Στο Δημοτικό Συμβούλιο η χερσαία ζώνη του λιμανιού

Κρήτη
Στο Δημοτικό Συμβούλιο η χερσαία ζώνη του λιμανιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τελική ευθεία περνά μέσω του αποψινού Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου προς το Δήμο Ηρακλείου.

Δύο μήνες μετά τη συνάντηση που είχε γίνει ανάμεσα στη διοίκηση του ΟΛΗ Α.Ε., υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Απόλλωνα Φιλιππή, και σε ευρεία, διαπαραταξιακή αντιπροσωπία του Δήμου, υπό το δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, το Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 6 παρά 5 σήμερα το απόγευμα, καλείται να εγκρίνει την πρόταση της Λότζιας ως προς τον επανακαθορισμό της χερσαίας ζώνης.

Το σχετικό θέμα είναι το προτελευταίο (31ο) στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης.

Ουσιαστικά πρόκειται για το συμφωνηθέν σχέδιο παραχώρησης, στο οποίο οι δύο πλευρές (ΟΛΗ και Δήμος) είχαν καταλήξει μετά από διαβουλεύσεις, και το οποίο περνά απόψε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Βάσει της σχετικής εισήγησης της δημοτικής Αρχής, με τον επανακαθορισμό της χερσαίας ζώνης ο Οργανισμός Λιμένος περιορίζεται πιο βόρεια, πρακτικά στα όρια της περίφραξης του λιμανιού. Κομβικές λιμενικές και υδρευτικές εγκαταστάσεις παραμένουν στα χέρια του ΟΛΗ. Ο Θεατρικός Σταθμός προβλέπεται να παραχωρηθεί στο Δήμο. Το πρώην Λιμενικό Περίπτερο θα το αναλάβουν σε επίπεδο αναγκαίας ανακαίνισης και συνδιαχείρισης και οι δύο, Δήμος και ΟΛΗ, από κοινού.

Τα σημεία ιδιαίτερου ιστορικού, αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα Νεώρια, ο Κούλες, το Μπεντενάκι, κ.τ.λ., προβλέπεται να μείνουν εκτός χερσαίας ζώνης και ερωτηματικό, δεδομένου ότι θα πρέπει να βρεθεί κοινή φόρμουλα μέσω διαβουλεύσεων και προγραμματικών συμβάσεων με το υπουργείο Πολιτισμού.

Η εισήγηση

Ποια είναι, όμως, αναλυτικά η πρόταση του Δήμου Ηρακλείου για τον επανακαθορισμό της χερσαίας ζώνης του λιμανιού σύμφωνα με την εισήγηση προς το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο;

Η εισήγηση που υπογράφει η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας-Δημοτικής Περιουσίας Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη αναφέρει:

«1. Συμφωνούμε με την πρόταση του ΟΛΗ Α.Ε. σε ό,τι αφορά τη μετατόπιση της καθορισθείσας οριογραμμής της χερσαίας ζώνης βορειότερα από το ισχύον όριό της, στο τμήμα από τη Νέα Αλικαρνασσό ως την πλατεία 18 Άγγλων, με την εξαίρεση της παραλιακής οδού από τη χερσαία ζώνη και τη δυνατότητα αξιοποίησης των νότιων της παραλιακής εκτάσεων.

  1. Προτείνουμε την κατάργηση της χερσαίας ζώνης στο τμήμα από την πλατεία 18 Άγγλων έως το Λιμενικό Περίπτερο.
  2. Προτείνουμε τη δημιουργία 4 θυλάκων:

- Ζώνη Α’: Λιμενικές εγκαταστάσεις - αντλιοστάσιο - δεξαμενές νερού. Προτείνουμε το τμήμα που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του αντλιοστασίου και των δεξαμενών θα παραμείνει στη διαχείριση και κυριότητα του ΟΛΗ Α.Ε. γιατί εξυπηρετεί ζωτικές λιμενικές λειτουργίες, εξετάζοντας από κοινού αν είναι συμφέρον να ενταχθεί στην υπό εξέλιξη πολεοδομική μελέτη του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου.

- Ζώνη Β’: Θεατρικός Σταθμός. Ο Θεατρικός Σταθμός να παραχωρηθεί στο Δήμο με σύμβαση για τα επόμενα 40 χρόνια, με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίηση και χρήση του από τον ίδιο του ή νομικό του πρόσωπο, φιλοξενώντας τις απαραίτητες για την πόλη μας πολιτιστικές εκδηλώσεις, δεδομένου ότι παραχωρήθηκε αρχές της δεκαετίας του 1980, ανακαινίστηκε το 1986, χρησιμοποιείται δε και συντηρείται από το Δήμο όλα αυτά τα χρόνια.

- Ζώνη Γ’: Παλιές λιμενικές αποθήκες-ΚΤΕΛ Α.Ε. Συμφωνούμε με την πρόταση του ΟΛΗ για την ίδρυση και την από κοινού λειτουργία Ναυτικού Μουσείου.

- Ζώνη Δ: Λιμενικό Περίπτερο. Προτείνεται η ανακαίνιση του υπάρχοντος κτίσματος και η συνδιαχείρισή του με τον ΟΛΗ.

  1. Συμφωνούμε με την πρόταση του ΟΛΗ για την εξαίρεση από τη χερσαία ζώνη των ανατολικών και δυτικών Νεωρίων, του φρουρίου Κούλε με το ενετικό λιμάνι και των περιοχών “Μπεντενάκι” και Λαβυρίνθου, των οποίων η διαχείριση θα γίνει από κοινού με το υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο σχετικών προγραμματικών συμβάσεων».

“Πράσινο φως” για 105 προσλήψεις συμβασιούχων

Εντωμεταξύ, στην αποψινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου καλείται να ανάψει το “πράσινο φως” για την πρόσληψη 105 συμβασιούχων με 8μηνες συμβάσεις, οι οποίοι θα απασχοληθούν στην Υπηρεσία Καθαριότητας, στην Υπηρεσία Πρασίνου και στην Υπηρεσία Αυτεπιστασίας.

Από τις 105 θέσεις, οι 55 αφορούν σε πόστα εργατών καθαριότητας, ενώ άλλες 5 αφορούν σε οδηγούς για την Υπηρεσία Καθαριότητας. Άλλες 30 θέσεις συμβασιούχων θα ανοίξουν στην Υπηρεσία Πρασίνου, ενώ θα προσληφθούν και 15 τεχνίτες οικοδομικών εργασιών για τις ανάγκες της Υπηρεσίας Συντήρησης-Αυτεπιστασίας του Δήμου.

Μιλάμε, αν μη τι άλλο, για ένα μεγάλο “πακέτο” προσλήψεων, που θα δώσουν δουλειά σε συμπολίτες μας αλλά και “ανάσα” σε μάχιμες δημοτικές υπηρεσίες. Ένα “πακέτο” προσλήψεων συμβασιούχων ξέχωρο από την ενίσχυση που θα έρθει στο Δήμο Ηρακλείου με τις μόνιμες προσλήψεις, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που “τρέχει” από το ΑΣΕΠ για 8.166 προσλήψεις πανελλαδικά στους ΟΤΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News