default-image

Καυτές εξελίξεις για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

Κρήτη
Καυτές εξελίξεις για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελείωσε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δήμο Ηρακλείου προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των 47 εργαζομένων της καθαριότητας, οι οποίοι μένουν στο δρόμο μετά από τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κώστα Βαρδαβά με παρόντες τόσο τους τοπικούς βουλευτές όσο και τους εργαζόμενους στο δήμο. Οι δύο πλευρές προσπάθησαν να βρουν τη χρυσή τομή στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε ώστε και οι άνθρωποι να δουλέψουν, αλλά και να μην οξύνεται το ήδη τεράστιο θέμα με την καθαριότητα στο δήμο Ηρακλείου.

Σημειώνεται ότι κατά την τοποθέτηση του για το θέμα, ο κ. Νίκος Ηγουμενίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, τόνισε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος γνωρίζει ήδη το θέμα και αφού επικοινώνησε με τους συναρμόδιους Υπουργούς, διαβεβαίωσε τον βουλευτή Ηρακλείου ότι το Υπουργείο εξετάζει όλες τις πλευρές του ζητήματος και ανακοίνωσε την πρόθεση να επιλύσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει, καταθέτοντας εντός της ερχόμενης εβδομάδας σχετική τροπολογία.   

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε τόσο τη διάσταση του θέματος, όσο και την ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης-παρέμβασης με στόχο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της μη ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας των 47 συμβασιούχων (8 μηνητών) έως το τέλος του έτους που εργάζονται στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου και να μη κινδυνεύσει ο Δήμος Ηρακλείου να μείνει επί μήνες χωρίς το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας.  

Το neakriti.gr έχει κάνει αναλυτικά ρεπορτάζ για το θέμα.

Τον Δεκέμβριο του 2015 δόθηκε άδεια εντολής από το υπουργείο Εσωτερικών για πρόσληψη 90 υπαλλήλων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Ηρακλείου μέσω ΑΣΕΠ. Σε πρώτη φάση, βάσει προϋπολογισμού και άμεσων αναγκών, ο δήμος προσλαμβάνει τα πρώτα 43 άτομα στα μέσα του Δεκέμβρη του 2015 αφήνοντας ένα χρονικό περιθώριο μέχρι το Ιανουάριο του 2016, για να προσλάβει τους υπόλοιπους 47. Όπως και το πράττει!

Όμως, τον Ιανουάριο του 2016 η κυβέρνηση περνάει νομοθετική ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι όσες ατομικές συμβάσεις εργασίας έχουν υπογραφεί μέχρι 31.12.2015 παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι 31.12.2016. Και ο παραλογισμός του υπουργείου Εσωτερικών ξεκινάει κάπου εδώ καθώς ενώ πρόκειται για 90 άτομα που έχουν προσληφθεί μέσω ίδιας προκήρυξης οι μισοί συνεχίζουν μέχρι το τέλος του έτους στην υπηρεσία καθαριότητας και οι άλλοι μισοί μένουν στο δρόμο αφού δεν τους καλύπτει η εν λόγω ρύθμιση.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News