Ερωτηματικά μετά τις αποκαλύψεις για το γερμανικό ερευνητικό πλοίο

Κρήτη
Ερωτηματικά μετά τις αποκαλύψεις για το γερμανικό ερευνητικό πλοίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίσθηση έχει προκαλέσει το ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV με σημείο αναφοράς το γερμανικό πλοίο Maria S. Merian, που μέχρι και σήμερα παραμένει δεμένο στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Μετά το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μιλιέτ», σύμφωνα με το οποίο το ερευνητικό πλοίο του Πανεπιστημίου του Αμβούργου ζήτησε άδεια από την Τουρκία για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμευτεί ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτη, είναι πλέον υποχρέωση της Γερμανίας, αλλά και του Πανεπιστημίου να ξεκαθαρίσει αν ζήτησε άδεια για έρευνες από τη Τουρκία, για την περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο, ή για άλλη θαλάσσια περιοχή που έχει δικαιοδοσία αδειοδότησης η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα της «Μιλιέτ» διαψεύστηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά τονίζοντας ότι το ερευνητικό πλοίο είχε ζητήσει άδεια τόσο από την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και την Τουρκία, τα ερωτηματικά πληθαίνουν και προκαλούν νέες αντιδράσεις για το αν ισχύουν αυτές οι αναφορές.

Τότε τίθεται θέμα σοβαρό που θέτει μέχρι και ζήτημα κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας σε μία θαλάσσια περιοχή που δεν έχει καμία δικαιοδοσία η γειτονική χώρα.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV το βράδυ της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου και τόνισε πως το λάθος είναι του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «όφειλε να ξέρει καλύτερα».

Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαρίσει το Γερμανικό Πανεπιστήμιο και η Γερμανία κατ' επέκταση τα δεδομένα με αναλυτικό τρόπο αλλά και τους λόγους που ζήτησε άδεια από Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, αλλά και αν πρόκειται για τη δεσμευμένη περιοχή από την Κύπρο ως την Κρήτη.

Τα ερωτηματικά είναι πολλά, γιατί αν πρόκειται για την συγκεκριμένη περιοχή, τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης και ελληνικών νησιών όπως είναι το Καστελόριζο. Έτσι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το Γερμανικό Πανεπιστήμιο, αν ζήτησε άδεια για μία άλλη θαλάσσια περιοχή, όπως π.χ. η θαλάσσια περιοχή της Αττάλειας.

 Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News