default-image

Η απόπειρα δολοφονίας του Σόιμπλε (videos)

Ηράκλειο
Η απόπειρα δολοφονίας του Σόιμπλε (videos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 26 χρόνια, σημειώνεται η απόπειρα δολοφονίας κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία έμελλε να τον καθηλώσει σε αναπηρικό αμαξίδιο. Τον Οκτώβριο του 1990 η Γερμανία βρισκόταν σε προεκλογικό πυρετό: Στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους θα διεξάγονταν οι πρώτες εκλογές μετά την ένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας.

Ο Σόιμπλε περιόδευε εκείνο το διάστημα στην εκλογική του περιφέρεια στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, διεκδικώντας την επανεκλογή του στην ομοσπονδιακή Βουλή. Ο -τότε- υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, ήταν 48 ετών.

Στις 12 Οκτωβρίου του 1990, ο Σόιμπλε πραγματοποίησε ομιλία σε μπυραρία στο χωριό Οπενάου. Μετά το τέλος της ομιλίας και την ώρα που ο υπουργός συνομιλούσε με τους ψηφοφόρους του, ο 31χρονος Ντίτερ Κάουφμαν ξεπετάγεται ανάμεσα από το πλήθος και πυροβολεί με ένα 38αρι Smith & Wesson τον Σόιμπλε.

Ο τελευταίος μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Φράιμπουργκ, όπου οι γιατροί καταφέρνουν να του σώσουν τη ζωή. Ωστόσο, το τίμημα ήταν ακριβό, καθώς ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός επλήγη, μεταξύ άλλων στη σπονδυλική του στήλη, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος στα κάτω άκρα.

Τελικά, στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 1990, ο Σόιμπλε εκλέγεται πανηγυρικά βουλευτής. Σημειώνεται ότι πέντε χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 1995, συγχώρεσε δημόσια τον παρ' ολίγον δολοφόνο του. Με τον τρόπο αυτό, εκτίναξε στα ύψη τη δημοτικότητά του… Σήμερα, εκτός από σημαίνον κυβερνητικό στέλεχος, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ασχολείται ενεργά με το αναπηρικό κίνημα.

Άλλα γεγονότα

810: Διοργανώνεται η πρώτη «Οκτόμπερφεστ», για να εορταστούν οι γάμοι του πρίγκιπα Λουδοβίκου της Βαυαρίας με την πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξονίας. Αργότερα, η γιορτή θα γίνει θεσμός ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο.

1847: Ο γερμανός εφευρέτης και βιομήχανος Βέρνερ φον Ζίμενς ιδρύει στο Βερολίνο την εταιρία Siemens & Halske AG.

1862: Ο Όθωνας εγκαταλείπει οριστικά την Ελλάδα, με το αγγλικό ατμόπλοιο «Σκύλλα».

1944: Η Αθήνα και ο Πειραιάς απελευθερώνονται από τους Γερμανούς.

1990: Σημειώνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια προεκλογική συγκέντρωσης στο χωριό Όπεναου της Βάδης - Βυτερμβέργης.

1999: Αναστάτωση προκαλεί στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας η συνέντευξη του συμβούλου του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Λούλη, στην εφημερίδα «Έθνος», ο οποίος δηλώνει ότι το κόμμα είναι ένα «φθαρμένο προϊόν». Την αντίδρασή τους εκφράζουν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Μιχάλης Λιάπης και άλλοι βουλευτές. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, δηλώνει ότι «ο κ. Λούλης δεν έχει κομματική ιδιότητα, συνεργάζεται ως επιστήμονας με το κόμμα». Στις 13 Οκτωβρίου, ο κ. Λούλης θα υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News