Διαμαρτυρία μουσικών στα Χανιά, με αποδέκτη το Δήμο: «Εθελοντισμός ή απλήρωτη εργασία;»

Χανιά
Διαμαρτυρία μουσικών στα Χανιά, με αποδέκτη το Δήμο: «Εθελοντισμός ή απλήρωτη εργασία;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι μουσικοί είναι επαγγελματίες – εργαζόμενοι και πρέπει να επιβιώνουν μέσα από την εργασία τους», τονίζεται στην ανακοίνωση

Μέτρα στήριξης για τους μουσικούς που ζουν και εργάζονται στον νομό, ζητά από το Δήμο το Παράρτημα Χανίων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, που εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Δημοτική αρχή, «σε συνεργασία με τους Συλλόγους “Ορίζοντα” και “Rock under the clock” προσκαλεί για άλλη μία φορά μουσικούς και Dj’s να συμμετέχουν εθελοντικά, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ημέρας της μουσικής, στο 1ο Φεστιβάλ Μουσικής Χανίων».

«Οι μουσικοί είναι επαγγελματίες – εργαζόμενοι και πρέπει να επιβιώνουν μέσα από την εργασία τους», τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ όπως λένε, «απαιτούν» οι εργαζόμενοι μουσικοί σε εκδηλώσεις του δήμου να εργάζονται με σύμβαση εργασίας χωρίς να επωμίζονται οι ίδιοι την ασφάλισή τους.

Η ανακοίνωση:

Mε έκπληξη μας ενημέρωσαν μέλη μας, ότι έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων, κάλεσμα από τον Δήμο, ο οποίος σε συνεργασία με τους Συλλόγους “Ορίζοντα” και “Rock under the clock” προσκαλεί για άλλη μία φορά μουσικούς και Dj’s να συμμετέχουν εθελοντικά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ημέρας της μουσικής στο 1ο Φεστιβάλ Μουσικής Χανίων. Να υπενθυμίσουμε ότι λίγες μέρες πριν την περίοδο των Χριστουγέννων, το Σωματείο μας επέδωσε τα αιτήματά μας στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Χανίων (Ιωάννη Γιαννακάκη), όπως και σε άλλους Δήμους του νομού μας, στο οποίο μεταξύ άλλων αιτημάτων και διεκδικήσεων αναφέραμε α) την παύση, από πλευράς Δήμου, προσκλήσεων σε καλλιτέχνες για εθελοντική συμμετοχή, β) την αύξηση κονδυλίων για πολιτιστικές δράσεις και γ) τη διοχέτευση μεγαλύτερου μέρους αυτών των κονδυλίων, σε δράσεις και προτάσεις των καλλιτεχνών που διαμένουν στην πόλη μας. Παρόλο που στην συνάντηση ειπώθηκε πως τα κονδύλια για τον πολιτισμό ήδη είναι αυξημένα, με έκπληξη βλέπουμε πως για άλλη μία φορά οι μουσικοί καλούνται να παίξουν χωρίς αμοιβή!

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος μας έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα. Η προηγούμενη περίοδος μας έφερε όλους μπροστά στο αμείλικτο ερώτημα αν θα συνεχίσουμε να ασκούμε την τέχνη μας με την αφοσίωση που απαιτεί, καθώς και αν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να επιβιώνουμε από αυτή. Ήδη πολλοί συνάδελφοι που έχουν αφιερώσει χρόνια από τη ζωή τους σε σπουδές και μελέτη, έχουν αλλάξει επάγγελμα για να επιβιώσουν, ένα αυξημένο ποσοστό του κλάδου ετεροαπασχολείται και ένα επίσης μεγάλο ποσοστό συναδέλφων παραμένει εκτός εργασίας για πάνω από 3 χρόνια.

Σήμερα που οι χώροι Πολιτισμού έχουν ανοίξει, η ανασφάλεια για την επιβίωσή μας παραμένει. Το ίδιο και η επίθεση σε όσα εργασιακά δικαιώματα μας έχουν απομείνει. Μπροστά μας έχουμε τη μάχη της επιβίωσης από την ακρίβεια στην ενέργεια και όλα τα προϊόντα ως απόρροια της πράσινης μετάβασης, του πληθωρισμού, της ανάπτυξης και βέβαια των συνεπειών του πολέμου. Η τέχνη είναι μια μορφή εργασίας που απαιτεί κόπο και αφοσίωση ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και κοινωνική ανάγκη. Αφού ο δήμος θεωρεί πολυδιάστατη μορφή τέχνης την μουσική (όπως αναφέρει και στο εν λόγω κάλεσμα) έχει την υποχρέωση να στηρίξει τους καλλιτέχνες του τόπου και να διευκολύνει την παραγωγή πολιτισμού από τους εργαζόμενους μουσικούς, ώστε να απολαμβάνει και ο χανιώτικος λαός τα παράγωγα αυτά. Δεν θεωρείται στήριξη των μουσικών η δημιουργία ενός μουσικού φεστιβάλ στο οποίο οι μουσικοί θα παίζουν εθελοντικά.

Δυστυχώς, ακόμα και οι ισχνές υποσχέσεις του προηγούμενου διαστήματος παρέμειναν υποσχέσεις.

· Οι εργαζόμενοι μουσικοί σε εκδηλώσεις του δήμου να εργάζονται με σύμβαση εργασίας χωρίς να επωμίζονται οι ίδιοι την ασφάλισή τους (μέσω παροχής υπηρεσιών)

· Η πληρωμή τους από της εκδηλώσεις να γίνεται άμεσα και όχι μετά από μήνες, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις

· Σε περίπτωση βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων, το συγγενικό δικαίωμα

· Δωρεάν χώρο από τον δήμο για να μπορούν οι μουσικοί να κάνουν πρόβες, να βρίσκονται με άλλους μουσικούς, να αλληλοεπιδρούν και να παράγουν πολιτισμό

· Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα στήριξης για τους μουσικούς που ζουν και εργάζονται στον νομό

· Οι μουσικοί είναι επαγγελματίες – εργαζόμενοι και πρέπει να επιβιώνουν μέσα από την εργασία τους.

Σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων μίλησε το μέλος του Παραρτήματος Χανίων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και εκλεγμένος αντιπρόσωπος του Σωματείου στο Εργατικό κέντρο, Γιάννης Χίνος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News