Ηράκλειο

Το αστέρι των Χριστουγέννων και τα κειμήλια της γέννησης

Ένας μεγάλος αριθμός κειμηλίων σχετίζεται με τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, τη γέννηση του Χριστού.

Ένας μεγάλος αριθμός κειμηλίων σχετίζεται με τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, τη γέννηση του Χριστού. Πολλές περιοχές του κόσμου διεκδικούν την τιμή, ιστορική και θρησκευτική, να διαθέτουν αντικείμενα που σχετίζονται με τη ζωή του Ιησού και τη συναρπαστική ιστορία της γέννησής του στη Βηθλεέμ.

Ανάμεσα στα πιο διάσημα είναι φυσικά η Ρώμη, η πόλη που πρωταγωνίστησε στη μετάβαση του δυτικού κόσμου από τον Παγανισμό στο Χριστιανισμό, το Άγιο Όρος, που διαθέτει στις συλλογές του πληθώρα κειμηλίων ανεκτίμητης αξίας, και η Κολωνία στη Γερμανία.

Στην Αιώνια Πόλη, στη Βασιλική της Παναγίας της Μέγιστης, τη Santa Maria Maggiore φυλάσσεται μέσα σε ένα ειδικό χρυσοποίκιλτο παρεκκλήσι ένα τμήμα από τη φάτνη του Χριστού που, σύμφωνα με το θρύλο, μετέφερε στη Ρώμη η Αγία Ελένη.

Στο Άγιο Όρος και πιο συγκεκριμένα στη Μονή του Αγίου Παύλου υπάρχουν τα Τίμια Δώρα που μετέφεραν οι τρεις μάγοι στο νεογέννητο Χριστό, και στο Dom της πανέμορφης Κολωνίας, τον καθεδρικό ναό της πόλης του Αγίου Πέτρου και της Μαρίας, υπάρχει η λειψανοθήκη, η οποία, σύμφωνα με το σχετικό θρύλο που σχετίζεται και με την ίδρυση του ναού, φιλοξενεί τα λείψανα των τριών αυτών αστρολόγων της εποχής, που σημάδεψαν την ιστορία της Γέννησης.

Τα δώρα

Στο Άγιο Όρος υπάρχει ο χρυσός στη μορφή 28 επίπεδων πλακιδίων, ενώ ο λίβανος και η σμύρνα που συμπληρώνουν τα δώρα προς το νεογέννητο Χριστό διατηρούνται ως μείγμα με τη μορφή 62 περίπου σφαιρικών χανδρών μεγέθους μικρής ελιάς.

Σύμφωνα με την παράδοση, τα δώρα παραδόθηκαν από την Παναγία μαζί με την Τιμία Ζώνη και τα σπάργανα του Ιησού, λίγο πριν την Κοίμησή της, στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, όπου και παρέμειναν μέχρι το έτος 400 μ.Χ. περίπου. Τότε μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Αρκάδιο.

Μετά την Άλωση του 1204 βρέθηκαν για λόγους ασφαλείας μαζί με άλλα ιερά κειμήλια στη Νίκαια της Βιθυνίας, και επί Μιχαήλ Παλαιολόγου επιστράφηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμειναν ως το 1453 μ.Χ.

Μετά την Άλωση, η ευλαβέστατη Μάρω, χριστιανή σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Β' και μητριά του Μωάμεθ Β' του Πορθητού, τα μετέφερε αυτοπροσώπως στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος.

Σχόλια