Τι περιλαμβάνει το… Plan B για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα;

Ηράκλειο
Τι περιλαμβάνει το… Plan B για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχέδιο Β’ έχουν ετοιμάσει στην αντιδημαρχία Καθαριότητας Ηρακλείου, προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται και να μη μείνουν στο δρόμο δεκάδες σημερινοί συμβασιούχοι της Καθαριότητας, οι οποίοι, λόγω νομικών αστοχιών και αδικιών, μένουν εκτός νυμφώνος μόνιμων προσλήψεων στο πλαίσιο του διαγωνισμού που “τρέχει” ήδη από το ΑΣΕΠ...

Μιλάμε για εργαζόμενους που αποκλείονται από το διαγωνισμό λόγω του ότι τους ζητείται απολυτήριο γυμνασίου και δεν το έχουν. Όπως έχει σήμερα το καθεστώς, ορίζεται ότι, αν ένας πολίτης έχει αποφοιτήσει από το σχολείο πριν τη δεκαετία του ’80, δεν υποχρεούται να έχει απολυτήριο γυμνασίου για να θεωρείται απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Όμως, όποιος τέλειωσε το σχολείο μετά το ’80, για να συμμετέχει στο διαγωνισμό πρέπει να έχει τελειώσει το γυμνάσιο.

Πρόβλημα υπάρχει, επίσης, με συμβασιούχους-παρατασιούχους που, λόγω αβλεψίας ή γλωσσικής αστοχίας γύρω από τη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας μέσα στη σχετική νομοθετική ρύθμιση Σκουρλέτη, πάνω στην οποία βασίστηκε η προκήρυξη του ΑΣΕΠ, δε θα μπορέσουν να προσληφθούν!

Το πρόβλημα δεν αφορά βεβαίως μονάχα στο Δήμο Ηρακλείου, αλλά είναι πανελλαδικό. Ήδη αρκετοί Δήμοι της χώρας προετοιμάζουν ένα σχέδιο Β’ για τους σημερινούς συμβασιούχους της Καθαριότητας, που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, μέσω μαζικών προσλήψεων. Στο Δήμο Ηρακλείου, ο σχεδιασμός αφορά για 110 προσλήψεις συμβασιούχων, πέραν των 80 μόνιμων που θα προσληφθούν δεδομένα μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Και μάλιστα η σχετική απόφαση θα περάσει τη Δευτέρα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλυτικότερα, επί ποδός συνεχίζουν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι της καθαριότητας στους Δήμους της χώρας, οι οποίοι δε θα μπορούν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τη μονιμοποίησή τους.

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για αδικία που τους αφήσει άνεργους από τις 31 Μαρτίου, όταν και λήγει, ως γνωστόν, η 8μηνη παράταση των συμβάσεών τους. Σαράντα τρία άτομα από το Δήμο Ηρακλείου, μαζί με τους οδηγούς, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Χάρη Μαμουλάκη.

Αχτίδα αισιοδοξίας έχει προκύψει, πάντως, τελευταία και διά της νομικής οδού! Και αυτό γιατί νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το ΑΣΕΠ μπορεί να αποκαταστήσει την αδικία που συντελείται στο διαγωνισμό που έχει βγει στον “αέρα” για 8.166 μόνιμες προσλήψεις στους ΟΤΑ, εξαιτίας “γλωσσικής” αστοχίας.

«Εφικτή η διόρθωση ως φαίνεται μέχρι τώρα, αλλά αυτό μπορούν να το πουν μόνο οι νομικοί», σχολίασε σχετικά ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, μιλώντας στο Ράδιο 98,4, προσθέτοντας ότι ασκούνται μεγάλες πιέσεις από την ΚΕΔΕ προς την κατεύθυνση αυτή.

«Είναι κάτι που ξάφνιασε αυτό με τις θέσεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από πλευράς κυβέρνησης. Η πρόβλεψη ως δικλίδα να υπάρχει η υποχρεωτική εκπαίδευση για τέτοιες θέσεις δημιούργησε μια μεγάλη αναταραχή. Έγιναν κινήσεις προς το υπουργείο, είτε από Δήμους μεμονωμένα είτε από πλευράς ΚΕΔΕ.

Αν και καταβάλλεται προσπάθεια από πολλούς ενδιαφερόμενους, Δήμους, συλλόγους και σωματεία, δεν έχει γίνει ακόμα εφικτή η διόρθωση. Ζητάμε ίσους κανόνες. Ζητάμε να πρυτανεύσει η λογική.

Θέλω να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό για τους Δήμους να έχουν στο δυναμικό τους ανθρώπους “μπαρουτοκαπνισμένους”. Έτοιμους να προσφέρουν στα δύσκολα αυτά πόστα της καθαριότητας», ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει φιλολογία για το ζήτημα της ειδικής εμπειρίας και της πριμοδότησης στο διαγωνισμό των προσλήψεων. Έχει γίνει μια στόχευση στο επιχείρημα της γλωσσικής αστοχίας. Λογικό μου ακούγεται. Αλλά θα περιμένουμε τους νομικούς. Μακάρι μέσα από τη φόρμουλα της γλωσσικής αστοχίας να διορθωθεί αυτή η αδικία»...

Απορρόφηση εργαζομένων με 8μηνες συμβάσεις

Εν μέσω πιέσεων αυτοδιοικητικών και νομικών προς το ΑΣΕΠ και το υπουργείο Εσωτερικών για να αρθούν οι αδικίες-στρεβλώσεις στο διαγωνισμό των 8.166 μόνιμων προσλήψεων, οι Δήμοι έχουν καταστρώσει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Με ένα “plan Β” οι Δήμοι της χώρας προσανατολίζονται στη δημιουργία θεσμικής ομπρέλας για την απορρόφηση των εργαζόμενων που μένουν εκτός, επαναπροσλαμβάνοντάς τους με 8μηνες συμβάσεις. Η καταβολή των δεδουλευμένων τους θα γίνεται από τις δημοτικές Αρχές.

Στο Ηράκλειο, οι κενές οργανικές θέσεις που θα καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ θα είναι περίπου 80, μαζί με τους οδηγούς, κατόπιν του αιτήματος του Δήμου. Από εκεί και πέρα, μέσω του “plan Β”, η υπηρεσία θα ενισχυθεί με επιπλέον 110 συμβασιούχους, εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο στις 12 Μαρτίου ανάψει το “πράσινο φως”.

«Την ερχόμενη Δευτέρα περνά από το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση να προσλάβει ο Δήμος, πέραν των μονίμων, 110 συμβασιούχους στην καθαριότητα. Για οδοσάρωση, αποκομιδή και οδηγούς. Θα πληρώνονται από το Δήμο. Θα καλύψουν οργανικές θέσεις. Προσπαθούμε - και εδώ είναι το κρίσιμο - να μπορέσουμε να παραμετροποιήσουμε το διαγωνισμό, για να περάσουμε μπόνους μορίων για όσους εργάζονται ήδη στο Δήμο ή έχουν μεγάλη εμπειρία. Όπως ισχύει με τα 43 παιδιά που μένουν εκτός. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ομπρέλα θεσμική», σημείωσε ο κ. Μαμουλάκης, για να συμπληρώσει: «Οι Δήμοι με αυτή τους την πρόταση επιχειρούν να κρατήσουν στην εργασία τους εκατοντάδες εργαζόμενους, έμπειρα στελέχη τους, και παράλληλα πιέζουν προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News