Το Πανεπιστήμιο Χερσονήσου δίνει δικαίωμα στη γνώση για όλους

Ηράκλειο
Το Πανεπιστήμιο Χερσονήσου δίνει δικαίωμα στη γνώση για όλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Χερσονήσου αποτελεί ένα νέο εγχείρημα το οποίο εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 2017.

Σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι να παράσχει γνώσεις και εφόδια σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας και οικονομικού ή κοινωνικού υποβάθρου. Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» μίλησε με την αντιπρόεδρο του Πανεπιστημίου, την κ. Δέσποινα Πλευράκη, και τον κ. Κωνσταντίνο Σπαντιδάκη, ο οποίος είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάσκων του ΔΕΑΠ.

«Ο Δήμος Χερσονήσου εγκαινίασε μια καινοτόμα πρόταση στην εκπαίδευση: Εδραίωσε ένα νέο θεσμό πολιτισμού και παιδείας, έναν φορέα διά βίου μάθησης, το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΔΕΑΠ) στο Δήμο Χερσονήσου. Η σύσταση ενός τέτοιου εκπαιδευτικού ιδρύματος δίνει την ευκαιρία στους δημότες μας αλλά και στους δημότες άλλων δήμων να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους, να αποκτήσουν νέες γνώσεις και δεξιότητες, να έρθουν σε επαφή με νέα γνωστικά πεδία και αντικείμενα επιστήμης προκειμένου να διευρυνθούν οι ορίζοντές τους και να θωρακιστούν ως προς την αντιμετώπιση των ζητημάτων της σύγχρονης ζωής στον τόπο μας.

Με την πεποίθηση αυτή, η σύσταση ενός τέτοιου θεσμού ευελπιστούμε ότι θα αποτελεί στο εξής ένα ελπιδοφόρο μέσο έκφρασης των εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης της κρίσης, μέσα από μια νέα προοπτική μαθησιακής ανασυγκρότησης. Επιδιώξαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για έναν διαρκή διάλογο μέσα από ένα φιλόδοξο μορφωτικό πρόγραμμα σπουδών, που θα δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσής τους τόσο σε θεωρητικά γνωστικά αντικείμενα, όσο και προς την κατεύθυνση των επιστήμων, αφού η εκπαίδευση αποτελεί το μόνο τρόπο και τη μόνη προοπτική διεύρυνσης των πραγμάτων», είπε η κ. Δέσποινα Πλευράκη.

Σχετικά με το αν το ΔΕΑΠ μπορεί να λειτουργήσει ως πνευματική όαση, η κ. Πλευράκη απαντάει: «“Διεκδικήστε τη γνώση, σεβαστείτε τους θησαυρούς που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας” κατά το μεγάλο κρητολόγο Στέφανο Ξανθουδίδη, που προς τιμήν του έχει δοθεί και το όνομά του στο Πανεπιστήμιο. Πραγματικά πιστεύουμε στην πνευματική αφύπνιση, αφού το ΔΕΑΠ αποτελεί πρόκληση για νέες γνώσεις και ανακαλύψεις. Μέσα από αυτό το εγχείρημα, η εκπαίδευση και η παιδεία αποκτούν μια νέα φιλοσοφία προς νέες κατευθύνσεις και προσανατολισμούς, καθώς οι γνωστικοί ορίζοντες διευρύνονται και επεκτείνονται για καθένα απ' εμάς που διψά για μάθηση και γνώση».

Σχετικά με το εάν οι απόφοιτοι θα είναι γνωστικά εφοδιασμένοι, η κ. Πλευράκη λέει χαρακτηριστικά: «Ναι, φυσικά, αφού μετά το πρώτο έτος γενικής παιδείας οι σπουδαστές μας θα παρακολουθήσουν τα γνωστικά αντικείμενα για τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά την εγγραφή τους».

Όσον αφορά στις σκέψεις της, «θα έλεγα», τονίζει η κ. Πλευράκη, «ευχή... να παραμείνει αμείωτο το ενδιαφέρον των ανθρώπων που αποζητούν τη γνώση και τη σοφία μέσα από κάθε είδους εκπαίδευση ή θεσμό όπως είναι το ΔΕΑΠ Χερσονήσου».

