default-image

Προσοχή σκληρές εικόνες! Κουφάρια ζώων κατακλύζουν το ΒΟΑΚ

Ηράκλειο
Προσοχή σκληρές εικόνες! Κουφάρια ζώων κατακλύζουν το ΒΟΑΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαρδιωτικό είναι το θέαμα που αντικρίζουν καθημερινά εκατοντάδες οδηγοί οι οποίοι διασχίζουν το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης: Σε πολλά σημεία του, ο μεγαλύτερος σε μήκος δρόμος του νησιού μας κατακλύζεται σχεδόν σε μόνιμη βάση από πτώματα άτυχων ζώων, που τραυματίζονται θανάσιμα από τα διερχόμενα οχήματα.

Στο μίνι οδοιπορικό που πραγματοποίησε η "Νέα Κρήτη" στο Βόρειο Οδικό Άξονα, o φακός του φωτορεπόρτερ της εφημερίδας μας και του neakriti.gr, Νίκου Χαλκιαδάκη, αποτύπωσε τη θλιβερή πραγματικότητα, η οποία, αν μη τι άλλο, ντροπιάζει τους ντόπιους - και όχι μόνο - οδηγούς αλλά και τις Αρχές.

Το μείζον ζήτημα με τα κουφάρια - κυρίως - σκυλιών και γατιών, τα οποία παρασύρονται από τα αυτοκίνητα και τις μηχανές που αναπτύσσουν αναγκαστικά μεγάλες ταχύτητες στο ΒΟΑΚ, δεν είναι κάτι που προέκυψε πρόσφατα.

Το θέμα υφίσταται εδώ και χρόνια, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν κατά καιρούς οι αρμόδιοι φορείς, παραμένει άλυτο. Για ποιους λόγους, ωστόσο, συνεχίζουν να σκοτώνονται τα ζώα της κρητικής πανίδας; Όπως ανέφεραν μιλώντας στη "Ν.Κ." ντόπιοι φιλόζωοι, προφανώς το πρόβλημα υφίσταται λόγω της μη επαρκούς περίφραξης του Βόρειου Οδικού Άξονα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το γεγονός αυτό εγκυμονεί πλείστους κινδύνους όχι μόνο για τα ανυποψίαστα ζώα, αλλά και για τους ανθρώπους.

Εντούτοις, είναι λογικό σε ένα οδικό δίκτυο το οποίο απλώνεται κατά μήκος και των τεσσάρων νομών του νησιού, καλύπτοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα της κρητικής γης, να παρεισφρέουν αδέσποτοι σκύλοι και γάτες, αλλά και άλλα θηλαστικά, όπως για παράδειγμα ζουρίδες και σκίουροι.

Επίσης, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπου οι ντόπιοι οδηγοί - δικαιολογημένα - κατηγορούνται για επιπόλαιη οδήγηση, εν προκειμένω οι Κρητικοί οδηγοί δε φέρουν ευθύνη για το πρόβλημα που προκαλείται.

Κι αυτό γιατί, όταν κάποιος οδηγεί αναπτύσσοντας μεγάλες ταχύτητες, δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τη σωματική ακεραιότητα (του ίδιου, των συνεπιβατών του, αλλά και των οδηγών των υπόλοιπων οχημάτων), προκειμένου να σώσει ένα ζώο, το οποίο ξαφνιασμένο βρίσκεται μπροστά από το αυτοκίνητό του...

Εκτός, όμως, από αυτό καθαυτό το πρόβλημα που δεν είναι άλλο από το θανάσιμο τραυματισμό των ζώων, εξίσου σημαντικό ζήτημα εγείρεται κι από το ότι τα κουφάρια των άτυχων τετράποδων παραμένουν για μέρες ολόκληρες στο οδόστρωμα του ΒΟΑΚ. Σε αντίθεση, ωστόσο, με τους δρόμους εντός του αστικού ιστού, όπου οι διερχόμενοι οδηγοί ή πεζοί μπορούν να καλύψουν το "θεσμικό κενό" της Πολιτείας, αναλαμβάνοντας δράση και απομακρύνοντας μόνοι τους από το οδόστρωμα τις σωρούς των σκοτωμένων ζώων, στο ΒΟΑΚ κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί για ευνόητους λόγους...

Ζήτημα υγιεινής

Το πρόβλημα φαντάζει άλυτο, καθώς τα κουφάρια των ξεψυχισμένων ζώων μένουν για μέρες ολόκληρες στο οδόστρωμα: Τα διερχόμενα οχήματα περνούν αναγκαστικά από πάνω τους μέχρι τα πτώματα να λειώσουν και να γίνουν τελικά ένα με την άσφαλτο... Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, εκτός από το σοβαρό πρόβλημα αισθητικής το οποίο εγείρεται και το οποίο προκαλεί ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οπότε και στο νησί μας συρρέουν κατά χιλιάδες τουρίστες από όλα τα μέρη της υφηλίου, υπάρχει εξίσου σοβαρό ζήτημα υγιεινής: Τα κορμιά των άψυχων ζώων παραμένουν εκτεθειμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εγκυμονώντας - μεταξύ άλλων - κινδύνους και για τη δημόσια υγεία.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις που έχουν γίνει και τα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ, οι αρμόδιες Αρχές αδυνατούν να εξασφαλίσουν μια στοιχειωδώς τακτική απομάκρυνσης των νεκρών ζώων από το εθνικό οδικό δίκτυο του νησιού μας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις όπου βλέπουμε το πτώμα ενός ζώου, που στο ψυχορράγημά του κατάφερε να συρθεί μέχρι την άκρη του δρόμου, ακόμη και για μια βδομάδα ή δέκα μέρες!

Οι αρμόδιοι επικαλούνται ελλείψεις σε προσωπικό και κονδύλια, αλλά το πρόβλημα παραμένει: Αισθητική και πολιτισμός, αλλά και δημόσια υγεία, επιβάλλουν να υπάρξει κινητοποίηση άμεση.

Οπότε, περιμένουμε τις κινήσεις των αρμόδιων φορέων και εν ανάγκη θα επανέλθουμε με νέο ρεπορτάζ!

ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News