default-image

Αναβολή στην πολύκροτη δίκη με τις απάτες στο Ηράκλειο

Ελλάδα
Αναβολή στην πολύκροτη δίκη με τις απάτες στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβλήθηκε λόγω κωλύματος κάποιων εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων-, η εκδίκαση της υπόθεσης των απατών που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας πριν από περίπου δυομιση χρόνια, προκαλώντας σάλο στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου. 

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης επρόκειτο να καθίσουν την Τετάρτη (2/11) για να δικαστούν - σε δεύτερο βαθμό - τρία άτομα, τα οποία τον Ιούνιο του 2015 είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης.

Πρόκειται για έναν 46χρονο Ηρακλειώτη και δύο αδέρφια με κρητική καταγωγή που δραστηριοποιούνταν ως τουριστικοί πράκτορες στο εξωτερικό.

Στις αρχές Μαρτίου του 2014,  η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει σε μαζικές συλλήψεις αποκαλύπτοντας εν συνεχεία στοιχεία για τη δράση του "κυκλώματος". Σύμφωνα με την Αστυνομία, η ζημιά που είχε υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο, ξεπερνούσε τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη, το ποσό που αφορά στην οικονομική ζημία που υπέστησαν ιδιώτες, είχε τότε υπολογιστεί περίπου στα 14 εκατομμύρια ευρώ. 

Τελικά, παραπέμφθηκαν για να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης συνολικά δέκα άτομα. Ένας εξ αυτών ήταν ο 46χρονος Ηρακλειώτης επιχειρηματίας που φερόταν ως ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος και στον οποίο είχε ασκηθεί ποινική δίωξη -μεταξύ άλλων- περί «εγκληματικής οργάνωσης». 

Εκτός του 45χρονου, οκτώ ακόμη συγκατηγορούμενοί του βαρύνονταν για την πράξη της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ενώ και οι δέκα κατηγορούμενοι κατηγορούνταν για «απάτη από κοινού από υπαίτιους που διαπράττουν απάτη κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια κατ' εξακολούθηση, σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, εκ της οποίας το συνολικό όφελος και η απειληθείσα ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ», καθώς και για «απάτη από κοινού και κατ' εξακολούθηση κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολικό όφελος και προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ».

Τι είχε γίνει στο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο

Εντούτοις, στο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο που έγινε πριν από ενάμιση χρόνο, δεν προέκυψε ότι υπήρχε εγκληματική οργάνωση. Έτσι, το απόγευμα της 30ης Ιουνίου του 2015, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχους μόνο τους τρεις από τους δέκα κατηγορούμενους. Ειδικότερα, το Δικαστήριο κήρυξε ένοχο τον 46χρονο Ηρακλειώτη επιχειρηματία, καθώς και τα δύο αδέρφια με κρητική καταγωγή, τα οποία δραστηριοποιούνταν ως τουριστικοί πράκτορες στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών στον 46χρονο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για απάτη. Όσον αφορά στα αδέρφια, κρίθηκαν ένοχα - επίσης - για απάτη και καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης έξι ετών έκαστος. Παρά το γεγονός ότι και οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης, αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς το Δικαστήριο έκρινε ότι η έφεσή τους πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Συνεπώς, μόλις οι τρεις άνδρες άσκησαν έφεση, η ποινή τους ανεστάλη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Πάντως, το Δικαστήριο επέβαλε και στους τρεις αποστέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για πέντε χρόνια.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News