Ηράκλειο

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στη ΝΔ, 6.4 μονάδες

Μετά τη δημοσκόπηση της Public Issue που έφερε το προβάδισμα της Ν.Δ. (και το συνολικό της ποσοστό) σε... ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, η δημοσκόπηση της Alco, που δημοσιεύτηκε στα "Παραπολιτικά", δίνει και πάλι πορβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία με 6,4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχίζει να "φθίνει" δημοσκοπικά.

Αυτά χωρίς αναγωγή των άκυρων/λευκών κ.λπ., καθώς, αν συνυπολογιστούν και αυτά, το προβάδισμα "ανοίγει" στις 7,5 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 22,2%, έναντι 15,8% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,6%, το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Λαϊκή Ενότητα με 2,3%, η Ένωση Κεντρώων με 2,1% και το Ποτάμι με 1,8%. Άλλο κόμμα δήλωσε ότι προτιμά το 4,7% του δείγματος, λευκό το 3,3%, αποχή το 11,2%, ενώ αναποφάσιστο δήλωσε το 14,7%.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η διαφορά των δύο κομμάτων είναι 7,5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η Ν.Δ. συγκεντρώνει 26% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,5%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,8%, το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Λαϊκή Ενότητα με 2,7%, η Ένωση Κεντρώων με 2,5% και το Ποτάμι με 2,1%.

Νίκη Ν.Δ.

Στην παράσταση νίκης, το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Ν.Δ. θα κέρδιζε αν είχαμε εκλογές την Κυριακή, ενώ αντίστοιχη εκτίμηση για το ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις το 9%.

Αρνητικό στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εμφανίζεται το 56%, θετικό το 32% και χωρίς γνώμη το 12%.

Η δημοσκόπηση καταγράφει μεγάλη δυσαρέσκεια τόσο για την απόδοση της κυβέρνησης (90%) όσο και για την παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης (72%). Την κυβερνητική πολιτική για την έξοδο από την κρίση κρίνει αρνητικά το 82% των πολιτών, ενώ στην ερώτηση πώς θα ήταν τα πράγματα αν κυβερνούσε η Ν.Δ., το 40% απάντησε «ίδια», το 29% «καλύτερα» και το 24% «χειρότερα».

Το 63% θεωρεί σωστή την απόφαση της κυβέρνησης να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο (λάθος το 30%), αλλά το 77% χαρακτηρίζει λανθασμένους τους χειρισμούς της στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών (σωστούς το 10%).

Τη θέση της Ν.Δ. που δε συναινεί στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά, χαρακτηρίζει λανθασμένη το 41% του δείγματος και σωστή το 37%.

Στη σύγκριση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός έχει προβάδισμα σε δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα στο ότι νοιάζεται για τους αδύναμους (20% έναντι 18% του προέδρου της Ν.Δ.) και στο ότι πολεμάει τη διαπλοκή (21% έναντι 17%). Αντίθετα ο πρόεδρος της Ν.Δ. προηγείται έναντι του πρωθυπουργού στο ότι μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα (31% έναντι 14%) και στο ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη (30% έναντι 10%). Πάντως και για τα τέσσερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η ένδειξη «κανένας» συγκεντρώνει από 50% έως 57% των απαντήσεων.

Σχόλια