default-image

Ο Κρητικός φονιάς του "αρχιτέκτονα" του Απαρτχάιντ

Ηράκλειο
Ο Κρητικός φονιάς του "αρχιτέκτονα" του Απαρτχάιντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Ιανουαρίου του 1919 όταν γεννιέται στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης, ο κρητικής καταγωγής Δημήτρης Τσαφέντας, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον επονομαζόμενο αρχιτέκτονα του «Απαρτχάιντ» στη Νότια Αφρική.

Πατέρας του ήταν ο ναυτικός Μιχάλης Τσαφέντας (ή Τσαφεντάκης) από τα Χανιά και μητέρα του ήταν η Αμέλια Γουίλιαμς από τη Μοζαμβίκη.

Από πολύ μικρός ήρθε αντιμέτωπος με τον ρατσισμό λόγω του σκούρου δέρματός του. Εγκαθίσταται στη Νότιο Αφρική, όπου εντάσσεται στις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος. Τα επόμενα χρόνια μπαρκάρει σε καράβια και ταξιδεύει σ' όλο τον κόσμο, ενώ για δύο χρόνια (1947-1949) ζει στην Ελλάδα.

Ο Τσαφέντας ήξερε 8 γλώσσες και θεωρούνταν ιδιαίτερα ευφυής. Ωστόσο, από τα τέλη της δεκαετίας του '40 ξεκίνησε να εμφανίζει συμπτώματα σχιζοφρένειας… Το 1966 επέστρεψε στη Νότιο Αφρική, όπου προσλαμβάνεται ως κλητήρας στο κοινοβούλιο της χώρας, στο Κέιπ Τάουν.

Στις 6 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, ο Τσαφέντας δολοφονεί μέσα στη Βουλή τον πρωθυπουργό της χώρας και επονομαζόμενο «Αρχιτέκτονα του Απαρτχάιντ», Χέντρικ Φέρβουρντ, με τέσσερις μαχαιριές.

Τις επόμενες ημέρες, έγινε γνωστό ότι ο Τσαφέντας είχε εξοργιστεί από τις Αρχές της χώρας επειδή είχε απορριφθεί ηαίτηση μετάταξης του στην κατηγορία των «εγχρώμων», προκειμένου να συζήσει με τη φίλη του, που ήταν μαύρη. Σημειώνεται ότι παρά το ότι ο Τσαφέντας ήταν μιγάς, ανήκε στην κατηγορία των «λευκών». Στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν, είπε τότε ότι σκότωσε τον Φέρβουρντ όντας «αηδιασμένος με τις ρατσιστικές πολιτικές του».

Τα επόμενα χρόνια, έμεινε έγκλειστος σε φυλακή μελλοθανάτων, παρά το ότι το Δικαστήριο τον καταδίκασε σε εγκλεισμό σε ψυχιατρείο, λόγω της σχιζοφρένειας από την οποία έπασχε.Μετά την κατάρρευση του ρατσιστικού καθεστώτος το 1994, ο Τσαφέντας μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου πέθανε το 1999, σε ηλικία 81 ετών.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Πηγές: Βικιπαίδεια, sansimera.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News