Ηράκλειο

«Σκλάβοι δε θα γίνουμε» λένε οι οικοδόμοι της Κρήτης

Στους δρόμους κατέβηκαν σήμερα οι οικοδόμοι της Κρήτης διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

Έξω από το Εργατικό Κέντρο, αλλά και στην Περιφέρεια Κρήτης βρέθηκαν οι οικοδόμοι. Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο Οικοδόμων διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ ακολουθεί πορεία διαμαρτυρίας στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης.

Στο πλευρό του κλάδου τάχτηκε με ανακοίνωσή της χθες και η διοίκηση του ΕΚΗ, που αναφέρει τα εξής:

«Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στηρίζει τον αγώνα των οικοδόμων, που για μια ακόμα φορά στις 14 Μαρτίου (σ.σ. σήμερα) θα βγουν στους δρόμους, διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και την προστασία των ανέργων.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου δε σταματά να δείχνει εμπράκτως τη στήριξή του στο επάγγελμα του οικοδόμου, ο οποίος καλείται να εργαστεί σε αντίξοες και σε αρκετές περιπτώσεις επικίνδυνες για τη σωματική του ακεραιότητα συνθήκες.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το ΕΚΗ έχει αναδείξει τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας, που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα, καταγράφοντας δεκάδες εργατικά ατυχήματα ετησίως.

Οι οικοδόμοι θα πρέπει να αμείβονται με βάση συλλογική σύμβαση, να έχουν πλήρη κοινωνική ασφάλιση και να εργάζονται σε χώρους όπου τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα ουσιαστικά και δραστικά μέτρα για να σταματήσουμε πια να καταγράφουμε ατυχήματα με θύμα συναδέλφους και να γινόμαστε δέκτες καταγγελιών για σοβαρές ελλείψεις σε οικοδομές, που στοιχίζουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές».

Ο Γιάννης Γωνιανάκης στο Ράδιο 9.84

Απεργούν σήμερα οι οικοδόμοι στη χώρα ζητώντας την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας,  προστασία των ανέργων και την αναγνώριση διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων στους οικοδόμους, λέει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γιάννης Γωνιανάκης στο Ράδιο 98,4.

Ο χώρος των οικοδόμων υπενθυμίζεται πως ήταν ο πρώτος που επλήγη από την κρίση με αδιάψευστους μάρτυρες τους αριθμούς καθώς το 2009 οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ Ηρακλείου οικοδόμοι ήταν 8.000, ενώ το 2016 ο αριθμός τους έφτανε στους 1.000. 300.000 οι οικοδόμοι προ κρίσης στη χώρα έναντι 29.000 σήμερα, προσθέτει ο ίδιος.

Σχόλια