Ηράκλειο

Η Κρητικιά που δίνει... ζωή σε ποδήλατα ρετρό (pics)

Η 29χρονη Αμαλία δεν είναι μια απλή συλλέκτρια, καθώς όλα τα ποδήλατα που υπάρχουν στη συλλογή της, τα έχει βρει και επισκευάσει μόνη της

Ένα πρωτότυπο κινητό μπαρπέρικο, λίγο πιο πέρα, ένα εντυπωσιακό ποδήλατο από το 1950, ενώ δίπλα, ένα ποδήλατο από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλα αυτά αποτελούν ένα μικρό δείγμα από τη συλλογή της Αμαλίας Παύλου, με βίντατζ ποδήλατα - αντίκες, τα οποία έχουν όλα μια «μαγική» ικανότητα: Μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και μας θυμίζουν μυρωδιές και μουσικές από άλλες εποχές.

Η 29χρονη Αμαλία δεν είναι μια απλή συλλέκτρια, καθώς όλα τα ποδήλατα που υπάρχουν στη συλλογή της, τα έχει βρει και επισκευάσει μόνη της, με πολλή φροντίδα και μεράκι.

Μια εναλλακτική προσέγγιση

Ο χρόνος που της παίρνει να ξαναδώσει «ζωή» στα ποδήλατα δεν είναι πάντα συγκεκριμένος, καθώς όπως αναφέρει, υπάρχουν ποδήλατα με το οποία έχει ασχολήθει μόλις 3 μήνες, ενώ άλλα που της έχουν πάρει έως και 1,5 χρόνο, με την ίδια να τονίζει ότι πρώτα μαθαίνει την ιστορία του εκάστοτε ποδηλάτου και μετά προχωρά στην κατασκευή.

Αυτή η διαφορετική προσέγγιση που έχει η Αμαλία με τα ποδήλατα «μετρά» 7 με 8 χρόνια και στη συλλογή της διεθέτει, περίπου, 40 ποδήλατα. Το πιο παλιό χρονολογείται από το 1920 και το πιο σύγχρονο προέρχεται από τη δεκαετία του 1980.

Τη συλλογή της μπορούμε να τη θαυμάσουμε στις εκθεσεις στις οποίες συμμετέχει. Μεταξύ άλλων, τα ποδήλατα της Αμαλίας έχουν φιλοξενηθεί στην 1η, 2η και 3η Πανελλήνια έκθεση κλασσικών οχημάτων, καθώς επίσης, έχουν «πρωταγωνιστήσει» σε φωτογραφήσεις, αλλά και ταινίες.

Αναδεικνύοντας ξεχασμένα επαγγέλματα

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ποδήλατα της συλλογής της είναι το ποδήλατο - κουρείο, με το οποίο οι παλιοί μπαρμπέρηδες γυρνούσαν από χωριό σε χωρίο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες του και το οποίο έχει βραβευτεί στο Heraklion Classic Festival, ως το πιο προτότυπο έκθεμα. Μάλιστα, όλα τα αντικείμενα που υπάρχουν πάνω στο ποδήλατο είναι τα γνήσια από εκείνη την εποχή.

Το ποδήλατο αυτό, αναδεικνύει την αγάπη που έχει η Αμαλία για το παρελθόν, καθώς μέσω αυτού, έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τα επαγγέλματα στα οποία χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο και, πλέον, έχουν εξαφανιστεί. Στα «σκαριά» είναι το επάγγελμα του πυροσβέστη και του παγωτατζή, καθώς και η κατασκευή αντιγράφου του ποδηλάτου με το οποίο γυρνούσαν τα γραφικά στενάκια της Αθήνας, πουλώντας μπισκότα.

Μια «γεύση» από τη δουλειά της Αμαλίας

Η συλλογή της περιλαμβάνει ακόμη και στρατιωκά ποδήλατα του Γερμανικού Στρατού, από το 1940, με ένα από αυτά να έχει ακόμη το χαρακτηριστικό έμβλημα του αετού πάνω στο φτερό του.

Τα περισσότερα από αυτά τα έχει βρει πεταμμένα και σε άθλια κατάσταση, όπως για παράδειγμα, ένα ποδήλατο «Velamos», το οποίο έχει 144 ακτίνες σε κάθε του ζάντα και το οποίο βρήκε σκουριασμένο και ξεχασμένο σε ένα μπαλκόνι. Σήμερα, αυτό το ποδήλατο έχει ειδική επίστρωση χρυσού χρώματος και φέρνει στο νου εικόνες και ήχους από μια περασμένη εποχή.

Το πλήρως λειτουργικό ποδήλατο «Chopper» που διαθέτει, προκαλεί βλέμματα θαυμασμού σε κάθε του πέρασμα, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη μεγάλη οπίσθια ζάντα του. Τα μέρη του είναι αγορασμένα και η ίδια έχει κάνει παρεμβάσεις με ηλεκτρικό κινητήρα και αξεσουάρ της Harley Davidson.

Το αγαπημένο της ποδήλατο χρονολογείται από το 1950 και έχει «καταγωγή» από το Σικάγο. Η Αμαλία του έδωσε ξανά «ζωή» από του πουθενά, καθώς είχε βρει μόνο το σκελετό του στα σκουπίδια. Ψάχνοντας την ιστορία του, ανακάλυψε ότι άνηκε στην εταιρία Sears Roebuck & Schwinn και έτσι, το ανακατασκεύασε πλήρως. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ποδήλατο αποτελεί και την πρώτη της επαφή με το χόμπι.

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται στη ρετρό αισθητική, με τις συλλογές βίντατζ αντικειμένων να έχουν γίνει μόδα. Όμως για την Αμαλία, αυτή η εκπληκτική συλλογή, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης της αγάπης τόσο για το ποδήλατο, όσο και για το παρελθόν. Όπως η ίδια τονίζει «Εάν ξεχάσουμε το παρελθόν, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον».

Ρεπορτάζ: Μαρία - Ελένη Νικηφόρου

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια