Ηράκλειο

Τσουχτερά πρόστιμα 175.000 ευρώ σε καφέ - εστιατόρια

Έλεγχοι και κοινή αισθητική για τα καταστήματα

Θα μπορούσε μια μορφολογική-αρχιτεκτονική-αισθητική ενοποίηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο του Ηρακλείου να φέρει “μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια”;

 Δηλαδή από τη μια “νομιμοποίηση” του σκηνικού αυθαιρεσίας στην “καρδιά” της πόλης, σκηνικού που έχει οδηγήσει σε ένα “σαφάρι” ελέγχων και τσουχτερών προστίμων από πλευράς Δήμου για πολεοδομικές παραβάσεις, και από την άλλη έναν αισθητικό εξωραϊσμό με ενιαία όψη για τα καταστήματα;


Μια τέτοια - ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο, προοπτική - ανοίγεται με τη μελέτη, ένα πρότυπο ουσιαστικά αρχιτεκτονικό σχέδιο για τη μορφολογική ενοποίηση των καταστημάτων που ετοιμάζουν πυρετωδώς οι καταστηματάρχες για να το καταθέσουν στο Δήμο.


Η μελέτη, όπως ειπώθηκε στην πρόσφατη ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου στο Επιμελητήριο, με τη συμμετοχή του Δήμου, της Αρχαιολογίας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, θα είναι άμεσα διαθέσιμη και το πιθανότερο είναι να κατατεθεί στο Δήμο μέχρι το Πάσχα.

Η κίνηση αυτή των καταστηματαρχών και οι σχετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου έτυχαν θετικής καταρχάς υποδοχής από το Δήμο.


Βεβαίως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρητή δέσμευση της Λότζιας για αποδοχή της μελέτης, διότι, πέρα από το “πράσινο φως” που θα πρέπει να δώσουν το Τμήμα Παλιάς Πόλης και η Αρχαιολογία, θα πρέπει, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, να εξεταστούν και νομικά-διοικητικά θέματα, μιας και θα απαιτηθεί και τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου που έχει τεθεί σε ισχύ από το Δήμο Ηρακλείου. Παράλληλα, μέχρι να έρθει η μελέτη-πρόταση αυτή στα χέρια του Δήμου, θα συνεχιστεί το “σαφάρι” ελέγχων που ξεκίνησε στα τέλη του 2017. “Σαφάρι”, όπως έχει γράψει η εφημερίδα "Νέα Κρήτη", που έχει βάλει στο στόχαστρο 52 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε κεντρικά σημεία της πόλης και στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη πέσει “καμπάνες”, ύψους 175.000 ευρώ, για αυθαίρετες κατασκευές στα μαγαζιά.


Ας τα δούμε όμως αναλυτικά... Όπως είχαμε προαναγγείλει, οι αυθαίρετες κατασκευές αλλά και άλλα ανοιχτά μέτωπα που αφορούν σε θέματα αδειών λειτουργίας, χρήσης τραπεζοκαθισμάτων, κ.τ.λ., βρέθηκαν στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε προχθές το απόγευμα στο Επιμελητήριο ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου.


Στη σύσκεψη παρευρέθησαν από πλευράς Δήμου η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στέλλα Αρχοντάκη, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός, ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός, ο διευθυντής Πολεοδομίας Ηρακλείου κ. Φουρναράκης και ο προϊστάμενος Παλαιάς Πόλης και Ενετικών Τειχών κ. Ταβερναράκης. Από πλευράς Αρχαιολογίας έδωσε το “παρών” η κ. Κανάκη, ενώ παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης.


Η σχετική πρωτοβουλία για την ευρεία σύσκεψη είχε προκύψει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε προ ημερών κλειστή συνάντηση που είχε η πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρία Αντωνακάκη-Χαλβατζή με το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.
Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ της προέδρου και του δημάρχου, στο “μικροσκόπιο” της σύσκεψης που θα συγκαλούνταν με τις “ευλογίες” του δημάρχου θα έμπαινε το σημερινό πολύ σφιχτό, πράγματι, κανονιστικό πλαίσιο για τα καταστήματα, και οι προοπτικές τροποποίησής του ώστε να γίνει λιγότερο “ασφυκτικό” για τους καταστηματάρχες και πρακτικά περισσότερο εφαρμόσιμο...


«Όπερ και εγένετο. Στη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης έπεσαν στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα διαχρονικά προβλήματα και “αγκάθια” στις σχέσεις καταστηματαρχών και Δήμου. Το μεγαλύτερο βάρος δόθηκε, ωστόσο, στην εικόνα ανομοιομορφίας-αυθαιρεσίας που καταγράφεται στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου έχουν ξεφυτρώσει αρκετές αυθαίρετες κατασκευές και όπου υπάρχουν χαώδεις αισθητικές-αρχιτεκτονικές διαφορές στην εξωτερική όψη των καταστημάτων.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Σημείο αναφοράς πλέον ως προς τι μέλλει γενέσθαι, και ενώ συνεχίζονται οι σαρωτικοί έλεγχοι από μικτά κλιμάκια Δήμου, Περιφέρειας και ΕΛ.ΑΣ., που συνοδεύονται σε πολλές περιπτώσεις από γερά πρόστιμα, αποτελεί η πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει οι καταστηματάρχες για την κατάθεση συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής πρότασης.
Όπως έγινε γνωστό, οι καταστηματάρχες έχουν αναθέσει σε δικό τους γραφείο μηχανικού την εκπόνηση μελέτης που θα προτείνει συγκεκριμένα σχέδια αρχιτεκτονικών κατασκευών για όλα τα καταστήματα, ώστε τα μαγαζιά να αποκτήσουν - στο βαθμό του δυνατού βεβαίως - μια κοινή όψη.


Η μελέτη, όπως ενημέρωσαν τους αντιδημάρχους οι καταστηματάρχες, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες και να κατατεθεί στο Δήμο σε εφαρμογή της υπάρχουσας κανονιστικής που πρέπει να υλοποιείται από τα καταστήματα.
Η μελέτη θα εξεταστεί κατόπιν από το Τμήμα Παλιάς Πόλης, την Αρχαιολογία και φυσικά από την Πολεοδομία και τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου...


Σε κάθε περίπτωση, η σύσκεψη άφησε καλούς οιωνούς ενόψει εξελίξεων. Οι αντιδήμαρχοι έκαναν λόγο για καλό κλίμα και εποικοδομητική συζήτηση, ενώ η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού, Μαρία Αντωνακάκη-Χαλβατζή, τόνισε με τη σειρά της ότι στόχος είναι η καλή συνεργασία με τη δημοτική Αρχή μέσω λύσεων που θα συνθέτουν και δε θα δημιουργούν προβλήματα τόσο στους επιχειρηματίες όσο και στα έσοδα του Δήμου.

Σχόλια