default-image

Η συνάντηση που καθόρισε τη νομισματική εικόνα του κόσμου

Ηράκλειο
Η συνάντηση που καθόρισε τη νομισματική εικόνα του κόσμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, στις 22 Ιουλίου του 1944, ολοκληρώνεται στις ΗΠΑ, η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μπροστά στη διαφαινόμενη ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων της και συγκλήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Φρανκλίνο Ρούσβελτ. Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν συνολικά 730 αντιπρόσωποι από 44 χώρες του κόσμου.

Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Κυριάκος Βαρβαρέσος, ενώ στην ελληνική αποστολή συμμετείχε και ο νεαρός τότε οικονομολόγος, Ανδρέας Παπανδρέου.

Ανάμεσα στις αποφάσεις που ελήφθησαν, ήταν η σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επίσης, αποφασίστηκε η αντικατάσταση του χρυσού από το δολάριο για τις διεθνείς συναλλαγές.

Η καταδίκη των Rolling Stones

Πριν από ακριβώς 51 χρόνια, στις 22 Ιουλίου του 1965, τρία μέλη των θρυλικών ροκάδων Rolling Stones καταδικάζονται από λονδρέζικο δικαστήριο σε πρόστιμο... 5 λιρών. Πρόκειται για τους Μικ Τζάγκερ, Μπράιαν Τζόουνς και Μπιλ Γουάιλμαν, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για προσβολή της δημοσίας αιδούς, καθώς… ούρησαν σε πολυσύχναστο δρόμο της αγγλικής πρωτεύουσας.

Τα τουρκικά τανκς στην Κερύνεια

Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Ιουλίου του 1974 όταν ο πρόεδρος «μαριονέτα» της χούντας στην Κύπρο, Νίκος Σαμψών, κηρύσσει την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι βγάζουν στους δρόμους της Κερήνειας τα τανκς, ενώ το βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου «πλημμυρίζει» από Τούρκους αλεξιπτωτιστές. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διατάζει κατάπαυση του πυρός σε όλο το νησί, ωστόσο ο τουρκικός στρατός την παραβιάζει.

Η μονομαχία Λεωνίδη-Σουλεϊμάνογλου

Σαν σήμερα, πριν από 20 χρόνια, λαμβάνει χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, η συγκλονιστική μονομαχία ανάμεσα στον Έλληνα αρσιβαρίστα Βαλέριο Λεωνίδη και τον Τούρκο αντίπαλό του, Ναϊμ Σουλεϊμάνογλου, στην κατηγορία των 64 κιλών. Ο Λεωνίδης κατακτά τελικά το αργυρό μετάλλιο σηκώνοντας 145 κιλά στην κίνηση του αρασέ, 187,5 κιλά στο ζετέ (παγκόσμιο ρεκόρ) και 332,5 κιλά στο σύνολο.

Ο μεγάλος Τούρκος αρσιβαρίστας επικρατεί του Βαλέριου και κατακτά το τρίτο συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην καριέρα του. Λίγο πριν την απονομή, ο Λεωνίδης λέει στον επονομαζόμενο και ως «Ηρακλή τσέπης»: «Ναίμ είσαι ο καλύτερος», ωστόσο ο Σουλεϊμάνογλου του απαντά: «Όχι, Βαλέριε. Και οι δύο είμαστε οι καλύτεροι».

Το μακελειό του αιώνα στη Νορβηγία

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα 22α Ιουλίου του 2011 όταν ο μανιακός νεοναζί Αντρές Μπρέιβικ προχωρά σε μια άνευ προηγουμένου σφαγή στη Νορβηγία… Αφού τοποθετεί βόμβες στην πρωτεύουσα της χώρας, Όσλο, μεταβαίνει στο νησί Ουτόγια και εκτελεί όποιον βρίσκει μπροστά του. Οι νεκροί από το μακελειό της Νορβηγίας ανήλθαν στους 77.

Eπιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News