Σημαντικά ύψη βροχής αναμένονται  στην Κρήτη και αύριο - Τι να περιμένουμε για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (pic)

Κρήτη
Σημαντικά ύψη βροχής αναμένονται  στην Κρήτη και αύριο - Τι να περιμένουμε για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (pic)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συνδυασμός ενός βαρομετρικού χαμηλού στις ακτές της Βόρειας Αφρικής και ψυχρών αερίων μαζών στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας βόρεια της Κρήτης είναι η αιτία των βροχοπτώσεων σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κ. Λαγουβάρδο

Σημαντικές βροχοπτώσεις αναμένονται στην Κρήτη αύριο Παρασκευή 02/06/2023. Αιτία των βροχοπτώσεων, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr Κώστα Λαγουβάρδο, είναι «ο συνδυασμός ενός βαρομετρικού χαμηλού στις ακτές της Βόρειας Αφρικής και ψυχρών αερίων μαζών στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας βόρεια της Κρήτης».

Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει το προβλεπόμενο ύψος βροχής μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, με τα συνολικά ύψη βροχής να ξεπερνούν τοπικά τα 80 χιλιοστά, οπότε απαιτείται προσοχή και επαγρύπνηση, όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος Κ. Λαγουβάρδος.

Πότε αναμένεται βελτίωση του καιρού

Βροχερό λοιπόν θα είναι το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη και αύριο με τις προβλέψεις να μιλούν για ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών από το πρωί του Σαββάτου.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αναμένεται να επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες, ενώ καλοκαιρινό θα είναι πια το σκηνικό από τη Δευτέρα, οπότε και προβλέπεται αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας.

Με άστατο καιρό, νεφώσεις και βροχές στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης αναμένεται να κυλήσει και η αυριανή, δεύτερη μέρα του Ιουνίου στην Κρήτη. Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει το νησί διαμορφώνοντας συνθήκες φθινοπώρου θα βρεθεί σε φάση εξασθένησης από αύριο το απόγευμα.

Οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι νεφώσεις και οι ασθενείς βροχές άδειασαν τις παραλίες, με τους τουρίστες να απολαμβάνουν τις ομορφιές των πόλεων. Στα Χανιά το ενετικό λιμάνι ήταν από νωρίς γεμάτο από κόσμο.

Μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής προβλέπονται βροχές κυρίως στα βόρεια και στην ενδοχώρα της Κρήτης, που κατά τόπους θα είναι έντονες.

Όσοι ωστόσο προγραμματίζουν εξορμήσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα έχουν σύμμαχο τον καλό καιρό. Από το πρωί του Σαββάτου οι συνθήκες θα θυμίσουν επιτέλους καλοκαίρι.

Αυξημένη θα είναι και η θερμοκρασία της θάλασσας σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, ενθαρρύνοντας κατοίκους και επισκέπτες της Κρήτης για τις πρώτες βουτιές.

Η δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου αναμένεται να είναι απόλυτα προσαρμοσμένη με τις συνθήκες της εποχής, ηλιοφάνεια θα επικρατεί σε ολόκληρη την Κρήτη και μια θερμή εισβολή την Τρίτη από τα νότια θα ανεβάσει τον υδράργυρο κοντά στους 30 βαθμούς.

 Σε αρκετές περιοχές οι ημέρες βροχόπτωσης τον Μάιο ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί την τελευταία 15ετία, σύμφωνα με το Meteo 01/06/2023

Έπειτα από έναν φτωχό χειμώνα σε βροχές και μια σχετικά άνυδρη άνοιξη για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας (με εξαίρεση τα δυτικά), ο Μάιος του 2023 παρουσίασε ένα εξαιρετικά βροχερό πρόσωπο.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr. μεγάλα ύψη βροχόπτωσης σημειώθηκαν στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ σε αρκετές περιοχές το πλήθος των ημερών βροχόπτωσης ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 2008. Συγκεκριμένα, στη Φλώρινα και στα Τρίκαλα σημειώθηκαν 20 ημέρες βροχοπτώσεων, στα Ιωάννινα 19, στο Κιλκίς 18, στη Δράμα 17, στη Θεσσαλονίκη, στην Αμφίκλεια και στην Τρίπολη 15 ημέρες. Επίσης, στη Λειβαδιά, τον Πύργο και τη Σπάρτη σημειώθηκαν 11 ημέρες βροχοπτώσεων.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισημαίνει ότι ο Μάιος είναι ένας μήνας κατά τον οποίο είναι φυσιολογικό να σημειώνονται αρκετές βροχές και καταιγίδες με τη μορφή αστάθειας, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλα κατά τόπους ύψη βροχής και μεγάλος αριθμός ημερών βροχόπτωσης είχαν παρατηρηθεί επίσης το 2007, το 2011, το 2016, το 2017 και το 2018.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News