Ηράκλειο

Τα 91α γενέθλια του Μίκη και ο θάνατος του Βαν Γκογκ (video)

Όταν ο αυτοκράτορας έγινε... Βουλγαροκτόνος

Πριν από ακριβώς 1002 χρόνια, διεξάγεται η περίφημη Μάχη του Κλειδίου, γνωστή και ως Μάχη της οροσειράς Μπέλλες, ανάμεσα στη Βυζαντινή και τη Βουλγαρική αυτοκρατορία. Η μάχη αποτέλεσε την κορύφωση της 50χρονης διαμάχης ανάμεσα στον Σαμουήλ της Βουλγαρίας και τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο. Όπως φανερώνει και το προσωνύμιο του τελευταίου, η μάχη στο Κλειδί τελείωσε με νίκη των Βυζαντινών.

91 κεράκια για τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη

Τα 91 χρόνια ζωής κλείνει σήμερα ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1925, στη Χίο, από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα και το βαπτιστικό του όνομα ήταν Μιχαήλ. Το 1942 εκδίδει τα πρώτα του ποιήματα με το ψευδώνυμο Ντίνος Μάης και το 1943 εγκαθίσταται στην Αθήνα σπουδάζοντας δίπλα στον Φιλοκτήτη Οικονομίδη. Εκείνη την περίοδο ξεκινά την αντιστασιακή του δράση τασσόμενος στο πλευρό της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. Στον Εμφύλιο θα εξοριστεί αρχικά στην Ικαρία και στη συνέχεια στη Μακρόνησο.

Το 1958 θα διαβάσει τον Επιτάφιο του Ρίτσου και ενθουσιασμένος μελοποιεί επί τόπου τα πρώτα οκτώ ποιήματα, τα οποία θα ηχογραφηθούν δύο χρόνια μετά από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Έτσι ξεκίνησε μια παραγωγική περίοδος κατά την οποία ο Μίκης συνδυάζει το λαϊκό τραγούδι με τα έργα των μεγάλων ποιητών της γενιάς του '30.Το 1963, μετά τη δολοφονία Λαμπράκη, ιδρύεται η «Νεολαία Λαμπράκη» της οποίας πρόεδρος εκλέγεται ο Θεοδωράκης. Μετά την απριλιανή δικτατορία ξεκινά για τον συνθέτη νέος κύκλος εξοριών που τελειώνει το 1970 οπότε και του χορηγήθηκε αμνηστία. Καταφεύγει στο εξωτερικό όπου δίνει συναυλίες κάνοντας ευρέως γνωστό στην Ευρώπη το τι συνέβαινε στην Ελλάδα. 

Μετά την κατάρρευση της Χούντας, έθεσε το ρητορικό δίλημμα «Καραμανλής ή τανκς». Τα επόμενα χρόνια εκλέχτηκε βουλευτής δύο φορές με το ΚΚΕ και άλλες δύο με τη Νέα Δημοκρατία. Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, μάλιστα, ανέλαβε υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Παράλληλα, μαζί με τον Τούρκο μουσικό Λιβανελί ξεκινά μια προσπάθεια προσέγγισης ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό. Πριν από λίγα χρόνια ίδρυσε το κίνημα της «Σπίθας», ενώ μέχρι σήμερα τοποθετείται συχνά δημοσίως σχολιάζοντας τις εγχώριες -και όχι μόνο- εξελίξεις.

Ο θάνατος του Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Ιουλίου του 1890 όταν αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία μόλις 37 ετών, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Ο Ολλανδός ζωγράφος έζησε άσημος, ωστόσο, μετά θάνατο, το έργο του γνώρισε την απόλυτη αναγνώριση. Σήμερα θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια