default-image

Dom: Ο ναός με τα δώρα των τριών μάγων από την Ανατολή

Ηράκλειο
Dom: Ο ναός με τα δώρα των τριών μάγων από την Ανατολή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Τρεις Μάγοι βρίσκονται στην Κολωνία της Γερμανίας. Ή για να ακριβολογούμε, τα θνητά λείψανά τους, σύμφωνα τουλάχιστον με το θρύλο.

Άλλωστε, αυτός ήταν ο λόγος για την κατασκευή ενός από τα αρχιτεκτονικά θαύματα της Ευρώπης, ενός ναού που αποτέλεσε από τα ψηλότερα κτήρια της Ευρώπης για αιώνες και παραμένει ακόμα και σήμερα το σύμβολο της πανέμορφης και ιστορικής αυτής γερμανικής πόλης.

Ένας γοτθικός Καθεδρικός, γνωστός ως Dom, που κυριαρχεί στο τοπίο και βεβαίως στις πιο γνωστές "πόζες" της Κολωνίας, που κοσμούν τα φωτογραφικά άλμπουμ των εκατομμυρίων επισκεπτών της.

Ο θεμέλιος λίθος του σημερινού Καθεδρικού της πόλης, που αγκαλιάζει στο διάβα του ο ποταμός Ρήνος, τέθηκε στις 15 Αυγούστου 1248, την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (και για τα άλλα χριστιανικά δόγματα), καθώς το προγενέστερο κτίσμα δε θεωρούταν από τον Αρχιεπίσκοπο Κόνραντ βον Χολκστάντεν αρκετά επιβλητικό για να στεγάσει έναν τόσο σημαντικό θρησκευτικό θησαυρό: τα λείψανα των Τριών Μάγων, που προσέφεραν τα δώρα στο νεογέννητο Χριστό, και τα οποία είχε μεταφέρει από το Μιλάνο στην Κολωνία ο Αρχιεπίσκοπος Ράιναλντ βον Ντάσελ, στα 1164.

Η φήμη που απέκτησε ο ναός σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακριβώς λόγω της σημασίας του κειμηλίου, ήταν τέτοια που χιλιάδες προσκυνητές συνέρρεαν στην Κολωνία για να προσκυνήσουν τη λειψανοθήκη, μετατρέποντας το Dom σε ένα από τους σημαντικότερους προσκυνηματικούς χώρους σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Το γοτθικό Dom είναι καθαγιασμένο στη μνήμη του Αποστόλου Πέτρου και μαζί με τους δύο τεράστιους πύργους του, που ολοκληρώθηκαν στα 1880, δεσπόζει της πόλης, όντας το δεύτερο ψηλότερο κτήριό της μετά τον Πύργο τηλεπικοινωνιών.

Ο ναός έχει ύψος 157,38 μέτρα και είναι ο δεύτερος πιο ψηλός στη Γερμανία μετά το ναό του Ουλμ, ύψους 161,53 μέτρων, ενώ κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως. Και για όσους αρέσκονται στις λεπτομέρειες, αξίζει να σημειωθεί ότι ο βόρειος πύργος του Dom είναι κατά 7 εκατοστά ψηλότερος από το νότιο.

Ο Καθεδρικός της Κολωνίας, γνωστός και ως "Των Τριών Μάγων", ήταν μέχρι το 1884 το ψηλότερο κτήριο σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ καλύπτει έκταση με εμβαδόν 7.100 τετραγωνικά μέρα. Στεγάζει, επίσης, το μεγαλύτερο καμπαναριό του κόσμου, με τις οκτώ καμπάνες του όμως να χτυπούν μόνο τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τις αργίες.

Λόγω της σημασίας του στην παγκόσμια αρχιτεκτονική και βεβαίως εκείνης της Κολωνίας και της ιστορικότητάς του, έχει ενταχθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1996.

Το Dom κοσμήθηκε με μοναδικής ομορφιάς και αξίας έργα τέχνης, όπως τα βιτρό του 14ου αιώνα και τα ογκώδη στασίδια από βελανιδιά, που θεωρούνται τα μεγαλύτερα που κατασκευάστηκαν ποτέ. Το κτίσιμο ενός τέτοιου κολοσσιαίου ναού δεν ήταν απλή υπόθεση. Απαιτήθηκαν αιώνες έως ότου πάρει τη σημερινή μορφή του.

Οι εργασίες στο Dom σταμάτησαν μάλιστα στα 1520, λόγω έλλειψης κονδυλιών, με αποτέλεσμα να μείνει ημιτελές ως το 19ο αιώνα, οπότε βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Έτσι, μετά από περισσότερα από 600 χρόνια από τότε που τέθηκε ο θεμέλιος λίθος, ο Καθεδρικός της Κολωνίας ολοκληρώθηκε στα 1880, στη βάση των αυθεντικών γοτθικών σχεδίων του.

Ο ναός είναι ορατός από το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και αποτελεί μια έκπληξη πρώτου μεγέθους για τους επισκέπτες μόλις βγουν από τον ομώνυμο σιδηροδρομικό σταθμό και αντικρύσουν μπροστά τους το μεγαλειώδες οικοδόμημα, σε απόσταση αναπνοής από το μαγευτικό Ρήνο, στην "καρδιά" της πόλης, με την ιστορία της να γυρίζει το ρολόι του χρόνου ως τη Ρωμαϊκή Εποχή. Πολύ κοντά στο Dom, άλλωστε, βρίσκονται τα ρωμαϊκά τείχη της Κολωνίας.

Ο γοτθικός Καθεδρικός είναι από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Γερμανίας με περίπου 20.000-30.000 επισκέπτες κατά μέσο όρο σε καθημερινή βάση! Μάλιστα, έχει ψηφιστεί - και δικαίως - ως το «καλύτερο θέαμα της Γερμανίας».

Εκτός από το μέγεθός του, το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση στους επισκέπτες είναι το μαύρο χρώμα των λίθων του. Ο λόγος δεν είναι η ρύπανση, αλλά το ότι ο ψαμμίτης από τον οποίο έχει κατασκευαστεί αντιδρά με το θειικό οξύ στη βροχή και αποκτά ένα σκούρο γκρι χρώμα, χαρακτηριστικό της λιθοδομής του.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News