default-image

Η θυσία του Παύλου Μελά

Ηράκλειο
Η θυσία του Παύλου Μελά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, στις 13 Οκτωβρίου 1904, ο πρωτοπόρος του Μακεδονικού Αγώνα και Γενικός αρχηγός των ανταρτικών σωμάτων της Δυτικής Μακεδονίας ανθυπολοχαγός Παύλος Μελάς (Μίκης Ζέζας), μετά από προδοσία στους Τούρκους από τη βουλγαρική συμμορία των Κορεστίων του Μήτρου Βλάχου, πολιορκήθηκε με τους λίγους άνδρες του στο χωριό Στάτιστα Καστοριάς από τουρκικό απόσπασμα 150 ανδρών όπου και βρήκε ηρωϊκό θάνατο όταν επιχείρησε έξοδο από το κτίσμα όπου είχε οχυρωθεί.

Οι άνδρες του, για να μη γίνει γνωστό το γεγονός του θανάτου του στους κομιτατζήδες, απέκοψαν την κεφαλή του την οποία και έθαψαν με κάθε μυστικότητα στο ναό της Αγίας Παρασκευής στο Πισοδέρι εμπρός από την Ωραία Πύλη. Το πτώμα του παραδόθηκε από τους Τούρκους στο μητροπολίτη Καστοριάς και ετάφη στον απέναντι από τη Μητρόπολη βυζαντινό ναό των Ταξιαρχών.

Ο θάνατος του Παύλου Μελά συντάραξε κυριολεκτικά όλους τους Έλληνες και αποτέλεσε ουσιαστικά την έναρξη της πλέον αποφασιστικής φάσης του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908) για τους Έλληνες. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του μακεδονομάχου Αθανασίου Σουλιώτη - Νικολαϊδη ο οποίος έγραψε για το Μακεδονικό Αγώνα και το θάνατο του Παύλου Μελά:

«… Αλλ΄από το 1904 είχε αρχίσει η ελληνική αντεπίθεση κατά του Βουλγαρισμού μέσα στην Τουρκία. Τον Οκτώβριο του 1904 είχε σκοτωθεί ο Παύλος Μελάς. ΄Ηταν ο πρώτος αξιωματικός που σκοτώνονταν τότε στην Μακεδονία. Η οικογένειά του και η οικογένεια της γυναίκας του (Δραγούμη) ήταν από τις γνωστότερες και καλύτερες οικογένειες της Αθήνας, από τις πατριωτικότερες. Αυτός ο ίδιος, άνθρωπος ευγενέστατος, αγαπητότατος και πατριώτης πρόθυμος για κάθε εθνική ενέργεια, για κάθε θυσία. Ο θάνατός του, συγκλονιστικό κτύπημα και έπειτα ασώπαστη βοή καμπάνας που καλούσε στον Αγώνα για την Μακεδονία».

Άλλα γεγονότα

54: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κλαύδιος δηλητηριάζεται και πεθαίνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ο 17χρονος θετός γιος του, Νέρων, τον διαδέχεται στο ρωμαϊκό θρόνο.

1307: Με εντολή του βασιλιά Φιλίππου Δ' της Γαλλίας συλλαμβάνονται εκατοντάδες Ναΐτες Ιππότες, οι οποίοι αργότερα θα υποβληθούν σε βασανιστήρια προκειμένου να "ομολογήσουν" ότι είναι αιρετικοί.

1644: Ο σουηδικός και ολλανδικός στόλος νικούν το στόλο της Δανίας κοντά στο νησί Φέμαρν.

1866: Ο συνταγματάρχης Π. Κορωναίος κατατροπώνει τους Τούρκους στον Άγιο Μύρωνα και τους εκδιώκει από την επαρχία Μαλεβιζίου Κρήτης.

1884: Η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας.

1917: 70.000 άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στη Φάτιμα της Πορτογαλίας υποστήριξαν ότι είδαν τον ήλιο να «χορεύει», αλλάζοντας χρώματα που πλημμύρισαν τον ουρανό. Θεωρείται θαύμα της Παναγίας που εμφανιζόταν εκεί από τις 13 Μαΐου του 1917 και κάθε 13 του μηνός.

1944: Στη Μάχη της Ηλεκτρικής η αντιστασιακή οργάνωση ΕΛΑΣ διασώζει το εργοστάσιο παραγωγής Ηλεκτρισμού στο Κερατσίνι. Μαζί με τον ΕΛΑΣ πολεμούσε και ο ντόπιος πληθυσμός.

1999: Ο πληθυσμός της γης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, φτάνει τα έξι δισεκατομμύρια. Ο Κόφι Ανάν επιλέγει τυχαία ένα νεογέννητο στο Σεράγεβο για τον εορτασμό του γεγονότος.

1995: Αίρεται το εμπάργκο της Ελλάδας προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News