Ηράκλειο

Που θα γίνει ο σταθμός μετατροπής, μετά τις αντιδράσεις στο Μαλεβίζι

Μετά την έκρηξη οργής στο Μαλεβίζι και στην περιοχή της Δαμάστας που έλεγαν "όχι"

Στην Κορακιά και όχι στη Δαμάστα θα εγκατασταθεί τελικά ο σταθμός μετατροπής, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Euroasia Interconnector o οποίος δημιουργεί έναν διάδρομο ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και Αττική, με το έργο να ξεκινά το 2020 και με ορίζοντα υλοποίησης τα 2 χρόνια.

Και όλα αυτά μετά την έκρηξη οργής στο Μαλεβίζι και στην περιοχή της Δαμάστας που έλεγαν "όχι" στη δημιουργία σταθμού μετατροπής στη Δαμάστα.

Η θετική αυτή εξέλιξη για τη δημιουργία σταθμού μετατροπής στη Κορακιά, όπου θα είναι και το σημείο προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς συνεχούς ρεύματος, προέκυψε στη διάρκεια σύσκεψης στο δημαρχείο παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών και μηχανικών του μεγάλου ενεργειακού έργου.  

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας EUROASIA Interconnector Θανάσης Στιβαρός, Κων/νος Καλλέργης και Θάνος Μπελαλίδης και ο μελετητής της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων Σπύρος Παπαγρηγορίου, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης και Χάρης Μαμουλάκης ως εκπρόσωποι του Δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου Μανώλης Γενναράκης, ο πρώην Δήμαρχος Γαζίου Γιώργος   Μαρκογιαννάκης, εκπρόσωποι φορέων και αρχών από τη Δαμάστα, το Γάζι και τη Ροδιά.

 

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Συνεχίζουμε μια προσπάθεια ετών, με τελικό στόχο την απομάκρυνση του ΑΗΣ Ληνοπεραμμάτων. Στη σημερινή σύσκεψη, πετύχαμε και εισακούστηκε η θέση μας να μην γίνει ο σταθμός μετατροπής του καλωδίου που θα ενώνει την Κορακιά με την Αττική στην Δαμάστα, αλλά να παραμείνει στο βιομηχανικό λιμάνι της Κορακιάς. Η προσπάθεια φυσικά και συνεχίζεται, παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις και δεν έχουμε σκοπό να επαναπαυτούμε ούτε λεπτό.Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για τη συμμετοχή και τις παρατηρήσεις τους, όπως επίσης και τα στελέχη και τους μελετητές της κοινοπραξίας EUROASIA Interconnector για την διάθεση συνεργασίας που επέδειξαν.

 

Όσο για το αίτημα του δήμου Μαλεβιζίου για το οριστικό κλείσιμο του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, έγινε σαφές ότι αυτό αποτελεί ζήτημα διεκδίκησης από τη κυβέρνηση.

Ο  κ. Παπαγρηγορίου τοποθετήθηκε και αναφορικά με τις Τουρκικές προκλήσεις και αν αυτές δημιουργήσουν ενδεχομένως προβλήματα στην υλοποίηση του όλου σχεδιασμού.

Σχόλια