Έργα τέχνης που ανοίγουν την όρεξη

Κρήτη
Έργα τέχνης που ανοίγουν την όρεξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυπτική επί... πιάτου; Με εξωτικά πουλιά σμιλεμένα σε ραπανάκια, καρότα, πράσα και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας; Με σιντριβάνια από ζαρζαβατικά; Με πολύχρωμα άνθη από φρούτα που όλοι έχουμε στο τραπέζι μας; Με συνθέσεις που απογειώνουν τη φαντασία σε κάθε μορφή και μέγεθος; Κι όμως.

Η τέχνη αυτή, γνωστή παγκοσμίως ως “carving”, διεκδικεί μια θέση στο πάνθεον των εικαστικών - και όχι μόνο - και στην Κρήτη, καθώς όχι απλά αποτελεί μια μοναδική δημιουργική εμπειρία, αλλά και έναν εκπληκτικό τρόπο διακόσμησης ενός μπουφέ ξενοδοχείου ή ακόμα και ενός τραπεζιού για τους καλεσμένους σας, που αφήνει τους συνδαιτυμόνες με το στόμα ανοικτό.

Καρπούζια, κολοκύθες, ραπανάκια, πεπόνια, ανανάδες και κάθε λογής φρούτα ή λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για απίστευτες γλυπτικές συνθέσεις, που απογειώνονται με την πινελιά της φαντασίας του δημιουργού.

Όπως εν προκειμένω του υπεύθυνου κρύας κουζίνας κ. Γιάννη Μπουρνέλη, ο οποίος συνδυάζει την τέχνη του καλού φαγητού με εκείνη της αρχαίας αυτής τέχνης, που έχει βαθιές τις ρίζες της στους ασιατικούς πολιτισμούς, απ’ όπου έγινε δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με τα εργαλεία του, με μεγάλη προσοχή και υπομονή, ο κ. Μπουρνέλης δίνει ζωή σχεδόν σε κάθε είδους λαχανικό, αλλά και φρούτο, χάρη στο ταλέντο του και ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, ο οποίος ήταν για τον ίδιο και «ο πρώτος δάσκαλος». «Τον παρακολουθούσα καθώς εργάζονταν σαν σεφ να μου δείχνει πώς να κάνω τα πρώτα σχέδια πάνω σε πεπόνια. Ήδη από τα 10 μου χρόνια».

Και κάπως έτσι έγινε η αρχή. Μήλα, λεμόνια, ραπανάκια... μετατρέπονταν σε μικρά έργα τέχνης, που όσο περνούσε ο καιρός και ο κ. Μπουρνέλης τελειοποιούσε την τεχνική του γίνονταν όλο και πιο περίπλοκα γλυπτά. Η διδασκαλία από τον εμπειρικό καλλιτέχνη, τον πατέρα του, μετατράπηκε σε γνώση και προσωπική πείρα, που τον έχει καταξιώσει σήμερα ως έναν από τους καλύτερους καλλιτέχνες του είδους. Μάλιστα, πλέον διδάσκει και ο ίδιος τους νέους σε σεμινάρια του Σωματείου Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών και λοιπού προσωπικού κουζίνας νομού Ηρακλείου, όπως αυτά που διοργανώθηκαν πρόσφατα μαζί με άλλους συναδέλφους του, σμιλεύοντας τη γενιά των καλλιτεχνών του αύριο.

Ο ίδιος από παιδί ένιωσε το “κάλεσμα των Σειρήνων” μέσα από την τέχνη - αρχικά της ξυλογλυπτικής, η οποία και αποτέλεσε πολύτιμο εφόδιο για τη μετεξέλιξη της τεχνικής του, η οποία γίνεται σταδιακά πολύ ανταγωνιστική απαιτώντας όχι μόνο ταλέντο, αλλά και μεγάλη υπομονή και κόπο για να γεννηθεί κάτι εντυπωσιακό.

Όσο για την ανταπόκριση του κόσμου, αυτή όπως είναι λογικό είναι ενθουσιώδης. Οι τουρίστες ξετρελαίνονται με αυτές τις δημιουργίες, που περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα, από εξωτικά πουλιά έως παγώνια και από γεωμετρικά σχέδια έως ακόμα και προσωπογραφίες, και δε χορταίνουν - μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, αφού τα γλυπτά τρώγονται - να τα απολαμβάνουν.

Το αποδεικνύουν τα σχόλια, οι αντιδράσεις τους και ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνονται σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπου ανεβάζουν μαζί με τις ταξιδιωτικές εμπειρίες και τις φωτογραφίες από αυτά τα μοναδικά γλυπτά.

Ο κ. Μπουρνέλης δε σταματάει όμως εδώ, αλλά ανοίγει πανιά και για κάθε μορφή τέχνης που τον προκαλεί να τη δοκιμάσει, από βότσαλο μέχρι ζύμη και από κουτιά μέχρι ό,τι άλλο βρεθεί μπροστά του, δηλώνοντας ότι θέλει συνεχώς να κάνει καινούργια πράγματα...

Η ιστορία της τέχνης του “carving”

Η εκπληκτικής ομορφιάς αυτή τέχνη, η γλυπτική σε φρούτα και λαχανικά, είναι πανάρχαια με βαθιές ρίζες κυρίως στην Ασία. Το πώς, πότε και από πού ξεκίνησε είναι ένα θέμα το οποίο ακόμα δεν έχει λυθεί, με δύο εκδοχές να θεωρούνται οι πιο πιθανές: εκείνη που θέλει την τέχνη του σκαλίσματος γνωστή παγκοσμίως ως carving να ξεκινάει από την κεντρική Ταϊλάνδη το 14ο αιώνα και αυτή που τοποθετεί τις ρίζες της στην αρχαία Ιαπωνία από το 618 μ.Χ. Όποια και αν είναι η αλήθεια, το carving διαδόθηκε μέσω της Ασίας στον υπόλοιπο κόσμο, παραμένοντας εξαιρετικά δημοφιλές κυρίως στην Ταϊλάνδη, με μοναδικές δημιουργίες να κοσμούν μπουφέδες εστιατορίων, ενώ το μάθημα διδάσκεται σε σχολεία και σε πανεπιστήμια.

Πολλή δουλειά, υπομονή, φυσικά ταλέντο και έμπνευση... είναι τα συστατικά της επιτυχίας για τη δημιουργία κάτι τόσο μοναδικού όπως αυτό το γλυπτό από καρπούζι.

Μια γλυκοκολοκύθα που μετατράπηκε σε έργο τέχνης και δύο ραπανάκια που έγιναν τριαντάφυλλα.

Ένα από τα βραβευμένα έργα του κ. Μπουρνέλη με τη μορφή της Κρήτης πάνω σε κολοκύθα. Από το ίδιο υλικό έχουν δημιουργηθεί και τα άλλα γλυπτά. Προσέξτε τα εντυπωσιακά πουλιά από ραπανάκια.

Και όμως, αυτό το ψάρι είναι ένα καρπούζι που έχει αποκτήσει... ζωή χάρη στην τέχνη του καλλιτέχνη Γιάννη Μπουρνέλη.

Καρπούζια που έχουν μεταμορφωθεί σε έργα τέχνης από τα χέρια του κ. Γιάννη Μπουρνέλη στον μπουφέ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News