default-image

Τα βαφτίσια των σχολείων και τα κελιά των φυλακών

Ηράκλειο
Τα βαφτίσια των σχολείων και τα κελιά των φυλακών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίσω στο 2008 μας γυρίζει η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία με την πρότασή της για τα "βαφτίσια" των σχολείων, που προκειται να παρουσιαστεί επίσημα την Παρασκευή 27 Μαίου στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή προτείνει τη "βάπτιση του σχολείου για λο?γους συμβολικου?ς και για την εξασφα?λιση ταυτο?τητας". Ανάλογη πρόταση είχε κάνει στις αρχές του 2008 οπότε και ο τότε Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος είχε πει το αμίμητο: «Με αριθμούς ονοματίζονται μόνο τα κελιά των φυλακών. Ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να δίδει ονόματα στις σχολικές μονάδες, ονόματα διαπρεπών Ελλήνων της περιοχής όπου διακρίθηκαν είτε κατά τους εθνικούς αγώνες, είτε για την πνευματική ή πολιτιστική τους συνεισφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό, είτε επειδή διακρίθηκαν στα γράμματα, τις τέχνες και τον αθλητισμό».

Τότε, η πρόταση για ονοματοδοσία των σχολείων είχε γίνει αποδεκτή με σχόλια θετικά από την εκπαιδευτική κοινότητα, παρότι σίγουρα δεν ήταν το μείζον πρόβλημα που έχριζε επίλυσης. Σε επίπεδο Νομού Ηρακλείου, μάλιστα, είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες επιλογής ονομάτων στα σχολεία. Τα ονόματα της "Ελλης Αλεξίου", του "Νίκου Καζαντζάκη" και του "Δομίνικου Θεοτοκόπουλου" διεκδικούσαν περισσότερες από μια σχολικές μονάδες... Ωστόσο, άγνωστο γιατί η ονοματοδοσία των σχολείων ουδέποτε προχώρησε και παρέμεινε στη συνείδηση των σχολικών κοινοτήτων ως άλλο ένα πυροτέχνημα...

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News