default-image

Χανιά: Θάλασσα και βουνό συνυπάρχουν αρμονικά - photos

Ηράκλειο
Χανιά: Θάλασσα και βουνό συνυπάρχουν αρμονικά - photos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πράσινα, εύφορα, άγρια και αγέρωχα, διατηρούν έντονη τη βενετσιάνικη σφραγίδα, τον οθωμανικό αέρα αλλά και μια ευρωπαϊκή αύρα.

Όσο για τον υπόλοιπο νομό, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, με καρτποσταλικά θαλασσινά σκηνικά, που έχουν εξελιχθεί σε μαγνήτη για τουρίστες και ταξιδιώτες από όλα τα μέρη του κόσμου.

Κολυμπήστε σε νερά που όμοιά τους δεν υπάρχουν

O συγκλονιστικός Mπάλος όπως και το εξωτικό Ελαφονήσι αποτελούν αδιαπραγμάτευτες στάσεις. Μπορεί να είναι σχετικά δύσκολα προσβάσιμες παραλίες, όμως, όπως όλα τα ωραία πράγματα, θέλουν τον κόπο τους και, φυσικά, θα σας αποζημιώσουν όσες φορές κι αν τσαλαβουτήσετε στα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά τους. Άλλες γνωστές επιλογές αποτελούν οι παραλίες Φαλάσαρνα, Σούγια, Κεδρόδασος και Γλυκά Νερά, ενώ, για κάτι πιο οργανωμένο, οι κλασικές επιλογές στη βόρεια ακτογραμμή ποικίλλουν ανάμεσα σε Αγίους Αποστόλους, Αγία Μαρίνα, Πλατανιά, Παχιά Αμμο, Μαράθι, Καλύβες, Αλμυρίδα. Αναζητήστε επίσης τα Σεϊτάν Λιμάνια στην περιοχή του Ακρωτηρίου.

Mπάλος
Φαλάσαρνα
Κεδρόδασος

Ταξιδέψτε στο χρόνο και την ιστορία

Στον Βάμο και στο Γαβαλοχώρι, στην επαρχία του Αποκόρωνα, είναι συγκεντρωμένα πολλά αναπαλαιωμένα σπίτια, κυρίως από ξένους, που μένουν μόνιμα ή περνούν μεγάλα διαστήματα στο χωριό, δίνοντας μια εικόνα δημόσιου χώρου ευπρεπισμένη, με σεβασμό στην παράδοση του τόπου και με έγνοια για τις λεπτομέρειες, που τελικά κάνουν τη διαφορά.

Στο Μουσείο Τυπογραφίας, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, θα μυηθείτε στον κόσμο της κρητικής τυπογραφικής παράδοσης μέσα από χειροκίνητα πιεστήρια του 19ου αιώνα, πιο σύγχρονα του 20ού, αλλά και ποικίλα εργαλεία και τυπογραφικά στοιχεία.

Επιπλέον, διαθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία του 16ου αιώνα, χάρτες, ιστορικά φύλλα κρητικών εφημερίδων, χαρτονομίσματα και γραμματόσημα. Στους πρόποδες της οροσειράς του Σταυρού, στο Ακρωτήρι, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων και στη Μονή Γουβερνέτου, που συνδυάζουν στοιχεία μοναστηριακής αρχιτεκτονικής της ορθόδοξης παράδοσης με ενετικές προσμείξεις.

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων
Πολύχρωμα και πανέμορφα τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης

Επιδοθείτε σε φυσιολατρικές δραστηριότητες

Από το οροπέδιο του Ομαλού ξεκινά η κατάβαση ενός από τα πιο δημοφιλή φαράγγια της Ευρώπης, της Σαμαριάς. Φορέστε τα ορειβατικά σας και ξεκινήστε νωρίς με την αυγούλα το φιδωτό μονοπάτι, που έπειτα από πέντε έξι ώρες θα σας οδηγήσει στα δροσερά νερά της Αγίας Ρουμέλης.

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στο παλιό λιμάνι

Αφού ανακτήσετε τις δυνάμεις σας, ανεβείτε στο καραβάκι που θα σας μεταφέρει στη Χώρα Σφακίων για μια λαχταριστή σφακιανή πίτα με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι. Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα, εξίσου ενδιαφέροντα, φαράγγια να εξερευνήσετε, όπως της Αγίας Ειρήνης και της Πολυρρήνιας, με αφετηρία το χωριό Σηρικάρι. Αν ο χρόνος σάς το επιτρέπει, αφιερώστε ένα απόγευμα για μια θαλάσσια ποδηλατάδα στη λίμνη Κουρνά, τη μοναδική φυσική λίμνη του νησιού, πολύ κοντά στη Γεωργιούπολη.

Μην ξεχάσετε τα... γαστρονομικά σουβενίρ σας

Κάντε οπωσδήποτε μια στάση στη σκεπαστή Δημοτική Αγορά των Χανίων, για να προμηθευτείτε κρητικές λιχουδιές, όπως θυμαρίσιο μέλι, ξεροτήγανα και βότανα για ροφήματα, όπως μαλοτήρα και μελισσόχορτο.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News