Ηράκλειο

Ομοβροντία "πυρών" στο Δημοτικό Συμβούλιο

Επί δυόμισι σχεδόν ώρες δημοτική Αρχή και παρατάξεις της αντιπολίτευσης διασταύρωναν τα "ξίφη" τους για ένα θέμα που εξελίχτηκε στο πρώτο μείζον πολιτικό ζήτημα για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορούσε την υπόθεση των 36 συμβασιούχων των παιδικών σταθμών να ανάβει φωτιές!  Τα "καρφιά" έδιναν και έπαιρναν προς τη δημοτική Αρχή για πολιτική δειλία, μνημονιακή υποταγή, αυτοδιοικητικά σύνδρομα φοβικότητας απέναντι σε εγκυκλίους και υπουργικά έγγραφα και παραπλάνηση των εργαζομένων και της κοινής γνώμης.

Μάλιστα, αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα ανάλογων δικαστικών περιπτώσεων εργαζομένων σε άλλους δήμους της χώρας, όπου έγιναν αντίθετες κινήσεις και υπήρξε αντίθετο αποτέλεσμα υπέρ των εργαζομένων δίχως καμία επίπτωση προς τη διοίκηση του Δήμου. Εικόνα που έδωσε επίσης, ερωτηθείς για το θέμα στο περιθώριο της πολιτικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ, και το μέλος της Κ.Ε. του κόμματος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης, παραπέμποντας στην αντίθετη πρακτική, της μη άσκησης εφέσεων κατά των πρωτοβάθμιων δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζομένους, που ακολουθείται στο Δήμο της Αθήνας.

Απαντώντας στις πανταχόθεν βολές, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου από την πλευρά της επέμεινε, "πατώντας" πάνω στις συμβουλευτικές εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου στη γραμμή της υποβολής έφεσης κατά της πρωτοβάθμιας δικαστικής απόφασης υπέρ των συμβασιούχων, υποστηρίζοντας πως αυτό γίνεται για το καλό των εργαζομένων! Με τη σφοδρή αντιπαράθεση να παίρνει και διαστάσεις επί προσωπικού... Μάλιστα η πρώην πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Ελένη Κόκορη ξέσπασε για την κλήση της σε απολογία από τις εισαγγελικές Αρχές, κάνοντας λόγο για εις βάρος της "κάρφωμα" από στέλεχος της νέας δημοτικής Αρχής. Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός της απάντησε πως η παράταξή του δεν έχει χαφιέδες!

Μέσα στο θυελλώδες αυτό κλίμα, τελικά κατά πλειοψηφία, και με καταψήφιση από σύσσωμη την αντιπολίτευση, επισφράγισε την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του ΔΟΠΑΦΜΑΗ για την υποβολή έφεσης, υπό τις οργισμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που χαρακτηρίζουν από την πλευρά τους αίολα τα επιχειρήματα της δημοτικής Αρχής και την κατηγορούν για πολιτική φυγομαχία, με πρόσχημα μια απόφαση Δ.Σ. δημοτικού οργανισμού!

Για να φτάσουμε στην ψηφοφορία και το τελικό αυτό αποτέλεσμα είχε προηγηθεί ένα άγριο "σφυροκόπημα" εκ μέρους όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Το θέμα έβαλε εκτός ημερησίας διάταξης ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανόλης Συντυχάκης, λέγοντας: «Γιατί υπεκφεύγει η δημοτική Αρχή και προσπαθεί να προκαταβάλει αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με αποφάσεις Δ.Σ. οργανισμού του Δήμου; Ο καθένας κρίνεται με τη στάση και με την ψήφο του.

Θέλω να απευθυνθώ σε σας, κύριε δήμαρχε... Είναι ανεξάρτητη πολιτική το να επικαλείται η δημοτική Αρχή τάχατες τη νομιμότητα; Αντί να σηκώσει πολιτικό, αυτοδιοικητικό ανάστημα και να στηρίξει σε τελική ανάλυση εμπράκτως τις ίδιες τις προεκλογικές της εξαγγελίες; Ξεκαθαρίστε μας επιτέλους με ποια θέση είστε... Με τους εργαζόμενους; Με την κυβέρνηση; Με την τρόικα;», ανέφερε ο κ. Συντυχάκης.

Σε εξίσου υψηλούς τόνους και το "κατηγορώ" της παράταξης "Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες" κατά των χειρισμών της δημοτικής Αρχής.

Ο επικεφαλής Ηλίας Λυγερός, πέρα από την κριτική προς τη δημοτική Αρχή, επιτέθηκε και στο γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γρηγόρη Ροκαδάκη, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την κίνησή του να ακυρώσει την απόφαση της μη υποβολής έφεσης που είχε λάβει για το θέμα η προηγούμενη διοίκηση του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, ενώ τόσο ο κ. Λυγερός όσο και ο Μιχάλης Κασσαπάκης εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν πως ο Δήμος δεν υποχρεούται να εφεσιβάλει την πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση, η οποία δικαίωσε τους συμβασιούχους, επιβάλλοντας μάλιστα τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Και αυτό γιατί, όπως τόνισαν, η υποχρέωση άσκησης έφεσης ορίζεται για τις δικαστικές περιπτώσεις όπου τίθεται μισθολογικό ζήτημα και μισθολογικές διεκδικήσεις από πλευράς εργαζομένων, κάτι που δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού το αίτημα αφορούσε στην παραμονή στην εργασία. Μάλιστα, και οι δύο αναφέρθηκαν σε παραδείγματα άλλων δήμων της χώρας, όπου συμβασιούχοι με βάση πρωτοβάθμιες και όχι οριστικές, αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις προσελήφθησαν ως αορίστου χρόνου, με τη συναίνεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και χωρίς καμία επίπτωση για δημάρχους, δημοτικές Αρχές και Δημοτικά Συμβούλια!

Υπέρ των εργαζομένων και κατά κάθε απόλυσης τάχθηκε στην τοποθέτησή της η εκπρόσωπος της Άμεσης Δημοκρατίας, Μόνα Αμανατίδου, που παράλληλα ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν να καλείται να εκφράσει θέση χωρίς να γνωρίζει τη θέση των ίδιων των 36 συμβασιούχων.

Επίθεση στη δημοτική Αρχή εξαπέλυσε εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης - και απουσία του Γιάννη Κουράκη - ο Βαγγέλης Σισαμάκης, ο οποίος πρότεινε να ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο που θα ανατρέπει την προ ημερών απόφαση του Δ.Σ. του ΔΟΠΑΦΜΑΗ για την άσκηση έφεσης.

Οργή Λαμπρινού: «Δεν υπάρχουν χαφιέδες»

Τα αίματα άναψαν ακόμα περισσότερο όταν το λόγο πήρε η Ελένη Κόκορη, για να ακολουθήσει μια σφοδρή λεκτική αψιμαχία με το δήμαρχο Ηρακλείου. Εμφανώς φορτισμένη λόγω της εισαγγελικής κλήσης της, η ίδια ξέσπασε με οργή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ διώκομαι για το θέμα, αλλά εκτός από πολιτικό, έχω και ηθικό λόγο, τον οποίο είμαι αποφασισμένη να τηρήσω μέχρι τέλους, ανεξάρτητα από την κατάληξη της υπόθεσης αυτής. Επί μια 4ετία αγωνίστηκα στη συγκεκριμένη υπόθεση να παραμείνουν οι εργαζόμενοι και να μην κινδυνεύσουν να κλείσουν παιδικοί σταθμοί. Και φυλακή να με βάλουν, εγώ δεν μπορώ να τα γυρίσω και να κινηθώ εναντίον των εργαζομένων.

Δυστυχώς, η νέα δημοτική Αρχή βλέπω ότι ακολουθεί πιστά τη μνημονιακή πολιτική και τις επιταγές του ΔΝΤ. Εγώ επιμένω στο ηθικό μου χρέος. Δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν. Κάποιος βέβαια με... έδωσε. Όλοι, νομίζω, ξέρουμε ποιος είναι. Δεν μπορώ να επεκταθώ περαιτέρω αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε η κ. Κόκορη.

Η τελευταία αυτή αποστροφή του λόγου της προκάλεσε την άμεση, έντονη αντίδραση του δημάρχου Ηρακλείου.

«Η κ. Κόκορη είπε ουσιαστικά πως κάποιος την "κάρφωσε" στον εισαγγελέα. Αν αναφέρεστε σε μας, έχω να σας πω πως η παράταξή μας δε διαθέτει χαφιέδες! Αν αναφέρεστε αλλού, να κατονομάστε ποιον εννοείτε», ήταν η οργισμένη απάντηση του Βασίλη Λαμπρινού, με την κ. Κόκορη να ανταπαντά πως δε θα κατονομάσει γιατί έχει μάθει το πρόσωπο τηλεφωνικά, άρα δε θα μπορεί να τα αποδείξει και θα κινδυνεύσει να μπλέξει νομικά...

Από 'κει και πέρα, ως προς αυτό καθαυτό το ζήτημα των 36 συμβασιούχων, ο δήμαρχος Ηρακλείου προέταξε τη νομική εισήγηση από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία και του έθεσε, όπως είπε, δύο προτάσεις: Είτε ο Δήμος να ασκήσει έφεση και να πάει δύο-τρία χρόνια πίσω, εξασφαλίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για να βρεθεί ενδεχομένως άλλη λύση, είτε να μην ασκηθεί έφεση, με τον πολύ σοβαρό κίνδυνο να υπάρξουν προβλήματα πληρωμής των εργαζομένων.

«Προφανώς επιλέχθηκε η πρώτη λύση ως προτιμότερη για τους ίδιους τους εργαζόμενους», τόνισε ο κ. Λαμπρινός. Υπό τις έντονες ωστόσο αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που χαρακτήρισαν «παραμύθι» την αιτιολογία ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τις πληρωμές των συγκεκριμένων εργαζομένων αν δεν υποβληθεί έφεση κατά της υπέρ τους πρωτοβάθμιας δικαστικής απόφασης.

Στο θέμα τοποθετήθηκαν και άλλοι σύμβουλοι, όπως ο Νίκος Γιαλιτάκης από την παράταξη Κουράκη, καθώς και οι Μαρία Καλουδιώτη και Γιώργος Μανδαλάκης από την παράταξη Λυγερού, οι οποίοι τόνισαν πως είναι παράδοξο και αντιφατικό μια δημοτική Αρχή να προσβάλει με έφεση μια απόφαση υπέρ εργαζομένων και να ισχυρίζεται πως το πράττει για το καλό τους. Και απηύθυναν αίτημα ανάκλησης της απόφασης υποβολής έφεσης. Αίτημα βεβαίως που απορρίφθηκε στην ψηφοφορία που ακολούθησε, αφού κατά πλειοψηφία, με υπερψήφιση μονάχα της πλειοψηφούσας παράταξης, έγινε αποδεκτή η προ ημερών απόφαση του ΔΟΠΑΦΜΑΗ και το θέμα έληξε εκεί...

Σημειώνεται ότι νωρίτερα εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και της Ένωσης Γονέων Μαθητών πραγματοποίησαν παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή τα προβλήματα της εκπαίδευσης...

Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια