Η υπόσχεση στους Κρητικούς που είχε δώσει ο Χόκινγκ όταν επισκέφθηκε το νησί

Κρήτη
Η υπόσχεση στους Κρητικούς που είχε δώσει ο Χόκινγκ όταν επισκέφθηκε το νησί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Στίβεν Χόκινγκ έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους διαπρεπέστερους θεωρητικούς φυσικούς από την εποχή του Άλμπερτ Αϊνστάιν ενώ το  έργο του σχετικά με την προέλευση και τη δομή του σύμπαντος, από τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι τις μαύρες τρύπες, έφερε επανάσταση στην επιστημονική κοινότητα.

Ο άνθρωπος του οποίου η ζωή έγινε ταινία με τίτλο η Θεωρία των πάντων και η οποία προτάθηκε για 5 Όσκαρ, όποτε μπορούσε δεν έχανε την ευκαιρία να βρίσκεται κοντά σε κόσμο ανά την υφήλιο. Όπως το ταξίδι του το 1998 το Σεπτέμβριο όπου επισκέφθηκε την Κρήτη και έκανε ομιλία στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα του νησιού.

Παρακολουθείστε στο ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV, ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την παρουσία του κορυφαίου φυσικού το 1998 στο νησί μας.

«Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο αγαπημένος πατέρας μας πέθανε σήμερα. Ήταν ένας μεγάλος επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνδρας το έργο και η κληρονομιά του οποίου θα ζει για πολλά χρόνια» Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτισαν τον πατέρα τους Στίβεν Χόκινγκ τα  παιδιά του Λούσι Ρόμπερτ και Τιμ, αποχαιρετώντας τον κορυφαίο αστροφυσικό που έφυγε στα 76 του χρόνια. 

Ο Στίβεν Χόκινγκ είχε διαγνωστεί με τη νόσο του κινητικού νευρώνα σε ηλικία 21 ετών το 1963 με τους γιατρούς να εκτιμούν τότε ότι δεν θα ζήσει για περισσότερα από 2-3 χρόνια. Όπως αποδείχθηκε, όμως, ο μεγάλος αστροφυσικός έπασχε από μια εκδοχή της ασθένειας που δεν εξελισσόταν τόσο ραγδαία.

Πάντως, οι τελευταίες πέντε δεκαετίες δεν ήταν εύκολες για τον Στίβεν Χόκινγκ καθώς βρέθηκε καθηλωμένος σε μηχανοκίνητο αναπηρικό καροτσάκι χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιεί τους περισσότερους από τους μύες του ενώ το 1985 έχασε την ικανότητα ομιλίας και έτσι επικοινωνούσε μέσω ενός συστήματος παραγωγής ομιλίας με τη βοήθεια υπολογιστή, δίχως να χάνει όμως το ενδιαφέρον του για τη ζωή και το θαύμα της επιστήμης που βίωνε μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του.

Ο Χόκινγκ αφιέρωσε τη ζωή του στο πάντρεμα των δύο ακρογωνιαίων λίθων της Φυσικής- της θεωρίας του Αϊνστάϊν περί σχετικότητας και της κβαντικής θεωρίας. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τον διάσημο αστροφυσικό παρέμεινε η παρουσία των ανθρώπων στο σύμπαν.

«Νομίζω ότι το ανθρώπινο γένος δεν έχει μέλλον εάν δεν πάει στο διάστημα. Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι τα διαστημικά προγράμματα και οι εκκολαπτόμενες διαστημικές εταιρείες είναι σημαντικές για να βοηθήσουν στην εξάπλωση του ανθρώπινου είδους μακριά από τη γη», υπογράμμιζε με έμφαση μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με τις θεωρίες που ο ίδιος ανέπτυξε αποχαιρετά σήμερα ένα σπουδαίο επιστήμονα και έναν άνθρωπο που ποτέ δεν το έβαλε κάτω, έναν άνθρωπο που λάτρευε να λέει πως «δε θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News