«Το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Χερσονήσου αποτελεί μια καινοτόμα προσπάθεια. Τέτοιους είδους εγχειρήματα κρατούν ζωντανή τη γνώση. Ελεύθερο για όλους, δίχως περιορισμούς. Θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι ελεύθερο από οικονομικές επιβαρύνσεις για τους σπουδαστές. Ως διδάσκων του ΔΕΑΠ είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος όταν βλέπω να γεμίζουν οι αίθουσες με σπουδαστές όλων των ηλικιών. Είναι τιμή μου και έχω χρέος να συνεχίσω αυτό το έργο, το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα καρποφορήσει. Η παιδεία ήταν, είναι και θα είναι δωρεάν», είπε ο Κωνσταντίνος Σπαντιδάκης.

Σχετικά με το αν το ΔΕΑΠ μπορεί να αποτελέσει πνευματική αφύπνιση στις μέρες μας, ο κ. Σπαντιδάκης απαντάει: «Σαφέστατα και μπορεί να λειτουργήσει ως πνευματική αφύπνιση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παρακινήσει τους συμπολίτες μας στο να ανοίξουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες. Είχα αναφέρει στην παρθενική μου διάλεξη στο ΔΕΑΠ ότι η γνώση χρειάζεται συνεχόμενη ροή για να παραμείνει ζωντανή, και καινοτόμες ιδέες. Με όπλο τη γνώση θα πορευτούμε σε νέους κόσμους. Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να υλοποιούνται τέτοιες προσπάθειες, οι οποίες έχουν στόχο να αυξήσουν το πνευματικό επίπεδο και να μας κάνουν καλύτερους στη ζωή μας».

Ελπιδοφόρο μέλλον: Τι λένε οι φοιτητές

«Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους αγκάλιασαν και στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον καθηγητή μου κ. Απόστολο Παπαϊωάννου και στο δήμαρχο Χερσονήσου, κ. Γιάννη Μαστοράκη, που με εμπιστεύτηκαν. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την κ. Δέσποινα Πλευράκη για το έργο της και τη στήριξή της. Τέλος, θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω τον καθένα από τους σπουδαστές, οι οποίοι με τίμησαν με την παρουσία τους στις διαλέξεις. Το μέλλον του ΔΕΑΠ Χερσονήσου προμηνύεται ελπιδοφόρο», καταλήγει ο κ. Σπαντιδάκης.

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε και με δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου ώστε να μας δώσουν την εκτίμησή τους.

«Είναι μια καινούργια αρχή. Σταδιακά βλέπεις να εξελίσσεται αυτό το εγχείρημα που έχουν πραγματοποιήσει οι άνθρωποι και σιγά-σιγά γίνεται όλο και πιο οργανωμένο. Και είναι πολύ ενδιαφέρον. Μαθαίνεις διαφορετικά πράγματα, ενώ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ασχολείσαι με την ιστορία του τόπου σου», είπε ο φοιτητής Ρωμανός Τζιμόπουλος, ο οποίος συνέχισε λέγοντας: «Ήθελα και εγώ να συμμετέχω σε αυτό το εγχείρημα ως μέλος της κοινωνίας του Ηρακλείου και να μάθω διαφορετικά πράγματα. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για τις γνώσεις που αποκτάς, οι οποίες είναι δωρεάν, κάτι που σπανίζει στις μέρες μας».

«Είναι πολύ ενδιαφέρον το εγχείρημα. Το βρίσκω πολύ ωραίο. Και ελπίζω να συνεχιστεί, γιατί είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Είναι ένα εγχείρημα που απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν σπουδάσει. Βρίσκομαι στο πρώτο έτος και συνεχώς κάνουμε διαφορετικά πράγματα. Του χρόνου θα είναι πιο εξειδικευμένα, καθώς ο καθένας θα πάρει κατεύθυνση ανάλογα με τον κλάδο που έχει διαλέξει», είπε ο Γιώργος Χαλκιαδάκης, ο οποίος ολοκληρώνοντας σημείωσε πως είναι ένα εγχείρημα πρωτοποριακό για την Ελλάδα και τα τωρινά δεδομένα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News