Ηράκλειο

Απίστευτος ο Γολγοθάς για 113 μετανάστες (videos-photos)

Τεράστια κέρδη από την παράνομη δράση τους οι αδίστακτοι δουλέμποροι - Στο Αστυνομικό Μέγαρο οι μετανάστες.

Αδίστακτοι και οπλισμένοι σαν αστακοί οι δουλέμποροι που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της χθεσινής γιγαντιαίας επιχείρησης τρομοκρατούσαν τους μετανάστες τους οποίους είχαν στοιβάξει σε σπηλιές και ένα ποιμνιοστάσιο.  

Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. είναι αποκαλυπτικές για το Γολγοθά που πέρασαν οι 113 μετανάστες, οι οποίοι ήταν ουσιαστικά κρατούμενοι για τουλάχιστον μια εβδομάδα κάτω από άθλιες συνθήκες.

 

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΡΗΤΗ: "ΧΡΥΣΑ" ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Οι δουλέμποροι που τους είχαν αποσπάσει τα κινητά τους, υπό την απειλή των όπλων τρομοκρατούσαν κάθε μετανάστη που προσπαθούσε να διαμαρτυρηθεί είτε να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία που είχαν κάνει.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην επιχείρηση περισυνέλλεξαν τρία πιστόλια, τα οποία πέταξαν οι διακινητές όταν αντιλήφθηκαν τη έφοδο, αλλά και τέσσερα κυνηγετικά όπλα.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ο ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙ 18 ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ

Jingle κωδικός... "κατσικάκια"

Ανάλογοι των συνθηκών κράτησης ήταν και οι κωδικοί που χρησιμοποιούσαν οι δουλέμποροι στις επικοινωνίες τους αναφερόμενοι στους μετανάστες, τους οποίους αποκαλούν «κατσίκες», είτε «κατσικάκια» όταν επρόκειτο για παιδιά.

Κάποιοι από τους μετανάστες που βρέθηκαν στη σπηλιά ανάμεσα στον Τσούτσουρα και το Μαριδάκι και στο ποιμνιοστάσιο στο Δεμάτι, είχαν φτάσει εκεί με πλοιάριο από την Αίγυπτο, ενώ άλλοι έπεσαν στα δίχτυα των δουλεμπόρων στην Αθήνα. Μεταφέρθηκαν με πλοία της γραμμής στο Ηράκλειο και από εκεί με οχήματα στα νότια παράλια.

Έχοντας ήδη πληρώσει έως και τέσσερις χιλιάδες ευρώ ο καθένας για να επιβιβαστούν σε μεγαλύτερο πλοίο με προορισμό την Ιταλία. Εκεί άλλα μέλη του διεθνούς κυκλώματος θα τους βοηθούσαν να φτάσουν στη χώρα της επιλογής τους, όπως εξήγησαν σήμερα ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης και ο διευθυντής Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων του Αρχηγείου του Λιμενικού, Παναγιώτης Στουρνάρας.

Μόνο από τις έξι περιπτώσεις διακίνησης παράνομων μεταναστών που έχει «χαρτογραφήσει» η Δίωξη οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης το διεθνές δίκτυο  είχε αποκομίσει πάνω από 760 χιλιάδες ευρώ χρήματα που διακινήθηκαν μέσω του εξωτραπεζικού δικτύου HAWALA μέσω του οποίου ξεπλένεται το μαύρο χρήμα σε διεθνές επίπεδο.

Ο Σύριος επικεφαλής του πυρήνα της Κρήτης συνελήφθη χθες το πρωί από το κλιμάκιο ειδικών αποστολών του λιμεναρχείου Ηρακλείου στην περιοχή του Γαζίου. Συνολικά έχουν συλληφθεί 13 Σύριοι και Αφγανοί, πέντε κάτοικοι των περιοχών όπου εξελίχθηκαν οι έρευνες και ο Αστυνομικός ο οποίος είχε μετατεθεί τα τελευταία χρόνια από την Αθήνα σε τμήμα της ενδοχώρας, ο οποίος βρισκόταν εδώ και πολύ καιρό στο στόχαστρο της διεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων.

Εικοσιπέντε γυναίκες και παιδιά απελευθερώθηκαν χθες το βράδυ και ταξίδεψαν για το Πειραιά, την ώρα που οι υπόλοιποι μετανάστες φιλοξενούνται κάτω από υποτυπώδεις συνθήκες στο αμφιθέατρο του αστυνομικού Μεγάρου.

Παρά το γεγονός ότι δε βρέθηκε χώρος για τη μεταφορά τους, το αστυνομικό προσωπικό με τη βοήθεια εθελοντικών οργανώσεων προσπαθεί να τους περιθάλψει. Χθες το βράδυ τρόφιμα παρέδωσαν μέλη του ΠΑΜΕ που εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους στους μετανάστες.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια