default-image

Μνήμες από τη Μάχη της Κρήτης αύριο στην Αθήνα

Κρήτη
Μνήμες από τη Μάχη της Κρήτης αύριο στην Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ημερίδα με θέμα "75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης: Μνήμη και δίκαιο για την Κατοχή και την Αντίσταση" και έκθεση του Φωτογραφικού Αρχείου Κουτουλάκη θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας αύριο Κυριακή, στις 10:30 το πρωί. Την ημερίδα διοργανώνουν το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Μαλεβιζίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων.

Η προσπάθεια ανάδειξης του πολύτιμου αυτού υλικού, που εικονογραφεί σε σημαντικό βαθμό τη ναζιστική θηριωδία στην Κρήτη, και σε συνδυασμό με την ημερίδα αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία επαφής με χαμένα ντοκουμέντα της ζοφερής εκείνης περιόδου, αλλά και τις ιστορικές και νομικές πτυχές που αφορούν στην Κατοχή και την Αντίσταση στην Κρήτη, καθώς και το φλέγον θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, με τη συμμετοχή έγκριτων πανεπιστημιακών και ειδικών ιστορικών ερευνητών.

Στην ημερίδα τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη θα εκπροσωπήσει με χαιρετισμό ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης. Η έκθεση θα παραμείνει στο Πολεμικό Μουσείο μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της εναρκτήριας ημερίδας έχει ως εξής: 10:30 το πρωί της Κυριακής η ημερίδα θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς επισήμων. Στις 11:10 θα ακολουθήσει εναρκτήρια ομιλία από το στρατηγό ε.α., επίτιμο Α/ΓΕΕΘΑ Μανούσο Παραγιουδάκη. Στις 11:30 π.μ.-12:45 μ.μ. η ημερίδα θα συνεχιστεί με θέμα "Η Μάχη της Κρήτης και η Αντίσταση στην Κατοχή", με συντονισμό και ανάλυση από τον καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και διευθυντή του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρη Κοτρόγιαννο, το δημοσιογράφο και ιστορικό ερευνητή Γιώργο Παπαδάκη, το δρ. Ιστορίας ΑΠΘ Γιάννη Σκαλιδάκη, το δημοσιογράφο και ιστορικό ερευνητή Έμπερχαρτ Ρόντχολτζ, και το νομικό-αντιπρόεδρο της Ένωσης Πληγέντων Γερμανικής Κατοχής Ρεθύμνου Νίκο Κοτζαμπασάκη.

Η κεντρική ομιλία θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι. Στα πλαίσια αυτής θα μιλήσει ο πρέσβης ε.τ. στο Συμβούλιο της Ευρώπης Στέλιος Περράκης. Μεταξύ 1:20 και 2:30 μ.μ. θα αναλυθεί το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων με ομιλητές-συντονιστές το δημοσιογράφο Real FM Γιώργο Χουδαλάκη, το βουλευτή-πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, την επικ. καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ντανιέλα-Μαρία Μαρούδα, το δρ. ΕΚΠΑ-μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Αριστομένη Συγγελάκη, και τη νομικό-μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Χριστίνα Ι. Σταμούλη.

Από τις 2:45 έως τις 3:20 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του φωτογραφικού Αρχείου Κουτουλάκη Δήμου Μαλεβιζίου. Στη συνέχεια (3:20 μ.μ.) η ημερίδα θα συνεχιστεί με θέμα "Οι Μαρτυρικοί Τόποι της Κρήτης" και συντονιστές-ομιλητές το δημοσιογράφο της "ΚΡΗΤΗ TV" Γιώργο Σαχίνη, το δήμαρχο Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη, το δήμαρχο Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη, το δήμαρχο Κανδάνου Αντώνη Περράκη και το δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη.

Σύνοψη ημερίδας: Δημήτρης Ξενάκης, αν. καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & συντονιστής Έρευνας του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται από τον Δημήτρη Ξενάκη, αναπλ. καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και συντονιστή Έρευνας, Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πανεπιστήμιο Κρήτης ([email protected], +30 6932/762.950).

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News