default-image

Η επανάσταση των Ποπολάρων στη Ζάκυνθο

Ηράκλειο
Η επανάσταση των Ποπολάρων στη Ζάκυνθο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν 30 Ιουλίου του 1797 όταν λαμβάνει χώρα στη Ζάκυνθο η περίφημη επανάσταση των Ποπολάρων.

Οι εξεγερμένοι καίνε τη «Χρυσή Βίβλο» και τα εμβλήματα των ευγενών στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, πανηγυρίζοντας για την κατάλυση της Ενετοκρατίας.

Βίος και πολιτεία του Ότο Φον Μπίσμαρκ

Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Ιουλίου του 1898 όταν πεθαίνει στο Φρίντριχσρου της Γερμανίας, ο πρώτος καγκελάριος και στυλοβάτης της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, Ότο Φον Μπίσμαρκ.

Ο Βίσμαρκ, όπως είναι γνωστός στη χώρα μας, θεωρείται ως μια από τις πλέον σημαντικές πολιτικές μορφές του 19ου αιώνα στην Ευρώπη. Αν και συντηρητικός στις απόψεις του, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που καθιέρωσε το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων. Εξάλλου, σε αυτόν ανήκει η περίφημη φράση «Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού". Ο Βίσμαρκ γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1815 στη Σαξωνία.

Διορίστηκε πρωθυπουργός της Πρωσίας τον Σεπτέμβριο του 1862 και οδήγησε τη χώρα στον «Πόλεμο των Επτά Εβδομάδων» με την Αυστρία, το 1866. Επικρατώντας των Αυστριακών, ο Βίσμαρκ πέτυχε τη διάλυση της παλαιάς Γερμανικής Ομοσπονδίας κι εξουδετέρωσε την Αυστρία. Το 1870 ηγείται της Πρωσίας στον πόλεμο με τη Γαλλία.

Μετά τη νέα νίκη των Πρώσων, ο Βίσμαρκ επιβάλει στη Γαλλία πολεμική αποζημίωση 5 δισεκατομμυρίων φράγκων, ενώ προσαρτά την Αλσατία και τη Λωρραίνη. Τον Ιανουάριο ανακηρύσσει τη Νέα Γερμανική Αυτοκρατορία με αυτοκράτορα τον Γουλιέλμο τον Α', ωστόσο για το γερμανικό λαό, ο εθνικός ήρωας ήταν ο ίδιος ο Βίσμαρκ.

Η απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου κι η εκτέλεση του Δραγούμη

Στις 30 Ιουλίου του 1920 πραγματοποιείται στο σιδηροδρομικό σταθμό «Λυόν», στο Παρίσι, αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου. Λίγα 24ωρα μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, η οποία κατέστησε την Ελλάδα «χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», δύο απότακτοι βασιλόφρονες αξιωματικοί πυροβολούν με τα πετρίστροφά τους τον Βενιζέλο συνολικά δέκα φορές. Παρότι δεινοί σκοπευτές, ο Βενιζέλος τη «γλιτώνει» με επιπόλαια τραύματα στο δεξί του χέρι. Η είδηση έφτασε γρήγορα στην Αθήνα, ωστόσο παραποιήθηκε, με αποτέλεσμα να διαδοθεί ότι ο πρωθυπουργός ήταν νεκρός.

Αυτό οδήγησε σε άγρια μαζική βία από τους Βενιζελικούς προς τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ως αποτέλεσμα καταστράφηκαν τα γραφεία της Καθημερινής και του Ριζοσπάστη, το θέατρο Κοτοπούλη, ενώ λεηλατήθηκαν καταστήματα αλλά και κατοικίες αντίπαλων πολιτικών. Το αποκορύφωμα, ωστόσο, ήρθε μια μέρα μετά όταν εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από βενιζελικούς αξιωματικούς ο μεγάλος αντίπαλος του πρωθυπουργού, Ίωνας Δραγούμης.

Η Μελίνα ζητά πίσω τα ελγίνεια μάρμαρα

Σαν σήμερα, στις 30 Ιουλίου του 1982, η τότε υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, θέτει για πρώτη φορά το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, κατά τη διεθνή διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό. 

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News