default-image

Ένας ιστορικός θησαυρός στο σεντούκι Κρητικού γιατρού- pics

Ηράκλειο
Ένας ιστορικός θησαυρός στο σεντούκι Κρητικού γιατρού- pics

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σκηνικό από ταινία εποχής, οι πρωτεύουσες και οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και του πλανήτη ξεδιπλώνονται μέσα από μια σειρά καρτ-ποστάλ των αρχών του 20ού αιώνα... μέσα από έναν πραγματικό θησαυρό που ανέσυρε από το αρχείο του ένας από τους πιο γνωστούς γιατρούς του Ηρακλείου, ο παθολόγος κ. Γιάννης Κασσαπάκης.

Και μαζί με τη σειρά των ταχυδρομικών δελταρίων της εποχής, όπως είναι η μετάφραση του πάλαι ποτέ καρτ-ποστάλ που συνόδευε μέχρι πριν από μερικά χρόνια τις αναμνήσεις μας, ο γιατρός βρέθηκε μπροστά σε έναν γρίφο που προσπαθεί να λύσει έχοντας στα χέρια του ελάχιστα κομμάτια του παζλ... Η απορία παραμένει ακόμα άλυτη, το πώς δηλαδή βρέθηκαν στο αρχείο με τα προσωπικά αντικείμενα του πατέρα του και ποια είναι τα πρόσωπα στα οποία απευθύνονταν.

Το μπροστινό μέρος του καρτ-ποστάλ εικονίζει τη Νυρεμβέργη και φέρει χρονολογία 1904.
Το Άμστερνταμ του 1906. Άδειοι δρόμοι με ελάχιστα αυτοκίνητα και κάρα. Προσέξτε το γραμμένο με πένα κείμενο.

Γραμμένα με πένα, με το χαρακτηριστικό στίγμα του μελανιού πάνω στο χαρτί και με λατινικούς κατά κανόνα χαρακτήρες, τα καρτ-ποστάλ απεικονίζουν σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, αλλά και πολλές άλλες του πλανήτη, από το Άμστερνταμ στην Ολλανδία και την Ασίζη στην Ιταλία, ως το Παρίσι στη Γαλλία και τη Μόσχα της Ρωσίας... Με εικόνες από την Αυστραλία, τον Καναδά, ακόμα και τις ολλανδικές Αντίλλες.

Το πίσω μέρος του καρτ-ποστάλ που στάλθηκε από τη Νυρεμβέργη προς τον κ. Αριστείδη Τσακιράκη στην Candia, στο νησί της Κρήτης, όπως αναφέρεται στα Γαλλικά, με την επισήμανση «Μεσόγειος» (Mediterranee)..!

Τα περισσότερα από τα δελτάρια έχουν ως παραλήπτη τον Αριστείδη Τσακιράκη, ο οποίος αναγράφεται ως γιατρός, ή τη σύζυγό του Κατίνα, και έχουν αποσταλεί σε ποστ-ρεστάντ. Στην αξία που έχουν τα ίδια τα καρ-ποστάλ με τα σπάνια στιγμιότυπα που απαθανατίζουν προστίθεται εκείνη από τα άθικτα γραμματόσημα και σφραγίδες, που δίνουν το στίγμα της ίδιας της ιστορίας των ταχυδρομείων. Και την ίδια στιγμή, μέσα από τις λιτές αναγραφές τους παρέχουν πληθώρα πληροφοριών, που ανοίγουν ένα παράθυρο στον ίδιο το χρόνο. Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι η αναγραφή στη διεύθυνση της λέξης «Candia», αντί για «Ηράκλειο», και σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η διευκρίνιση ότι αποστέλλονται στην «Candia, Crete, Europe», προφανώς γιατί στην εποχή εκείνη δεν ήταν αυτονόητη γνώση ότι η Κρήτη βρισκόταν στην Ευρώπη!

Σουβενίρ από την Κάντια των αρχών του 20ού. Ένα σπάνιο ντοκουμέντο.

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό να βλέπει κανείς πόλεις, σημερινά μεγαθήρια, με δρόμους άδειους, χωρίς αυτοκίνητα, ή για να ακριβολογούμε με ελάχιστα, βγαλμένα λες από ταινία εποχής ή από μια προθήκη ενός μουσείου, με τον κόσμο ντυμένο με τη χαρακτηριστική μόδα των αρχών του 20ού αιώνα και κυρίως τις γυναίκες με το γνώριμο από την κινηματογραφική "πείρα" μας βεστιάριο.

Ένα από τα carte postale το οποίο απευθύνεται στην Κατίνα Τσακιράκη και αποστέλλεται σε ποστ-ρεστάντ. Καλλιγραφία με πένα και γεωγραφικός προσδιορισμός Candia, Crete…

Ακολουθήστε μας σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο και νιώστε την αύρα μιας άλλης εποχής..!

Το Κουρακάο στις ολλανδικές Αντίλλες στις αρχές του 20ού αιώνα. Προσέξτε τις ταχυδρομικές σφραγίδες που αποτυπώνουν το ταξίδι που έκανε…

Ένα σπάνιο δελτάριο του 1900 από το Ηράκλειο

Όλα χρονολογούνται από το 1900 έως το 1010 και ανάμεσά τους βρίσκεται ένα πραγματικά σπάνιο δελτάριο από το Ηράκλειο. Πρόκειται για το «σουβενίρ αριθμός 25, έκδοσης G.Ν. Zourides», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα Γαλλικά.

Οι πέντε φωτογραφίες που παρατίθενται σε αυτό είναι εκείνη του Αγίου Μηνά, που αναφέρεται ως «Καθεδρικός», καθώς και αυτές του «Γυμνασίου», του συγκροτήματος δηλαδή της παλιάς Νομαρχίας και σήμερα Περιφέρειας, το λιμάνι, η κρήνη Μοροζίνι που αναφέρεται ως «αρχαίο σιντριβάνι» (Fontaine Antique) και η σημερινή Καλοκαιρινού με το όνομα «κύριος δρόμος» (Via generale). Το σπάνιο αυτό καρτ-ποστάλ απεστάλη στις 2/8/1909 με παραλήπτη την Κατίνα Τσακιράκη (πάντα με λατινικούς χαρακτήρες).

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News