default-image

Ζωντανεύει η μυθολογία μέσα από τα έργα του Ρ. Παναγιωτάκη

Ηράκλειο
Ζωντανεύει η μυθολογία μέσα από τα έργα του Ρ. Παναγιωτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με θέμα την ελληνική μυθολογία εκθέτει τα έργα ζωγραφικής του, ο καλλιτέχνης Ρουσέτος Παναγιωτάκης την Παρασκευή 24 Μαρτίου και ώρα 19:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου στην οδό 28ης Οκτωβρίου, αρ. 10.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 7 Απριλίου. Θα είναι επισκέψιμη καθημερινά από 18:00 έως 22:00 εκτός Κυριακής, επίσης ανοικτά το Σάββατο 25 Μαρτίου από 11:00 έως 14:00 και 17:00 έως 21:00.

Ρ. Παναγιωτάκης: Να ανοίξουμε την πόρτα του μυθολογικού κήπου

«Ήθελα πάντα να φτιάχνω τοπικά ζωγραφικά έργα κατανοητά απ' όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους Κρητικούς, όπου η μυθολογία είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας και οφείλουμε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στους προγόνους μας που χάρισαν στην ανθρωπότητα αυτές τις ιστορίες.

Στο μύθο υπάρχει ακόμη ζωντανή η ρίζα του ανθρώπου. Χωρίς το μύθο δε γινότανε να ερμηνευτεί ο άνθρωπος του καιρού μας.

Η μυθολογία εκφράζει το όλο.

Το νόημα του "όλου" δε γίνεται να εκφραστεί από οποιαδήποτε επιστήμη, αλλά με "μυθολογική μέθοδο", γιατί η μυθολογία περιέχει τα αρχέτυπα της ύπαρξης, είναι απεριόριστη, εξάπτει τη φαντασία, διεγείρει το σχέδιο, χρωματίζεται με τα ζωηρά ατόφια χρώματα εκείνων των εποχών.

Η αναδρομική αυτή διείσδυση στην παιδική ηλικία της ανθρωπότητας στο πρωτόγονο και το μυθικό, υπήρξαν και για μένα μία συνεχής βασανιστική πολλές φορές επιστροφή στην ιστορία του Μινωίτη, στις πηγές της θρησκείας και της ηθικής του, στην καθημερινή του ζωή.

Αυτό και μόνο αποτελεί τομή στη ζωή μου, ανύψωση της καλλιτεχνικής διάθεσης και μία νέα ωριμότητα των ικανοτήτων της σύλληψης και ελπίζω να βρω "αναγνώστες" που η αντίληψή τους να έχει ωριμάσει, να υιοθετήσουν και να κατανοήσουν αυτή την καλλιτεχνική δραστηριότητα της ψυχής μου.

Η μυθολογία ζωντανεύει απόηχο γεγονότων και μορφές που στέκονται ψηλότερα από τον καλλιτέχνη κι από τα ανθρώπινα πλάσματα, "όπως είναι τώρα" έτσι είπε ο Όμηρος πάντοτε όμως σαν κάτι ορατό, κατανοητό ή τουλάχιστον ικανό να εκφραστεί με εικόνες.

Ο Μινωικός Πολιτισμός έχει να επιδείξει φρόνηση, αγάπη, αρμονική συμβίωση, τελετές δημόσιας λατρείας, καλλιτεχνικές και πλαστικές εορτές, θεατρικές παραστάσεις, τραγούδια, φαντασμαγορικά χρώματα, ποιητές, ρυθμικούς χορούς και καλλιτέχνες με συμμετοχή του μεγάλου πλήθους.

Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να ανοίξουμε την πόρτα του μυθολογικού αυτού κήπου, να μπούμε και να χορέψουμε χωρίς δισταγμούς το χορό των ιδεών και των ονείρων που μας προσφέρονται.

Ρουσσέτος Παναγιωτάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News