, με φόντο ακόμα και το πολυσυζητημένο καζίνο που πρόκειται να λειτουργήσει στο νησί μας.

Σε επίσημο επίπεδο έχουμε μείνει στο γνωστό σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, που αφορά, ως γνωστόν, σε δύο προνομιακά οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής. Το πρώτο έχει έκταση 316.000 τ.μ. και έχει μέτωπο προς τη θάλασσα, ενώ το δεύτερο είναι έκτασης 30.000 τ.μ. και έχει μέτωπο τον παραλιακό δρόμο.

Ο αρχικός διαγωνισμός που είχε βγει για τις δύο εκτάσεις εντός της πρώην Βάσης ήταν ανεπιτυχής. Τον περασμένο Ιούνιο ήταν να δρομολογηθεί νέος διαγωνισμός. Αυτό δεν έγινε και αυτή τη στιγμή είναι “άγνωστοι αι βουλαί” του ΤΑΙΠΕΔ ως προς το “φιλέτο” των Γουρνών.

Σχόλια