Ηράκλειο

Η καταδίκη των Απριλιανών, ο Αλχημιστής και ο Βεζούβιος

Σαν σήμερα: Η έκρηξη του Βεζούβιου, η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, η γέννηση του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, τα γενέθλια του Πάολο Κοέλιο και η καταδίκη των πραξικοπηματιών.

Η έκρηξη του Βεζούβιου και το τέλος της Πομπηίας

Σαν σήμερα, το 79 μ.Χ. λαμβάνει χώρα η μεγάλη έκρηξη του Βεζούβιου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να θαφτούν κάτω από τη λάβα οι θρυλικές ρωμαϊκές πόλεις της Πομπηίας και της Ηράκλειας.

Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στη Γαλλία

Σαν σήμερα, στις 24 Αυγούστου του 1572, λαμβάνει χώρα η σφαγή χιλιάδων διαμαρτυρόμενων των Παρισίων, η οποία έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Συγκεκριμένα, τη νύχτα της 23ης προς την 24η Αυγούστου χιλιάδες ουγενότοι (Γάλλοι προτεστάντες) σφαγιάστηκαν από καθολικούς στρατιώτες.

Μέσα στο γενικότερο χαμό και τη σύγχυση, έχασαν τη ζωή τους και πάρα πολλοί ρωμαιοκαθολικοί. Την επομένη, μάλιστα, σημειώθηκαν ανάλογες σφαγές και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις, όπως η Λιόν, η Ρουέν, το Μπορντώ και η Ορλεάνη.

Στις 3 Οκτωβρίου οι σφαγές τερματίστηκαν κι επίσημα με βασιλικό διάταγμα, ωστόσο μέχρι τότε συνολικά 30.000 Γάλλοι προτεστάντες είχαν βρει φρικτό θάνατο. Σημειώνεται ότι ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' χαιρέτησε τη σφαγή των διαμαρτυρομένων στη Γαλλία και διέταξε την τέλεση δημόσιων προσευχών ευχαριστίας προς το Θεό.

Εντούτοις, η Γαλλία βγήκε ζημιωμένη από τα γεγονότα, καθώς οι μαζικές σφαγές είχαν ως αποτέλεσμα αφενός την αναζωπύρωση του εμφύλιου θρησκευτικού πολέμου στη χώρα, αφετέρου να χαθούν οι συμμαχίες που είχε συνάψει η Γαλλία με προτεσταντικές χώρες της Ευρώπης.

Η γέννηση του μεγάλου Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Εξάλλου, στις 24 Αυγούστου του 1899 γεννιέται ο μεγάλος Αργεντίνος ποιητής, διηγηματογράφος και δοκιμιογράφος, Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Ο Μπόρχες ήταν ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Ιουνίου του 1986.

Τα 69α γενέθλια του συγγραφέα του "Αλχημιστή"

Σαν σήμερα, στις 24 Αυγούστου του 1947 γεννιέται ο Βραζιλιάνος λογοτέχνης και συγγραφέας -μεταξύ άλλων- του «Αλχημιστή», Παόλο Κοέλιο.

Η καταδίκη των πρωταιτίων του Απριλιανού πραξικοπήματος

Τέλος, πριν από ακριβώς 41 χρόνια, στις 24 Αυγούστου του 1975, το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών εκδίδει την απόφαση στη δίκη των πρωταίτιων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Στους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο επιβλήθηκε θανατική ποινή, ενώ ακόμη οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Εξάλλου, άλλα επτά άτομα καταδικάζονται σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης, ενώ άλλοι δύο αθωώνονται. Την ίδια ημέρα, πάντως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μετατρέπει τις θανατικές ποινές σε ισόβια. Σημειώνεται ότι εδώ και χρόνια ο Στυλιανός Παττακός, ζει ελεύθερος.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια