default-image

Ορατός πλέον ο κίνδυνος λειψυδρίας το καλοκαίρι στην Κρήτη

Κρήτη
Ορατός πλέον ο κίνδυνος λειψυδρίας το καλοκαίρι στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ ανομβρίας με ότι αυτό μπορεί να καλλιεργεί ως φόβους για λειψυδρία ενόψει του καλοκαιριού που ήδη χτυπάει "κόκκινο", καταγράφεται και επιστημονικά στην Κρήτη, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας 2010 έως 2015, η μείωση στον Ψηλορείτη είναι από 30% έως 50%, στη δυτική Κρήτη, το κεντρικό Ηράκλειο και τα Λασιθιώτικα Όρη από 50% έως 60% και στην περιοχή της Σητείας-Ζάκρου από 60% έως 70%.

Το θέμα έχει δημιουργήσει πανικό, καθώς δε λείπουν οι διατυπώσεις ότι μπορεί αυτή η χρονιά να αποδειχθεί όχι μόνο η πιο στεγνή αλλά και η πιο επικίνδυνη λόγω έλλειψης νερού.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο υδρολογικό έτος (Σεπτέμβριος 2014-Μάρτιος 2015), η μείωση σε όλη την Κρήτη είναι από 50% έως 70%, με τους δημάρχους ήδη να εξετάζουν μια σειρά από μέτρα προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο να στερέψουν γεωτρήσεις και το νερό να γίνει είδος πολυτελείας.

Ακόμη και σενάρια να αυξήσουν τα τέλη για το νερό κάνουν οι δήμαρχοι του νησιού που καλούν τους παραγωγούς να είναι προσεκτικοί στη διαχείριση του νερού.

Τον κώδωνα του κινδύνου όμως κρούουν οι καλλιεργητές που διευκρινίζουν ότι τόσο τα ελαιόδεντρα όσο τα αμπέλια και οι άλλες καλλιέργειες μέχρι και τα θερμοκήπια εντοπίζουν ήδη προβλήματα που μπορεί να συνδυαστούν και να συνοδευτούν από μειωμένη έως αποδεκατισμένη παραγωγή, ως αποτέλεσμα της ξηρασίας.

Ανάμεσα πάντως στα μέτρα περιορισμού των δυσμενών επιπτώσεων λόγω της μειωμένης ετήσιας βροχόπτωσης είναι:

*Ο έλεγχος και επιδιόρθωση βλαβών και τυχόν διαρροών.

*Περιορισμός καθαρισμού αυλών και κοινόχρηστων χώρων.

*Αποφυγή πλυσίματος αυτοκινήτων.

*Πότισμα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα με σύστημα της στάγδην άρδευσης.

*Να περιορίσουν τις υδροβόρες καλλιέργειες και να αποφύγουν κατά το δυνατόν την φύτευση νέων καλοκαιρινών καλλιεργειών.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News