default-image

Η Αλιέντε, ο Α' Πόλεμος του Κόλπου και ο Αννίβας προ των πυλών

Ηράκλειο
Η Αλιέντε, ο Α' Πόλεμος του Κόλπου και ο Αννίβας προ των πυλών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μάχη της Χαιρώνειας και το τέλος της κλασικής εποχής

Ήταν 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. όταν έλαβε χώρα στην πεδιάδα της Χαιρώνειας της Βοιωτίας, η ομώνυμη μάχη ανάμεσα στους Μακεδόνες και τον συνασπισμό Αθηναίων και Θηβαίων. Η μάχη της Χαιρώνειας η οποία έληξε με θρίαμβο του βασιλιά των Μακεδόνων, Φιλίππου Β, θεωρείται σήμερα ως μια από τις πλέον σημαίνουσες πολεμικές συρράξεις της αρχαιότητας. Κι αυτό γιατί η επικράτηση των υπό μοναρχικού καθεστώτος Μακεδόνων επί των -είτε δημοκρατικών, είτε ολιγαρχικών- πόλεων της Νότιας Ελλάδας, σηματοδότησε ιστορικά τον τερματισμό της κλασικής αρχαιότητας και το πέρασμα στην ελληνιστική περίοδο και τη μακεδονική κυριαρχία.

"O Aννίβας προ των πυλών της Ρώμης"

Σημαντική μάχη ήταν κι αυτή που έγινε μερικές δεκαετίες μετά τη Χαιρώνεια, στις Κάννες: O περίφημος Αννίβας ο Καρχηδόνιος συντρίβει τις ρωμαϊκές λεγεώνες, εξοντώνοντας συνολικά 50.000 Ρωμαίους στο πεδίο της μάχης. Η μάχη των Καννών έμεινε στην ιστορία για την τακτική του Καρχηδόνιου στρατηγού, η οποία επηρέασε σημαντικά τις εξελίξεις στη Ρώμη, ενώ άλλαξε τα δεδομένα στη στρατιωτική ιστορία. Ειδικότερα, η λεγόμενη «διπλή υπερκέραση» του Αννίβα στις Κάννες αναφέρεται ως η πρώτη επιτυχημένη χρήση της λαβίδας στο δυτικό κόσμο. Η φράση δε των Ρωμαίων «Hannibal ante portas Roma» (Ο Αννίβας προ των πυλών), που υποδήλωνε τον τρόμο από την επέλαση των Καρχηδόνιων, έμεινε για πάντα χαραγμένη στην ιστορία.

"Veni, vidi, vici"

Την ίδια ημερομηνία, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε -ακόμη- μια ιστορική μάχη: Tην 1η Αυγούστου του 46 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας νικά το βασιλιά του Πόντου Φαρνάκη Γ' και αναφωνεί τη διάσημη ρήση «Veni, vidi, vici» που σημαίνει «Ήρθα, είδα, νίκησα», για να περιγράψει την ευκολία της επικράτησής του.

Τα 74α γενέθλια της Ισαμπέλ Αλιέντε

Στις 2 Αυγούστου του 1942 γεννιέται στη Λίμα του Περού, η γνωστή Χιλιανή λογοτέχνης, Ισαμπέλ Αλιέντε. Η Αγιέντε ήταν από τις πρώτες συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής που γνώρισε διεθνή αναγνώριση. Στα πιο γνωστά της έργα συμπεριλαμβάνονται το «Σπίτι των Πνευμάτων», και η «Πόλη των Θηρίων». Η Αλιέντε είναι ανηψιά του Χιλιανού προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο οποίος εγκαθίδρυσε με την πολύτιμη συνδρομή της CIA, δικτατορικό καθεστώς.

Ο πρώτος πόλεμος του Κόλπου

Τέλος, σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, στις 2 Αυγούστου του 1990, το Ιράκ υπό τον Σαντάμ Χουσεϊν εισβάλλει στο Κουβέιτ και το καταλαμβάνει. Σχεδόν άμεσα, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ -και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ-, σχηματίζεται συμμαχική στρατιωτική δύναμη 35 κρατών και κηρύσσει τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο πόλεμος ο οποίος έληξε τον Φεβρουάριο του 1991, με την απελευθέρωση του Κουβέιτ, έμεινε στην ιστορία ως ο Α' Πόλεμος του Κόλπου, αλλά και ως «Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου». Ήταν, εξάλλου, η πρώτη σύρραξη που μεταδόθηκε σε ζωντανό χρόνο τηλεοπτικά σε όλη την υφήλιο.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News