default-image

Σαν σήμερα η ομιλία του Χίμλερ στους γκαουλάιτερ

Ηράκλειο
Σαν σήμερα η ομιλία του Χίμλερ στους γκαουλάιτερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, στις 4 Οκτωβρίου του 1943, λαμβάνει χώρα στο Πόζναν της Πολωνίας η ομιλία του Χάινριχ Χίλμερ, στρατιωτικού διοικητή και ηγετικού στελέχους των Ναζί, απέναντι σε συγκέντρωση γερμανών γκαουλάιτερ, όπου και περιγράφει γλαφυρά την εξολόθρευση των Εβραίων.

Στην ομιλία του αυτή ο Χάινριχ Χίμλερ περιέγραψε την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρειες, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η ομιλία του μαγνητοφωνήθηκε και αποτέλεσε σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών στη Δίκη της Νυρεμβέργης.

Η ηχογράφηση βρίσκεται σήμερα στη συλλογή Εθνικών Αρχείων στο College Park, στο Maryland.

Ο Χάινριχ Χίλμερ το 1925 κατετάγη στα SS και το 1929 έγινε αρχηγός τους. Έγινε επίσης αρχηγός της Αστυνομίας, που αποτελούνταν από την Αστυνομία Τάξεως (Ordnungspolizei), τη Μυστική Κρατική Αστυνομία (Geheime Staatspolizei) και την Αστυνοµία δίωξης κοινού εγκλήµατος.

Λόγω του αξιώματός του στα SS, επέβλεπε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, ενθαρρύνοντας τις εκτελεστικές ομάδες των Ναζί.

Άλλα γεγονότα

610: Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη, και ανατρέπει το βυζαντινό αυτοκράτορα Φλάβιο Φωκά. Ο στόλος προσορμίζεται στην Κωνσταντινούπολη, αλλά σχεδόν κανείς δεν προβάλλει αντίσταση -ούτε η φρουρά, ούτε οι δήμοι, ούτε ο λαός-, με αποτέλεσμα ο Ηράκλειος να γίνει εύκολα κύριος της πρωτεύουσας.

1582: Ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εφαρμόζει το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Σε Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ισπανία εκείνη τη χρονιά η 4η Οκτωβρίου μετατρέπεται σε 14η.

1824: Το Μεξικό γίνεται ομοσπονδιακή Δημοκρατία, βασισμένη σε ένα σύνταγμα παρόμοιο με των ΗΠΑ

1830: Το Βέλγιο ανεξαρτητοποιείται από την Ολλανδία και γίνεται αυτόνομο κράτος.

1883: Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Όριεντ Εξπρές.

1908: Η Κρήτη ενώνεται με την Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται, δηλώνει ότι η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα είναι γεγονός αποφασισμένο από όλες τις Δυνάμεις.

1912: Αρχή του Α' Βαλκανικού Πολέμου: Μετά την άρνηση της Τουρκίας να υιοθετήσει τη διακοίνωση της Βουλγαρίας και της Σερβίας για την «επικύρωση της εθνικής αυτονομίας των εθνοτήτων της αυτοκρατορίας» και να προβεί σε διοικητικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στις περιοχές όπου ζουν εθνότητες χριστιανών, οι δυο χώρες κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Πύλης.

1952: Τοποθετείται εξωτερικά σε ασθενή ο πρώτος βηματοδότης, που κατασκευάστηκε από τον δρ. Πολ Ζολ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

1957: Εκτοξεύεται στο διάστημα, για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου, ο σοβιετικός μη επανδρωμένος δορυφόρος «Σπούτνικ 1», προκαλώντας σοκ στη Δύση.

1974: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία και δημοσιεύει την Ιδρυτική της Διακήρυξη.

1987: Η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ. Η εθνική μας ομάδα κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό της Γάνδης, καθώς νικά στο μικρό τελικό τη Σουηδία με 3-2.

1993: Στη Μόσχα, περίπου 10 ώρες μετά την επέμβαση των αρμάτων μάχης και των πιστών στον Μπόρις Γέλτσιν καταδρομέων, παραδίδονται οι εκατοντάδες έγκλειστοι του ρωσικού Κοινοβουλίου. που τυλίγεται στις φλόγες. "Νομιμόφρων" στρατηγός μιλά για 500 νεκρούς. Σύμφωνα με τις αρχές της Μόσχας, οι νεκροί ανέρχονται σε 31 και οι τραυματίες σε 219.

1994: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,2 Ρίχτερ σημειώνεται με επίκεντρο τις νήσους Κουρίλες στη Ρωσία. 16 άτομα χάνουν τη ζωή τους, ενώ ακολουθεί τσουνάμι, σχηματίζοντας τεράστια παλιρροϊκά κύματα.

1996: Ο Μιλτιάδης Έβερτ επανεκλέγεται πρόεδρος της ΝΔ με ψήφους 103 έναντι 84 του Γιώργου Σουφλιά.

1999: Έξι νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός της σύγκρουσης στα Τέμπη φορτηγού με το πούλμαν που μεταφέρει φιλάθλους του ΠΑΟΚ μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ (1-1) στη Νέα Φιλαδέλφεια.

2005: Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2009: Βουλευτικές εκλογές: Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% (91 έδρες), Κ.Κ.Ε. 7,54% (21 έδρες), ΛΑ.Ο.Σ 5,63% (15 έδρες) και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% (13 έδρες) να την αποτελούν.

Σαν σήμερα το 1895 γεννήθηκε ο αμερικανός κωμικός ηθοποιός, Μπάστερ Κίτον, το 1923 ο αμερικανός ηθοποιός, Τσάρλτον Ίστον και το 1946 η αμερικανίδα ηθοποιός, Σούζαν Σάραντον. Την ίδια μέρα το 1669 πέθανε ο ολλανδός ζωγράφος, Ρέμπραντ (Χάρμενς Ζόον φαν Ράιν), το 1904 ο αυστριακός χημικός, Καρλ Μπάγερ, το 1955 ο αρχιστράτηγος και πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξανδρος Παπάγος και το 1970 η αμερικανίδα ροκ τραγουδίστρια,Τζάνις Τζόπλιν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News