default-image

Σαν Σήμερα, το 480 π.Χ. έλαβε χώρα η Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Ηράκλειο
Σαν Σήμερα, το 480 π.Χ. έλαβε χώρα η Ναυμαχία της Σαλαμίνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα 29 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ., λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, κατά μία εκδοχή. Ο Αθηναϊκός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή συντρίβει το Περσικό Στόλο του Ξέρξη.

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας (σύμφωνα με άλλες πηγές έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου): Η ναυτική σύγκρουση μεταξύ του ελληνικού και τoυ περσικού στόλου στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Σαλαμίνας και Αττικής καταλήγει σε πανωλεθρία των Περσών, διασφαλίζοντας και τη σωτηρία της Αθήνας.

Αρχικά, οι Έλληνες σχεδίαζαν να σταματήσουν τους Πέρσες στις Θερμοπύλες και στο Αρτεμίσιο (ξηρά και θάλασσα αντίστοιχα). Στη μάχη των Θερμοπυλών, οι Πέρσες εξολόθρευσαν τις περιορισμένες Ελληνικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στο ομώνυμο στενό, χάρη στην προδοσία του Εφιάλτη.

Στο Αρτεμίσιο, ο συμμαχικός στόλος έχασε περίπου τα μισά πλοία του, ενώ ο περσικός στόλος έχασε το 1/4 των πλοίων του. Μόλις οι Σύμμαχοι πληροφορήθηκαν για την καταστροφή στις Θερμοπύλες αποφάσισαν να υποχωρήσουν. Αυτό επέτρεψε στους Πέρσες να καταλάβουν τη Βοιωτία και την Αττική.

Άλλα γεγονότα

1650: Ο Χένρι Ρόμπινσον ανοίγει στο Λονδίνο το πρώτο καταγεγραμμένο γραφείο συνοικεσίων.

1793: Η λέξη «τένις» αναφέρεται για πρώτη φορά σε αγγλικό αθλητικό περιοδικό.

1829: Αναλαμβάνει καθήκοντα η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, γνωστή ως «Σκότλαντ Γιαρντ».

1908: Στη Λουκέρνη της Ελβετίας, διεθνής διάσκεψη απαγορεύει την απασχόληση παιδιών κάτω των 14 ετών σε νυχτερινή εργασία σε εργοστάσια.

1911: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία με αφορμή την έριδα για τον έλεγχο της Τρίπολης στη Λιβύη.

1913: Ο γερμανός εφευρέτης του κινητήρα εσωτερικής καύσης, Ρούντολφ Ντίζελ, εξαφανίζεται με μυστηριώδη τρόπο, ενώ έχει επιβιβαστεί σε πλοίο από τη Γάνδη του Βελγίου με προορισμό τη Βρετανία. Ο θάνατός του θα επιβεβαιωθεί στις 18 Οκτωβρίου, μετά την ανεύρεση του πτώματός του.

1919: Ο Μουσταφά Κεμάλ επεκτείνει τη δραστηριότητά του μέχρι τη Σμύρνη, με στόχο την εκδίωξη των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία.

1925: Δημοσιεύεται το Σύνταγμα που κατάρτισε η 30μελής Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης. Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος διαλύει την Εθνοσυνέλευση και προκηρύσσει εκλογές, τις οποίες όμως δε θα διενεργήσει και θα επιβάλει δικτατορία.

1941: Αρχίζει η σφαγή του Μπάμπι Γιαρ: Πάνω από 30.000 Εβραίοι της Σοβιετικής Ένωσης και άλλοι ανεπιθύμητοι εκτελούνται στο φαράγγι Μπάμπι Γιαρ του Κιέβου στην Ουκρανία, με διαταγή του διαβόητου Χάινριχ Χίμλερ.

Την ίδια μέρα, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη προστίθεται η "Έναστρη Νύχτα" του Βαν Γκογκ.

1950: Απελευθερώνεται η Σεούλ με αμερικανική επέμβαση στην Κορέα και παραδίδεται στον Πρόεδρο Σίγκμαν Ρι.

Την ίδια μέρα, κατασκευάζεται στα Εργαστήρια Μπελ ο πρώτος αυτόματος τηλεφωνητής.

1954: Με συνθήκη δημιουργείται το CERN, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την πυρηνική έρευνα. Ιδρύεται από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 20 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.

1962: Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γερμανίας ιδρύει τη Bundesliga και εισάγει τον επαγγελματισμό στο ποδόσφαιρο.

1964: Κυκλοφορεί το κόμικ «Μαφάλντα» από τον αργεντίνο καρτουνίστα Κίνο.

1968: Σε δημοψήφισμα παρωδία, εγκρίνεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδος, δημιούργημα της χούντας, με ποσοστό 91,8%.

1972: Η Ιαπωνία αποκαθιστά τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, μετά την επίσημη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με την Ταϊβάν.

1974: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγγέλλει την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

1998: Στην Αλβανία, ο Φάτος Νάνο υποβάλλει την παραίτησή του, λόγω αδυναμίας σχηματισμού νέου υπουργικού συμβουλίου, από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ως υποψήφιο για την πρωθυπουργία της χώρας, η προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προτείνει το γενικό γραμματέα, Παντελή Μάικο.

Σαν σήμερα το 1547 γεννήθηκε ο ισπανός συγγραφέας, Μιγκέλ ντε Θερβάντες («Δον Κιχώτης»), το 1912 ο ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός του κινηματογράφου, Μικελάντζελο Αντονιόνι, το 1936 ο ιταλός μεγιστάνας των ΜΜΕ και πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το 1943 ο πολωνός πρώην ακτιβιστής, συνιδρυτής του ιστορικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη» (Solidarnosc), πολιτικός και πρόεδρος της χώρας, Λεχ Βαλέσα και το 1949 ο τραγουδιστής, Γιώργος Νταλάρας.

Την ίδια μέρα το 1902 πέθανε ο σημαντικότερος συγγραφέας της γαλλικής νατουραλιστικής σχολής κι ένας από τους μεγαλύτερους κριτικούς τέχνης, συντάκτης του «Κατηγορώ», ο Εμίλ Ζολά, το 1929 ο πρωτοπόρος δημοτικιστής, γλωσσολόγος και λογοτέχνης, Γιάννης Ψυχάρης και το 2009 η ελληνίδα ηθοποιός, Σπεράντζα Βρανά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News