default-image

«Αγροτικός Αύγουστος 2012» στα Χανιά

Κρήτη
«Αγροτικός Αύγουστος 2012» στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 14η συνεχή χρονιά και με την  συμμετοχή ενενήντα εκθετών από όλη την Κρήτη  έχοντας ως  στόχο την προβολή και προώθηση των κρητικών προϊόντων ποιότητας, ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012, η έκθεση «Αγροτικός Αύγουστος  2012».

Την έκθεση  συνδιοργανώνουν   ο δήμος Χανίων η  Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Εμπορικό - Βιομηχανικό  Επιμελητήριο Χανίων, μέχρι και την Τετάρτη 8 Αυγούστου  στο χώρο της Δυτικής Τάφρου στο παλιό λιμάνι.

Την κορδέλα των εγκαινίων που  θα γίνουν την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012 στις 20.30, θα κόψει ο  Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη.

 Η  έκθεση, θα είναι ανοικτή τις ώρες 19.30 - 23.30 καθημερινά, ενώ παράλληλα με τη λειτουργία της και στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές βραδιές με τη συμμετοχή παραδοσιακών συγκροτημάτων των Χανίων.  

Φέτος θα κληρωθούν για τους επισκέπτες, ένα αυτοκίνητο και άλλα δώρα.

 «Είναι  ένα φεστιβάλ γεύσεων, μία γιορτή της Κρητικής γης, που στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική περιφέρεια μπορεί, έχει τη θέληση και τις δυνατότητες για ανάπτυξη και πρόοδο», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου  ο  δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.

 «Το μήνυμά μας όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος είναι: Να επιστρέψουμε στη γη μας, στις ρίζες μας, να επαναφέρουμε τα αγνά προϊόντα μας στα ελληνικά ράφια, να καταναλώνουμε κατά προτεραιότητα αυτά που παράγουμε και να μετατρέψουμε επί τέλους σε θετικό το εμπορικό ισοζύγιο των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας έναντι των εισαγωγών», συμπλήρωσε  ο κ. Σκουλάκης.

 Ο  Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, κάλεσε «όλους τους Κρητικούς να επισκεφθούν την Έκθεση», στέλνοντας το μήνυμα ότι «στη σημερινή εποχή της βαθιάς κρίσης, είναι αναγκαίο να επιστρέψουμε στην γη μας, να γνωρίσουμε τα προϊόντα μας, να καταναλώνουμε τα ντόπια προϊόντα, τα οποία οι παλιότεροι έχουν ξεχάσει και οι νεώτεροι δεν τα έχουν δοκιμάσει».

 «Το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, στέκεται πάντα  αρωγός σε κάθε προσπάθεια προώθησης των τοπικών ποιοτικών προϊόντων», τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Χανίων, Γιώργος Τραχαλάκης.

Στον φετινό «Αγροτικό Αύγουστο»  αναδεικνύουμε τα προϊόντα της ορεινής ενδοχώρας, επεσήμανε από την πλευρά του ο  Αντιδήμαρχος, Λευτέρης Αμπαδιωτάκης.

Όπως ανέφερε, αυτά είναι το πηχτόγαλο Χανίων, η γραβιέρα και το κάστανο.

 « Το πηχτόγαλο Χανίων είχε αναγνωρισθεί ως ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) από το 1995, χωρίς ποτέ να έχει τυποποιηθεί ως ΠΟΠ. Με πρωτοβουλία μας τυποποιήθηκε από τυροκομική μονάδα. Το ίδιο και η γραβιέρα Κρήτης ενώ εντός  των ημερών  ολοκληρώνεται και ο  φάκελος για το ΠΟΠ κάστανο Χανίων Κρήτης», σημείωσε ο κ. Αντιδήμαρχος.

 Ο  ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Χανίων, Στέλιος Ρίγλης, αναφέρθηκε  στην έκδοση του Δήμου Χανίων «Ημερολόγιο Κρητικής Διατροφής 2013», με παραδοσιακές συνταγές κρητικής διατροφής, το οποίο εκδόθηκε στο πλαίσιο του φετινού «Αγροτικού Αυγούστου».

 Πρόκειται για  διαφορετική έκδοση που  επιμελήθηκαν και παρουσιάζουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων « Αγροτικός Αύγουστος 2012» οι οργανωτές.  

 Το  ημερολόγιο Κρητικής διατροφής 2013 που θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες εκθέτες του «Αγροτικού Αυγούστου».

Μέσα στις 383 « γευστικές» σελίδες του βιβλίου υπάρχουν 365 παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης, μια , για κάθε μέρα του χρόνου.

 Όπως επισημαίνει στο εισαγωγικό του σημείωμα  ο επιμελητής κειμένων του βιβλίου γεωπόνος Στέλιος Ρίγλης, βασικός συντελεστής της καλής  υγείας είναι η διατροφή.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται συνταγές, με φυτά, βότανα κρέας γαλακτοκομικά, μέλι και θαλασσινά που είναι τα βασικά συστατικά της Κρητικής διατροφής.

 Διαχρονικά η Κρητική διατροφή σηματοδοτεί:

Τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, τη συστηματική άσκηση και κίνηση, τη λιτή απλή και με μέτρο διατροφή, τη γευστική και θεραπευτική διατροφή, τη σωστή αναλογία των τροφών, τις συντροφιές τα ανταμώματα τη φιλοξενία τα ήθη και τα έθιμα του νησιού.

Οι άξονες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η ανά ημέρα και μήνα παρουσίαση των συνταγών είναι η Ορθοδοξία, σύμφωνα με τους κανόνες της νηστείας, η παράδοση, η εποχικότητα, η παραγωγή των προϊόντων από πρώτες ύλες της Κρητικής γης, αλλά και τα ποτά, που συνοδεύουν κάθε συνταγή.

Κάθε συνταγή παρουσιάζεται από τα απαραίτητα υλικά, τον τρόπο εκτέλεσης, ενώ δίνονται και συμβουλές για τη σωστή εκτέλεση των συνταγών

Στόχος της έκδοσης είναι να «παντρέψει»  τον πολιτισμό με το γαστρονομικό πολιτισμό και να προβάλει τα προϊόντα της Κρητικής γης.

Παράλληλα να προσαρμόσει την Κρητική διατροφή με τις σύγχρονες ανάγκες.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται ημερολογιακά οι ημέρες νηστείας καθώς και οι ημέρες ψαροφαγίας.

Στο εξώφυλλο του βιβλίου παρουσιάζεται το Κρητικό μπουρέκι,  

( πίτα με ζύμη , πατάτες μυζήθρα κολοκύθια) ενώ υπάρχει και αλφαβητικό  ευρετήριο όλων των συνταγών.

Στις σελίδες του βιβλίου υπάρχει πρόλογος- χαιρετισμός του δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη  στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει πως. « μέσα από τις σελίδες του βιβλίου επιδιώκεται να δοθεί ένα μήνυμα ζωής  που πηγάζει από τη Σοφία χιλιάδων ετών διατροφικών συνηθειών των κατοίκων του νησιού όπως σώζονται μέχρι και σήμερα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News