default-image

«Μίνως»: Παίρνει ξανά ζωή το ξενοδοχείο "φάντασμα"

Ηράκλειο
«Μίνως»: Παίρνει ξανά ζωή το ξενοδοχείο "φάντασμα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το "Μίνως", το ξενοδοχείο- "φάντασμα" που είχε στοιχειώσει για χρόνια σε έναν από τους ιστορικότερους δρόμους του Ηρακλείου, την 25ης Αυγούστου, μετά από πολλές περιπέτειες ετοιμάζεται να ξαναζήσει και να αποκτήσει ένα ρόλο συμβατό με την ιστορία του κτίσματος, του δρόμου που το "φιλοξενεί", αλλά και της ίδιας της πόλης, προσλαμβάνοντας το χαρακτήρα του "πρεσβευτή" του Ηρακλείου και της Κρήτης μέσω της διάσημης ανά τον πλανήτη κρητικής διατροφής.

Το περίφημο "Μίνως", με τη σφραγίδα του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακού, που βρίσκεται στην πιο σημαντική πύλη της πόλης από την πλευρά της θάλασσας, από τις αρχές του 20ού αιώνα, αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της δημοτικής Αρχής, όχι απλά θα αναστηλωθεί και θα πάρει τη θέση του στην αρχιτεκτονική... "πινακοθήκη" της Οδού της Πλάνης, της βενετσιάνικης Ruga Maistra, της σημερινής 25ης Αυγούστου, αλλά και θα αξιοποιηθεί καθώς είναι δημοτική περιουσία.

Ο Δήμος Ηρακλείου εμφανίζεται διατεθειμένος, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Αναστασάκη, να το διατηρήσει, αποφεύγοντας κατεδαφίσεις των μη χαρακτηρισμένων ως διατηρητέων στοιχείων του, ενισχύοντας το κέλυφος του κτηρίου και αξιοποιώντας τον ακάλυπτο χώρο του.

Αποφεύγοντας σενάρια μίσθωσης, όπως στο παρελθόν, θα δρομολογήσει τις εργασίες αναστήλωσης με μελέτη, η οποία θα ανατεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ έχει ήδη εγγράψει στον προϋπολογισμό του Δήμου το σχετικό κονδύλιο, έχει προχωρήσει στις απαραίτητες επαφές με τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες και έχει καταλήξει στη χρήση του παλιού ξενοδοχείου, ώστε να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη, ο στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να αξιοποιήσει το χαρακτήρα που έχει το οικοδόμημα σε μια από τις πύλες της πόλης, από το λιμάνι, και την κομβική θέση του στον πιο εμπορικό δρόμο του Ηρακλείου, στεγάζοντας δομές που θα αναδεικνύουν την κρητική διατροφή, διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό το "Μίνως" θα γίνεται ο "ξεναγός" των επισκεπτών που φτάνουν στο Ηράκλειο, φέρνοντάς τους σε μια πρώτη επαφή με τη φημισμένη διατροφή του νησιού μας και τον πλούτο της κρητικής φύσης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασάκης, πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, που βγάζει από τη νάρκη όπου "ζούσε" τόσα χρόνια το κτήριο, αξιοποιώντας το στη λογική ότι είναι κρίμα, την ώρα που ο Δήμος ψάχνει κτήρια μέσα στην πόλη για ποικίλες χρήσεις, να μένει "φάντασμα" ένα τόσο σημαντικό οικοδόμημα του Ηρακλείου. Αν όλα πάνε καλά και τελειώσουν σύντομα οι περιπέτειες του πρώην ξενοδοχείου, το οποίο δέσποζε στο προπολεμικό Ηράκλειο, το οικοδόμημα, ένα από τα κορυφαία του Κυριακού μαζί με το γειτονικό (επίσης παλιό ξενοδοχείο), το τριώροφο "Φλόριντα", θα αποτελέσει κόσμημα της περιόδου του λεγόμενου Νεοκλασικισμού, που εκφράστηκε με κτήρια κυρίως στην 25ης Αυγούστου. Αυτός ήταν, άλλωστε, ο λόγος που ο δρόμος αποκαλούνταν "λεωφόρος της πλάνης", καθώς ξεγελούσε τον επισκέπτη, ο οποίος έμπαινε στο Ηράκλειο μέσω της 25ης Αυγούστου, αντικρίζοντας στην πορεία ένα τελείως διαφορετικό Ηράκλειο.

Το σπουδαίο αυτό αρχιτεκτόνημα των αρχών του προηγούμενου αιώνα βρίσκεται στη βορεινή πλευρά της 25ης Αυγούστου, στον αριθμό 3, και αποτελείται από τρία ισόγεια καταστήματα 57 τ.μ., 54,5 τ.μ. και 58 τ.μ., από τον πρώτο όροφο με εμβαδόν 169,5 τ.μ. και ακάλυπτο οικοπεδικό χώρο έκτασης 230 τ.μ., ενώ το συνολικό εμβαδό του οικοπέδου είναι 400 τ.μ. Το "Μίνως" βρίσκεται από το 1987 στην ιδιοκτησία του Δήμου Ηρακλείου, ύστερα από παραχώρηση του Βενιζελείου, και αποτελεί ακίνητο της περιουσίας που κληροδότησε ο Πανανός. Στο ισόγειο του κτηρίου είχε στεγαστεί για ένα μικρό διάστημα στο παρελθόν το Γραφείο Αλλοδαπών του Δήμου Ηρακλείου.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News