default-image

Το ΙΤΕ συντηρεί με λέιζερ τα μνημεία της Κίνας (photos)

Ηράκλειο
Το ΙΤΕ συντηρεί με λέιζερ τα μνημεία της Κίνας (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπουδαία συνεργασία σε επίπεδο έρευνας και τεχνολογίας εγκαινιάσθηκε σήμερα στην Κίνα με τα αποκαλυπτήρια πλακέτας, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του κοινού εργαστηρίου μεταξύ του ΙΤΕ και του Μουσείου του Ανακτόρου στο Πεκίνο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε την πλακέτα στο Μουσείο του Ανακτόρου, η οποία αναφέρει:

Niki: China - Greece Laser Technology joint laboratory on cultural heritage

Έλληνες και Κινέζοι ερευνητές αποφάσισαν να δώσουν το όνομα Niki στο κοινό εργαστήριο που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ και του τμήματος συντήρησης του Μουσείου του Ανακτόρου της Απαγορευμένης Πόλης.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η σπουδαία αυτή συνεργασία, που αποτελεί αναγνώριση της πρωτοπορίας των Ερευνητών του ΙΤΕ στο διεθνές επιστημονικό γίγνεσθαι και αναδεικνύει την Κρήτη αλλά και την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015. Τότε η υποδιευθύντρια του Μουσείου του Ανακτόρου, καθηγήτρια κα. Song Jirong, συνοδευόμενη από τον Διευθυντή, τον Υποδιευθυντή και Ερευνητές του τμήματος συντήρησης του Μουσείου επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Σ' εκείνη την επίσκεψη οι Κινέζοι εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον «αναφορικά με τις τεχνολογίες που αναπτύσσει το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ για την ανάλυση, διάγνωση και συντήρηση αντικειμένων και μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς, οι οποίες βασίζονται σε λέιζερ», αναφέρει στο neakriti.gr ο Διευθυντής κ. Σπύρος Αναστασιάδης.

Ως επισφράγισμα του ενδιαφέροντος των Κινέζων για τις συγκεκριμένες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο ΙΤΕ ήρθε «το μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία ενός κοινού εργαστηρίου μεταξύ του ΙΤΕ και του Μουσείου του Ανακτόρου, το οποίο υπογράφηκε στην Κρήτη σ' εκείνη την πρώτη επίσκεψη τον Ιούνιο του 2015. Τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας αυτού του εργαστηρίου έκανε σήμερα, ένα χρόνο μετά, ο Πρωθυπουργός στην Κίνα», συνεχίζει ο κ. Αναστασιάδης.

Μία σημαντική παράμετρος στην όλη υπόθεση, που δείχνει γλαφυρά την αγάπη των Κινέζων για την αρχαία Ελλάδα και αναδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι η κοινή απόφαση Ελλήνων και Κινέζων να ονομάσουν το εργαστήριο Niki. Το όνομα Niki στα κινέζικα δε σημαίνει κάτι, αλλά αναφέρεται στην αρχαία πόλη Νίγια της επαρχίας Γιουνάν της Κίνας, όπου είχαν εγκατασταθεί απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη όπου ξεκίνησε η συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ με το Μουσείο του Ανακτόρου στο Πεκίνο, το καλοκαίρι του 2015

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ τονίζει ότι με τη συγκεκριμένη συνεργασία «προσδοκούμε να ανοίξουμε δρόμους για την εφαρμογή των τεχνολογιών που αναπτύσσουμε εμείς εδώ στην Κίνα, αυτή την τεράστια χώρα με την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά. Μην ξεχνάτε, όμως, πως η εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών απαιτεί επιπλέον έρευνα για την εξειδίκευση της χρήσης τους στα συγκεκριμένα αντικείμενα και μνημεία».

Συνεργασία ΙΤΕ - Ακρόπολης

Εκπληκτικά όσα μας αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου, προκαλούν τον θαυμασμό για την δουλειά που επιτελείται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Πώς προέκυψε όμως η συνεργασία; Πώς ανακάλυψαν οι Κινέζοι το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής του ΙΤΕ;

Και σε αυτό ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι «το ΙΤΕ έχει δημιουργήσει το δίκτυο ΠΡΑΞΗ ένας από τους σκοπούς του οποίου είναι η μεταφορά τεχνολογίας από τα εργαστήρια του ΙΤΕ προς εταιρείες ή άλλους φορείς. Η ΠΡΑΞΗ συνεργάζεται με την Κίνα και ειδικότερα με το «China Science and Technology Exchange Center" και έτσι έγινε η πρώτη επαφή με το Μουσείο του Ανακτόρου. Στη συνέχεια είδαν την δουλειά που κάνουμε με την Ζωφόρο του Παρθενώνα και αργότερα με τις Καρυάτιδες και ξεκίνησε η προσέγγιση».

Συστήματα λέιζερ που έχουν αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ βρίσκονται στον βράχο της Ακρόπολης πάνω από δεκαπέντε χρόνια, όπου έχουν συμβάλλει στον καθαρισμό των μνημείων. Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα με τα επιτεύγματα Ελλήνων επιστημόνων η αναγνώριση της προσπάθειας ήρθε από το εξωτερικό.

«Για να φτάσουμε στις συγκεκριμένες εφαρμογές προηγήθηκε συστηματική προσπάθεια τόσο σε βασική όσο και σε εφαρμοσμένη έρευνα πλέον των 20 ετών για το πώς αλληλοεπιδρούν τα λέιζερ με τα υλικά από τα οποία αποτελούνται τα αντικείμενα και μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς. Είναι ακόμα ένα παράδειγμα της πολύ σημαντικής ερευνητικής δουλειάς που γίνεται από τους Ερευνητές και το προσωπικό του Ινστιτούτου που έχει φέρει το ΙΤΕ στην πρώτη γραμμή της επιστήμης και της τεχνολογίας», καταλήγει ο κ. Σπύρος Αναστασιάδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

Πηγή φωτογραφιών από Κίνα: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News