Αυτός είναι ο μιναρές στα Λιοντάρια!

Ηράκλειο
Αυτός είναι ο μιναρές στα Λιοντάρια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορία συνυφασμένη με τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Πόσοι Ηρακλειώτες και επισκέπτες έχουν παρατηρήσει, περιδιαβαίνοντας μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ότι στη νότια πλευρά του ναού υπάρχει μια καγκελόπορτα με μια ταμπέλα “Απαγορεύεται η ρίψη απορριμμάτων και μπάζων” και πίσω από αυτή μια κυκλική πέτρινη κατασκευή που δείχνει μισογκρεμισμένη και σε άθλια κατάσταση;

Ακόμη λιγότεροι από τους σημερινούς Ηρακλειώτες ίσως γνωρίζουν ότι πρόκειται για υπόλειμμα μιναρέ, που βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο.

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου είχε μετατραπεί σε τζαμί από τον Ντεφτερντάρ Αχμέτ πασά, ο οποίος έχτισε ένα μιναρέ, αφού πρώτα γκρέμισε ένα πραγματικό έργο τέχνης που υπήρχε στο σημείο. Ακριβώς στην ίδια θέση οι Ενετοί είχαν χτίσει έναν ψηλό πύργο με ένα μεγάλο ρολόι, που ήταν αντίγραφο του κωδωνοστασίου του Αγίου Μάρκου της Βενετίας.

Στη θέση του λοιπόν υψώθηκε ο μιναρές, τον οποίο γκρέμισαν με τη σειρά τους οι Ηρακλειώτες, για να σβήσουν τις μνήμες από την περίοδο της οθωμανικής κατοχής. Σήμερα εντοπίζεται η βάση του μιναρέ, αν βέβαια κάποιος είναι παρατηρητικός!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News