Εξιχνιάστηκαν 46 απάτες: Έπειθαν ηλικιωμένους ότι δικαιούνται επιστροφή χρημάτων - Φόβοι για νέες καταγγελίες (vid)

Κρήτη
Εξιχνιάστηκαν 46 απάτες: Έπειθαν ηλικιωμένους ότι δικαιούνται επιστροφή χρημάτων - Φόβοι για νέες καταγγελίες (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 59 ατόμων που κρύβονται πίσω από 46 απάτες με λεία πάνω από 215.000 ευρώ - Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας δρούσαν στοχευμένα, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της παρουσίασης ψευδών γεγονότων ως αληθινά και εξαπατώντας κυρίως μέσω τηλεφωνικών κλήσεων

Την άκρη του νήματος για την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας με δράση σε όλη τη χώρα, που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες, κατάφερε να βρει το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου. Αξιοποιώντας στοιχεία, καταγγελίες πολιτών από τα Χανιά και υποθέσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα με προεκτάσεις και στην Κρήτη, αποκαλύφθηκαν συνολικά 59 φερόμενοι ως μέλη της εγκληματικής ομάδας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία. Συνολικά εξιχνιάστηκαν 46 υποθέσεις απάτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, από τις 3 Ιανουαρίου του 2022 μέχρι και τις 26 Απριλίου φέτος οι φερόμενοι δράστες είχαν αποσπάσει συνολικά το χρηματικό ποσό των 215.372 ευρώ από πολίτες που έπεσαν θύματα των έξυπνων πρακτικών προσέγγισης που χρησιμοποιούσαν. Ανάμεσα στα θύματα μέχρι στιγμής, 11 είναι στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα των ανδρών του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου, ως ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής ομάδας φέρεται έγκλειστος καταστήματος κράτησης, που έχει διαπράξει σωρεία εγκλημάτων. Ο συγκεκριμένος είχε ενωθεί με τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας και από κοινού ενεργούσαν, έχοντας δομημένη ιεραρχία και διακριτικούς ρόλους. Ανάμεσα στους 59 κατηγορουμένους είναι 13 γυναίκες, από τις οποίες η μία διέπραττε τηλεφωνικές απάτες, και 9 αλλοδαποί.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας δρούσαν στοχευμένα, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της παρουσίασης ψευδών γεγονότων ως αληθινά και εξαπατώντας κυρίως μέσω τηλεφωνικών κλήσεων. Απευθύνοντας κυρίως σε ηλικιωμένους ως πιο εύκολα θύματα, τους έπειθαν ότι δικαιούνται επιστροφή χρημάτων από την εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ή άλλο φορέα και με τον τρόπο αυτό τους αποσπούσαν χρήματα.

Πριν δύο μέρες

Μόλις πριν από δύο ημέρες, ο κ. Γιάννης Κουρτάκης, κάτοικος Κισσάμου, δημοσιοποίησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ότι εξαπατήθηκε από επιτήδειους που με το πρόσχημα ότι δικαιούται επιστροφή χρημάτων από το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, εξασφάλισαν τους τραπεζικούς κωδικούς του.

«Με κάλεσαν στο τηλέφωνο λέγοντάς μου ότι έχω κάνει αίτηση επιστροφής χρημάτων από το ΔΕΔΔΗΕ Pass. Αρχικά αρνήθηκα και τότε μου εξήγησαν ότι έχει υποβληθεί από τον λογιστή μου, οπότε πείστηκα. Μου ζήτησαν τον τραπεζικό λογαριασμό μου και τους κωδικούς μου για την κατάθεση των χρημάτων», ανέφερε. Εξήγησε ότι αντιλήφθηκε γρήγορα το λάθος του και επικοινώνησε με την τράπεζα, η οποία και μπλόκαρε τον τραπεζικό του λογαριασμό, ενώ επόμενη κίνησή του ήταν να προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία. Οι απώλειές του περιορίστηκαν με μια καταβολή λογαριασμού ρεύματος.

Συνεχίζεται η έρευνα - Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά πως θα υπάρξουν κι άλλες καταγγελίες

Η προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου συνεχίζεται, καθώς εκτιμάται ότι με την εξιχνίαση των 46 υποθέσεων απάτης και τη δημοσιοποίηση της δράσης της εγκληματικής ομάδας θα υπάρξουν και νέες καταγγελίες. Αποκαλυπτικά είναι, πάντως, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2022, σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες πολίτες έχασαν περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ λόγω απάτης μέσω συναλλαγών με κάρτες πληρωμών.

Η αξία των συναλλαγών απάτης αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι επιτήδειοι συνηθίζουν να προσεγγίζουν τα θύματα με ψεύτικα emails που επικαλούνται τα ΕΛ.ΤΑ. ή την εφορία και τους ζητούν να δώσουν στοιχεία των τραπεζικών κωδικών τους, με στόχο να προχωρήσουν στη συνέχεια στην εκτέλεση συναλλαγών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News