default-image

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στη ΝΔ, 6.4 μονάδες

Ηράκλειο
Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στη ΝΔ, 6.4 μονάδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τη δημοσκόπηση της Public Issue που έφερε το προβάδισμα της Ν.Δ. (και το συνολικό της ποσοστό) σε... ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, η δημοσκόπηση της Alco, που δημοσιεύτηκε στα "Παραπολιτικά", δίνει και πάλι πορβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία με 6,4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχίζει να "φθίνει" δημοσκοπικά.

Αυτά χωρίς αναγωγή των άκυρων/λευκών κ.λπ., καθώς, αν συνυπολογιστούν και αυτά, το προβάδισμα "ανοίγει" στις 7,5 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 22,2%, έναντι 15,8% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,6%, το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Λαϊκή Ενότητα με 2,3%, η Ένωση Κεντρώων με 2,1% και το Ποτάμι με 1,8%. Άλλο κόμμα δήλωσε ότι προτιμά το 4,7% του δείγματος, λευκό το 3,3%, αποχή το 11,2%, ενώ αναποφάσιστο δήλωσε το 14,7%.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η διαφορά των δύο κομμάτων είναι 7,5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η Ν.Δ. συγκεντρώνει 26% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,5%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,8%, το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Λαϊκή Ενότητα με 2,7%, η Ένωση Κεντρώων με 2,5% και το Ποτάμι με 2,1%.

Νίκη Ν.Δ.

Στην παράσταση νίκης, το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Ν.Δ. θα κέρδιζε αν είχαμε εκλογές την Κυριακή, ενώ αντίστοιχη εκτίμηση για το ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις το 9%.

Αρνητικό στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εμφανίζεται το 56%, θετικό το 32% και χωρίς γνώμη το 12%.

Η δημοσκόπηση καταγράφει μεγάλη δυσαρέσκεια τόσο για την απόδοση της κυβέρνησης (90%) όσο και για την παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης (72%). Την κυβερνητική πολιτική για την έξοδο από την κρίση κρίνει αρνητικά το 82% των πολιτών, ενώ στην ερώτηση πώς θα ήταν τα πράγματα αν κυβερνούσε η Ν.Δ., το 40% απάντησε «ίδια», το 29% «καλύτερα» και το 24% «χειρότερα».

Το 63% θεωρεί σωστή την απόφαση της κυβέρνησης να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο (λάθος το 30%), αλλά το 77% χαρακτηρίζει λανθασμένους τους χειρισμούς της στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών (σωστούς το 10%).

Τη θέση της Ν.Δ. που δε συναινεί στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά, χαρακτηρίζει λανθασμένη το 41% του δείγματος και σωστή το 37%.

Στη σύγκριση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός έχει προβάδισμα σε δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα στο ότι νοιάζεται για τους αδύναμους (20% έναντι 18% του προέδρου της Ν.Δ.) και στο ότι πολεμάει τη διαπλοκή (21% έναντι 17%). Αντίθετα ο πρόεδρος της Ν.Δ. προηγείται έναντι του πρωθυπουργού στο ότι μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα (31% έναντι 14%) και στο ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη (30% έναντι 10%). Πάντως και για τα τέσσερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η ένδειξη «κανένας» συγκεντρώνει από 50% έως 57% των απαντήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News